• 瀏覽: 6,107
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
+3

加泰隆尼亞獨立公投, 一開始話有九成幾人投票支持, 一個二個開香檳好似中左獎咁.
但西班牙政府企硬唔比加泰獨, 就慢慢有人開始淆底.
然後幾百間大企業開始撤出加泰, 唔洗幾日就經濟崩潰.
最新消息西班牙政府收回加泰自治權, 將會重新派人或者選人去管理加泰. (update 22/10: 再新的消息, 西班牙政府會先解散加泰自治政府, 由西班牙政府接管, 之後半年內先重新選出加泰自治政府.) (update 31/10: 加泰帶頭攪獨立果條四眼佬已經著草去左比利時. http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_o13.gif)
而全世界冇一個國家撐加泰獨立. 歐盟直頭講明唔會插手西班牙內政.

港獨友應該好好睇清楚. 香港攪獨立, 條件比加泰更差, 最後的結果必然比加泰更慘. 睇新聞, 最近一次民調支持港獨的傻仔已跌到得一成左右. 當佢唔知發咩神經突然又有五成人支持港獨, 然後:

港獨友自己攪左個獨立公投, 一開始話有五成幾人投票支持, 港獨友一個二個開香檳好似中左獎咁.
但中共企硬唔比港獨, 就慢慢有人開始淆底.
然後幾千間大企業開始撤出香港, 唔洗幾日就經濟崩潰.
最後中央政府收回香港的一國兩制, 重新派人去管理香港, 香港由香港特區降格為廣東省香港市.
而全世界冇一個國家撐香港獨立. (或者有人會估美日為左想中國亂會推波助瀾一下, 但中共唔理, 佢地嘈兩嘈就冇左件事; 但其實更加可能係佢地一樣都唔會點出聲, 因為美日自己都怕國家分裂, 無謂推唔成中國分裂反而刺激起自己國家的分離主義人士.)

港獨友係時候醒下.

以目前睇, 九成獨唔成. 但唔理最後獨成定獨唔成, 走左的企業相信安全起見都唔會搬番加泰. 加泰以後由西班牙一線經濟地區跌到去二三線. http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_39.gif

投票的盲毛事前唔會諗到獨立會出咁多問題.

我講過好幾次: 民主就係小數服從多數, 人多話事. 問題係社會上大部份人都係平庸. 民主即係由平庸的人為社會做最重要的決定, 係一個非常白痴的制度!

加泰佬以為自己在國內最有錢, 經濟最好, 但唔知其實呢個係基於佢地當時係一個穩定的西班牙內的地區. 當佢地話要獨, 呢個 "穩定的西班牙內的地區" 的基礎已經冇左, 佢地的經濟自然好快崩潰.
香港都一樣. 香港之所以能成為咁重要的國際大都會, 最重要的原因係香港係中國的一個特區. 如果冇左呢一個因素, 外國公司先冇咁得閒來香港投資!

以前冇咩先例, 港毒友就可以發夢發到天花龍鳳, 吹到港獨可以幾美好都得.

有左加泰呢個先例後, 港毒友以後唔可以再憑空老吹佢地既春秋大夢了. http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_o01.gif

完全同意.

加泰隆尼亞獨立後將失去什麼?
加泰隆尼亞可能失去歐盟、歐元、不少公司
歐盟
有關獨立可能給加泰隆尼亞經濟帶來衝擊的分析大多基於如下假設:她將留在歐盟、至少是歐州單一市場。加泰隆尼亞也是這樣希望的。
但是歐盟已經警告,絶對不會開此先例!如果獨立,加泰隆尼亞必須作為一個新國家重新申請、必須滿足各項條件。這個過程可能將耗時幾年。
和歐盟的關係對加泰隆尼亞非常重要,部分原因是,加泰隆尼亞出口三分之二目的地是歐盟國家。
舉個例子,加泰隆尼亞最著名的出口產品氣泡酒Cava,出口去歐盟的比在整個西班牙賣掉的還要多。
科研領域,加泰隆尼亞也將受影響。脫離歐盟,如何繼續參加歐洲合作項目?如何繼續從歐盟研究基金中受益?

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-10-21 12:43 PM 發表
加泰隆尼亞獨立後將失去什麼?
加泰隆尼亞可能失去歐盟、歐元、不少公司
歐盟
有關獨立可能給加泰隆尼亞經濟帶來衝擊的分析大多基於如下假設:她將留在歐盟、至少是歐州單一市場。加泰隆尼亞也是這樣希望的。
但 ...
加泰佬事前完全冇諗過呢類問題, 大安主義.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-21 12:55 PM 發表

加泰佬事前完全冇諗過呢類問題, 大安主義.
香港獨立後會失去什麼?

香港獨立後必成親英美陣營,到時美帝要「香港國」付錢反恐,要香港士兵去中東反恐,死在中東也沒有人去營救, 美兵則留駐蘭桂芳溝女...

最大資本商中資表示頂唔順班小學雞,全面撤資, 「香港國」沒有資金投入反恐戰,令恒生指數直插谷底, 政府稅收大減, 要開徵各樣稅項, 還要被美帝抽水, 出資養美國大兵, 百上加斤, 百業蕭條, 民不聊生...

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-10-21 01:30 PM 發表

香港獨立後會失去什麼?

香港獨立後必成親英美陣營,到時美帝要「香港國」付錢反恐,要香港士兵去中東反恐,死在中東也沒有人去營救, 美兵則留駐蘭桂芳溝女...

最大資本商中資表示頂唔順班小學雞,全面撤資,  ...
去唔到咁遠啦。香港今日宣布獨立,解放軍最遲明天入港,香港成為廣東省香港市。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-21 02:24 PM 發表

去唔到咁遠啦。香港今日宣布獨立,解放軍最遲明天入港,香港成為廣東省香港市。
解放軍已經在港,唔使“入”。

馬德里政府蠢到要安排加泰議會重選,既然中央接管得,就應該同其他省睇齊,唔應該再有自治政府

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-21 02:32 PM 發表

解放軍已經在港,唔使“入”。
駐港的得6000人. 安全起見, 會由深圳派多幾千至萬幾人入來駐番一段時間.

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-10-22 10:43 AM 發表
馬德里政府蠢到要安排加泰議會重選,既然中央接管得,就應該同其他省睇齊,唔應該再有自治政府
西班牙政府而家會先解散加泰自治政府, 由西班牙政府接管, 之後半年內先重新選出加泰自治政府. 當然, 呢D野, 隨時可以有變化. 到時一句話加泰局勢未穩定, 重選無限期推遲就得.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]