• 瀏覽: 68,300
  • 回覆: 677
  • 追帖: 10
+23
支付寶宣布,旗下電子錢包支付寶HK今日起新增P2P轉賬功能,用戶可直接透過平台轉賬予其他用戶。

集團指,用戶需先下載最新版的支付寶HK,登入應用程式後,點擊「掃一掃」,然後掃描收款方的QR code及輸入轉賬金額,便可進行轉賬。支付寶HK對餘額轉賬服務並不收取任何手續費,而信用卡轉賬,每個賬戶每月擁有五千元的免費額度。

集團亦宣布,今年「天貓雙 11」期間,經支付寶HK餘額賬戶支付天貓、淘寶交易可免手續費,用戶可預先前到便利店或經渣打網上銀行轉賬充值。

以港幣付款的「支付寶 HK」獨立應用程式於今年5月推出,現時約有4000間本港零售商戶接受支付寶付款。

以後街市同走鬼檔都可用了................

新聞來源連結:
https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1508482565269&issue=20171020

附件

Alipay 2.PNG(130.91 KB)

Alipay 2.PNG

Alipay.PNG(112.43 KB)

用信用咭支付比別人都可以嗎?  過比朋友可以嗎?  夾埋套現信用卡可以嗎?

可以, 但信用咭 P to P 過數每月免手續費額為 HK$5000 ....
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-10-20 03:26 PM 發表
用信用咭支付比別人都可以嗎?  過比朋友可以嗎?  夾埋套現信用卡可以嗎?

終於可以用啦,正

送$50萬玲伯街

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2017-10-20 03:21 PM 發表
支付寶宣布,旗下電子錢包支付寶HK今日起新增P2P轉賬功能,用戶可直接透過平台轉賬予其他用戶。

集團指,用戶需先下載最新版的支付寶HK,登入應用程式後,點擊「掃一掃」,然後掃描收款方的QR code及輸入轉賬金額 ...
支付寶有冇積分儲架?

是幾方便的👍仲可以交電費👍

全部都係比錢既功能有鬼用咩

幾時先可以唔洗大陸銀行戶口

就可以投資餘額寶同其他螞蟻金服既產品 ?

雙十一剁手節將至,歡迎香港的親們踏上賊船。
男同胞如果自己的老婆、女友等為消費達人,請于11月11日將家內電閘關閉,並約其出去看電影,到家記得沒收手機

引用:
原帖由 Sukritia 於 2017-10-20 03:35 PM 發表

支付寶有冇積分儲架?
沒有,天貓、淘寶有

信用卡逆道而行,商店付費手續麻煩,費時失事效率低,
支付寶八達通快速支付法行將取代!

大陸支付寶都不能信用卡P2P

其實支付寶hk啲錢可唔可以轉返入自己銀行戶口呢?

當然可以啦.........
引用:
原帖由 Really`淫 於 2017-10-20 09:42 PM 發表
其實支付寶hk啲錢可唔可以轉返入自己銀行戶口呢?

p2p轉賬功能邊係有好大吸引力。搞掂啲的士佬及街市佬就肯定會積極用佢。否則,就只有靠優惠。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]