• 瀏覽: 13,825
  • 回覆: 142
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 alanfkl 於 2017-10-21 08:54 發表

點解唔讀下書呢?
日本投降後,國民政府有派軍隊來接收香港的,之後係老蔣同英美分贓。廿幾年前回歸前無綫的新聞節目都有講過戰後香港的去向,其中有人提議過香港立國的,但被老蔣及英美法蘇五大戰勝國反對 ...
好彩分咗俾英國,香港先變成為東方之珠

大佬啊,日戰結束,跟住就內戰,7國咁亂,當年國民政府退守台灣啦,共產黨都唔去打啦,點會再辣著英國佬美國佬啊,而當年美國佬係撐國民政府的,如果當年英美加國民政府,當時中國軍力點頂啊,加埋當年共產黨入面鬥爭當道,一子錯,滿盤皆落索,正所謂,君子報仇,十年未晚,宜家咪一樣回歸,不費一兵一率。
樓主上網google由雙十協議往後的中國大事件慢慢看就明白喇

又問埋啲on9問題

國黨低層已統治了地下世界啦!

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-20 03:06 PM 發表
嘅然英國佬投降走佬,等於放棄左統治,然後日本又戰敗,點解當時大陸政府(國民政府)唔接收返香港主權?
等1997年回收
可惜唔係中華民國

引用:
原帖由 kwk888 於 2017-10-23 06:10 AM 發表

等1997年回收
可惜唔係中華民國
中國人最安居樂業的地方就來收回?收回以下的地方才説你有本領,有種的人。

歷史呀,鐵証如山呀!
中共文,啱晒你。

外蒙古的獨立,是民國時期發生,但一直未被國民政府承認。中華人民共和國成立后,宣布不承認國民政府同外國簽訂的一切不平等條約,但唯獨承認外蒙獨立條約。實際是為了討好當時老大哥蘇聯。在六十年代中蒙划界時,將原本屬于新疆的阿勒泰—科布多一部1萬多平方公里的土地和原屬于內蒙的納蘭—哈勒贊地區3萬多平方公里的國土也都白白送人。

1929年中東路事件后,一直由前蘇聯實施管轄,蘇聯也承認僅有管轄權而無所有權。但是中共在2005年,將面積約350平方公里的黑瞎子島分為兩半,把半個黑瞎子島的主權,174平方公里的領土奉送給俄羅斯。

1962年,毛澤東同意把長白山的一角和8個山峰中的3個划給了朝鮮,鴨綠江口的薪島,此島加上周邊灘涂約約200平方公里土地就被毛澤東划歸朝鮮。

俄羅斯部分國土、哈薩克斯坦、塔吉克斯坦、吉爾吉斯斯坦,都是當年俄國通過不平等條約強行瓜分的,但中國在1991年5月16日簽訂了主動棄權的《五.一六協定》,即《中蘇國界東段協定》,完全承認了疆域被侵占的事實。

其中包括外興安嶺以南、黑龍江以北60多萬平方公里的“外興地區”,烏蘇里江以東的“烏東地區”40萬平方公里,還有庫頁島。

天真

引用:
原帖由 防守型前鋒 於 2017-10-20 06:04 PM 發表
講咩吖!國民黨果時連釣魚台都唔收番
其實係美國佬攪出來。老蔣又無用。

新中國成立 紅毛頭都準備過界接收香港 最後都無咁做

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-10-20 04:00 PM 發表
老蔣好想收回香港,但英國想繼續統治香港,於是拉攏美國支持,同時派英國戰艦火速接收香港

美國支持英國立場,老蔣唔敢得罪美國(因要美國支持對付中共);而且國軍距離香港遠(在廣西),英艦早到達香港接收

主要 ...
廣西距離香港605公里,台灣離香港565公里,差50公里所以中共收唔切香港,蔣介石就唔收返香港!!!睇地形,就算台灣收返香港,中共都會爭返香港。因為香港連住內地。相反,中共攞返香港台灣都唔可能打過嚟搶。

殖民地好使好用, 產品市場, 基建工程,  皇室疴屎也是香的。。

有心無力 悵然若失

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2017-10-23 12:08 AM 發表

殘害境內中國人,陷害境外華僑,導至印尼政府屠殺印尼境內的華僑,五十萬印尼華僑被殘殺。數以十萬計的華僑被趕岀印境。這就是毛賊東和共剷黨的所作所為了。

輸岀革命意圖顛覆別國 ...
美國可不是輸出革命既國家。

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-22 11:07 PM 發表

想知當年英軍被日本仔打敗後退守左去邊?
在港英軍冇退守,全部入晒集中營,因為英國冇援兵,無法死守當年港督楊慕琦唯有投降,唯一個港督入集中營。日軍仲搜捕受傷英軍,當年日軍接管醫院將所有受傷英軍殺死,醫院護士就被輪姦。

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2017-10-23 06:37 AM 發表

中國人最安居樂業的地方就來收回?收回以下的地方才説你有本領,有種的人。

歷史呀,鐵証如山呀!
中共文,啱晒你。

外蒙古的獨立,是民國時期發生,但一直未被國 ...
當然唔係厘個理由喇
1945年國民黨周身唔得閒
仲係顧你香港呀
樓主
一涉及中華民國
你好敏感和激動
其實邊個黨收翻都無問題
至緊要中國人收就得
國民黨做唔到
共產黨搞得掂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]