• 瀏覽: 50,371
  • 回覆: 679
  • 追帖: 4
+11
矛腦

咁鼓勵人地讀書,總好過鼓勵人地瞓街,係咪

獨立,續乜都冇用!

引用:
原帖由 什各天葉 於 21/10/2017 03:54 發表
佢自己身都未獨立
佢宣布
佢睡房毒棘

引用:
原帖由 芽菜子 於 21/10/2017 08:34 發表
咁鼓勵人地讀書,總好過鼓勵人地瞓街,係咪
讀屎片既
會圍校長
大叫……唔x準比佢走

引用:
原帖由 ngben 於 21/10/2017 08:12 發表
毛都未生齊
生齊再諗啦
個腦未生齊至啱

引用:
原帖由 beelzebub 於 21/10/2017 06:20 發表
讀完書出嚟做嘢人大咗好可能會變番正常
唔係掛
你做野未先
試過有個剛畢業既
一入來做
就指生晒
無大無細
連基本既尊重都唔識

你想個班毒x正常?
好難囉

引用:
原帖由 galaxynote8 於 2017-10-20 07:47 AM 發表

https://thestandnews.com/society/我地呢班中學生-22-由愛國到港獨-中六女生-為了香港獨立-我奮發讀書/

2017/10/18 — 16:56

Iris(化名)是一個曾經熟讀「毛主席」詩詞的愛國小朋友,現在卻是 ...
佢想做雞,唔通阻佢咩?

引用:
原帖由 galaxynote8 於 2017-10-20 07:47 AM 發表
「在上者可以利用他們的權力去阻截所有年輕人的出路,然後享受他們的特權、金錢、所有嘢 …」

「但係我哋年輕人,可能只係想有些出路,都被他們抹殺到咁樣。你就會覺得:我哋年輕人係唔係特別賤格?」
我自己都有子姪,亦唔想留返一個爛港俾佢地,所以絕對唔會阻截所有年輕人的出路。反之,我會自私地盡量為子姪們鋪路,讓佢地未來可以繼續享受特權、金錢。工作上,我亦有自私地教D幫得手嘅年輕人上位。在我自私的同時,我亦希望其他同我無關的年輕人都有受惠。不過,族大有乞兒,就算我努力栽培的子姪中,都有爛泥扶唔上壁的一些。任何時代,任何環境,邊個政權底下,都有贏家同輸家。

建制、中立、泛民、獨派嘅人,都係自私嘅。要人地俾機會年輕人,首先要問問,三唔識七,你地見識又勁過人地,人地為乜要幫你?

佢本身咪即係俾本土話嘅蝗蟲?

引用:
原帖由 bobho 於 2017-10-23 07:49 AM 發表
佢本身咪即係俾本土話嘅蝗蟲?
呢啲蝗蟲唔知係咪家庭教育影響,佢地真係可以為達目的不擇手段!
自私地以為香港獨立咗,可以分政府儲備同李嘉誠身家咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]