• 瀏覽: 75,258
  • 回覆: 576
  • 追帖: 18
+18
只係有個疑問,香港四面環海,又無寒冬

自清未至日治時期,全國都不斷有餓死事件,因為是日常,並非特別事件,所以一般好少文獻記錄。

引用:
原帖由 simpson777 於 2017-10-19 08:14 PM 發表
自清未至日治時期,全國都不斷有餓死事件,因為是日常,並非特別事件,所以一般好少文獻記錄。
我只是覺得,以香港天然資源,點餓都唔會人食人(聽老一輩說的,淪陷時有出現在街切死人肉吃)

當然真係餓死呀!老人家講故事,係冇自由,等三年八個月!

日治時期的香港, 簡直係人間地獄!

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-19 08:01 PM 發表
幼稚

以香港咁地靈人傑嘅地方,㸃解會出到d咁智障嘅人出嚟?

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-19 08:44 PM 發表

我只是覺得,以香港天然資源,點餓都唔會人食人(聽老一輩說的,淪陷時有出現在街切死人肉吃)
以日治的情況, 就算有資源都被日本搶來補貼本國,
頂多留返少少比香港人.
想知多點. 可以參考呢度:

https://zh.wikipedia.org/wiki/香港日佔時期#.E9.A5.91.E8.8D.92

當時日本的殘暴和野心不是現在社會的普通大眾能體會的,有心可以多去看看各種史料(輪子那種就算了哈)

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-19 08:01 PM 發表
都話讀書好啦,由其歷史,打仗都無人去耕田啦!有糧食都被日軍搶晒,點會咁好人反過來把佢地的軍糧給平民,還要是非日本人,用下腦想下啦!唔好以為當年的日軍打贏仗,你便是日本人,100%確定,你老豆老母根本都無可能出到世,又何來有你呢!

戰爭期間,生產被破壞,日軍自己都唔夠糧食,所有平民的糧食都被日軍搶劫一空,你說平民還可以食甚麼?

肯定無,日治時期係香港最輝煌的時期,實力僅次於日本,號稱日本手下第一契弟。其時養成的高貴本土民族特性,爲日後舔英,舔美打下良好基礎

實在編唔落去,你陸續

引用:
你唔係諗住,仲可以坐起海邊,悠悠閒釣魚嘛?!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-10-19 09:45 PM 發表
日治時期的香港, 簡直係人間地獄!
可想而知 大陸淪陷的日子比香港更久
更黑暗

不明白​"咁多"指幾多。

因飢餓而病死,算不算餓死呢?

據說在三年零八個月中香港人口減少了約一百萬,其中一部分人回鄉去了,但非自然死亡的人一定很多。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]