• 瀏覽: 75,228
  • 回覆: 576
  • 追帖: 18
+18
引用:
原帖由 梁小艾 於 2017-10-20 10:45 AM 發表

你條傻仔,唔係你父母養你,你都餓死。
樓主賭錢賭到傻左!

引用:
原帖由 supremeabc 於 2017-10-20 10:38 AM 發表
唔止咁 !  一旦俾日軍知道你有錢有物資就會充公 !  根本在街上走已經好危險 !  靚女俾日軍睇到真係先姦後殺 !  係仲大鑊過黑社會多多聲 !  記住當時日軍就係大晒 !  至於食物我太婆有番薯食已經好感恩 !  好多人食雞 ...
日軍在灣仔一帶, 曾開設慰安所十多間。他們還在港九各地捉拿女人充當慰安婦但崇日港女說是假的或是曼德拉效應

引用:
原帖由 咸B 於 2017-10-20 10:47 AM 發表

樓主賭錢賭到傻左!
條低能仔輸波輸到思覺失調

諗下都覺得可笑

日本仔當年好文明咁用軍票買香港物資,正所謂一買一賣,公平交易....你情我願...冇理由冇飯開.
樓主係咪咁意思呢?

引用:
原帖由 chungalex78 於 2017-10-20 10:52 AM 發表

日軍在灣仔一帶, 曾開設慰安所十多間。他們還在港九各地捉拿女人充當慰安婦但崇日港女說是假的或是曼德拉效應
生出黎果D日軍遺孤,而家咪成日走出黎吱嗱吱嗱咁叫,自稱為香肛土生土長既毒立土人囉

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-19 08:01 PM 發表
只係有個疑問,香港四面環海,又無寒冬
樓主只是想講,香港都足夠的條件獨立啫

引用:
原帖由 namowing 於 2017-10-20 10:55 AM 發表
日本仔當年好文明咁用軍票買香港物資,正所謂一買一賣,公平交易....你情我願...冇理由冇飯開.
樓主係咪咁意思呢?
日軍在印製軍用手票並沒有任何儲備金,所以實際上日軍是以白紙強逼兌換有十足保證的港幣1942年1月港元和軍票的兌換率為2兌1可是在1942年7月24日起兌換率變為4兌1但樓主說是假的或是曼德拉效應

戰爭其間食物變成除武器外最重要戰略物資。

咪就係,啲人比日本卡通洗腦了。我家巳前住堅道既,我亞媽話果陣時太平山頂係亂葬崗,處理過好多屍體喎。

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-19 08:01 PM 發表
只係有個疑問,香港四面環海,又無寒冬
吾通肚餓去釣魚呀

原來香港智障多的事,唔怪得有人話香港可以擁有幾千坦克幾百戰艦幾千飛機過百萬兵源,只要香港起義全世界都會派兵都香港,錢仲會多到使唔晒

引用:
原帖由 mcfadian 於 2017-10-20 04:42 AM 發表
我聽家中長輩講,好在家中有啲錢,太公消息靈通,又有先見之明,打仗前,有辦法買咗一卡車40麻包袋白米,成4千斤,收埋喺地牢,好彩無比日本仔摷到,又咁啱比日本仔殺咗兩個,咁一家幾 ...
我外公的情況同你差唔多,又係收起左4大樽米無被括到,盡量攤長來補貼糧票得來的食糧。同樣都係,重光之時那些存糧幾乎食哂,再遲幾個月實會餓死。

存糧唔會個個有,就算有存糧數量都有多少之分,而且仲要唔好俾日本仔括到。所以話樓主無知真係無講錯。

我姨媽細個唔懂事,屋企規定每人一碗飯,佢因為捱得辛苦,裝飯時就偷偷裝得實D。咁佢食多左就梗有人食少左,後來姨媽發現我外婆食完飯後響飯煲刮埋煮燶左的飯焦來食,先至知道自己幾咁唔o岩,以後大家一齊捱。

引用:
原帖由 yukong369 於 2017-10-20 09:17 AM 發表
如果係我個仔問埋呢D問題,我會兜口兜面𨳒到佢反艇,咁柒0n鳩嘅問題都問得出口!
其實如果俾樓主經歷過日治時期的祖父輩或太祖父輩知道佢問呢D問題,應該激到想拖佢落下面好好教訓佢

一定係睇得日本AV多,精盡而死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]