• 瀏覽: 75,302
  • 回覆: 576
  • 追帖: 18
+18
夏蟲語冰!

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-19 08:01 PM 發表
只係有個疑問,香港四面環海,又無寒冬
晉惠帝翻生都要對閣下俯首稱臣

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-19 08:01 PM 發表
香港的人口由1941年的161萬人跌至1945年的60萬人當時香港既已淪陷,市面糧食不足,生活艱難,因此很多港人選擇離港回鄉,其中不少家庭於途上分散,或被迫拋棄幼兒、老人,或途中餓死、病死,至於途中被洗劫一空者更不計其數。而於後期,憲兵隊更在街頭隨意捉人強行押解離境指是20%餓死都有但崇日人說是假的或是曼德拉效應

引用:
原帖由 yytong 於 2017-10-20 08:54 AM 發表

是的,香港四面環海除魚,求其掘下,執下都可以有幾斤蜆,幾斤石螺
叫外賣咪得囉

引用:
因為日軍統治期間, 基本一切農漁業都停哂, 又入口唔到食物, 所有食物都係配給, 其實有腦都諗到...

引用:
原帖由 LeungFoon111 於 2017-10-20 09:50 AM 發表

晉惠帝翻生都要對閣下俯首稱臣
何不食肉糜,典故出自晉惠帝司馬衷。當他接到報告指天下荒飢百姓餓死時,他反問:「何不食肉糜?」,即是全天下的人都沒飯吃了,就反問為甚麼不吃肉粥?這個語出驚人的反智回應,令不少後人都指惠帝「弱智」

引用:
原帖由 DDG98 於 2017-10-20 08:08 AM 發表
樓主小朋友,未成熟!冇讀書呀!
樓主: 何謂"日戰"?

你的教育程度?

引用:
原帖由 咸B 於 2017-10-20 10:25 AM 發表

樓主: 何謂"日戰"?

你的教育程度?
樓主 該吃藥了

引用:
原帖由 chungalex78 於 2017-10-20 10:33 AM 發表

樓主 該吃藥了
從來只有人說: 日治,日佔,二戰!

何謂"日戰"?
樓主是否白痴?

引用:
原帖由 學到老 於 2017-10-19 10:01 PM 發表
以香港咁地靈人傑嘅地方,㸃解會出到d咁智障嘅人出嚟?
仲好多冇腦

唔止咁 !  一旦俾日軍知道你有錢有物資就會充公 !  根本在街上走已經好危險 !  靚女俾日軍睇到真係先姦後殺 !  係仲大鑊過黑社會多多聲 !  記住當時日軍就係大晒 !  至於食物我太婆有番薯食已經好感恩 !  好多人食雞糠和樹皮咋 !

其實你有無開惦前用腦, 你點解會懷疑日戰時香港人會出現餓死現象?!!!
你試下3日無野食, 無工返, 無錢買米,無水無電, 女人唔敢落街買野, 任何補給都斷哂時, 你死唔死先講啦.  (請記得現時大部份基建, 香港政府你在60-70年代才開始建設, 日戰時我地水塘都未起)

想知答案, 不如你落去問下你阿爺阿婆啦

成班廢青真係無讀 chin history

引用:
原帖由 supremeabc 於 2017-10-20 10:38 AM 發表
唔止咁 !  一旦俾日軍知道你有錢有物資就會充公 !  根本在街上走已經好危險 !  靚女俾日軍睇到真係先姦後殺 !  係仲大鑊過黑社會多多聲 !  記住當時日軍就係大晒 !  至於食物我太婆有番薯食已經好感恩 !  好多人食雞 ...
大家五駛理樓主,如此白痴佬,拿慘痛的歷史來玩!
回去賭版啦!

引用:
你條傻仔,唔係你父母養你,你都餓死。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]