• 瀏覽: 56,864
  • 回覆: 334
  • 追帖: 7
首個綠置居項目新蒲崗景泰苑今年初推售時,吸引大批綠表公屋戶申請,最終超額認購18倍。有景泰苑業主為一圓置業夢,即使要孭起20多年房債,也甘願一世做樓奴;有業主原本計劃退休,但為了供樓,「依家幾十歲人都要返工,為咗供樓有乜辦法。」直言若可再選擇,「有得揀我唔會再買(綠置居)」。

陳太一家三口以綠表購買景泰苑低層一個兩房大單位,樓價約270萬元。其單位面向啟德發展區及太子道東,售價較其他單位相對貴。她入住後指理想與現實相差很大,「環境好差,交通唔方便,好嘈,全部窗要閂哂先瞓到,就算有隔音窗都幫唔到乜野。」她說交還公屋單位時,「房署要還原(間屋),使咗幾萬蚊,呢到又要10幾萬裝修,失哂預算」。

年約60歲的她,未做業主前原本計劃退休,「依家幾十歲人都要返工,為咗供樓有乜辦法。」直言若可從頭選擇,「有得揀我唔會再買(綠置居)」。

另一業主王先生一家三口,早前以綠表申請景泰苑,最終以約208萬購入低層一個約393平方呎一房單位。他早前已支付約11萬元首期,向銀行借足95%按揭,供款期25年,現時每月供款約9,000元。

單位正裝修,最快月底可入伙。王先生由公屋仔搖身一變做業主,每月住屋開支大增,「以前住公屋每個月都係畀約1,900蚊租,仲要係老豆畀,但依家淨係供樓,同老豆兩個人夾埋最少要畀9,000蚊,仲未計管理費、差餉」。
王先生孭起25年按揭,坦言感到壓力,「由無負擔變咗有負擔,10年後(老豆退休)甚至變咗全部我自己孭起哂,未來幾廿年都絕對唔可以失業。」但他直言為圓置業夢甘願做「樓奴」,「為退休而作準備,好擔心退休後要再交租。」

政府加推火炭4,800個綠置居單位,社會有意見斥政府用公帑資助基層人士置業,王先生承認自己獲雙重福利,「無可否認我係雙重受惠者,住咗咁耐公屋,仲有機會買樓」。他認為政府應在有足夠公屋建屋量,才加推綠置居,「相信到時會無咁多人眼紅」。

新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20171018/57340697

問題係值唔值咁多錢和有否改善到生活質素。唔好為買而買。

公屋設施同私樓豪宅完全不同,有咩理由火炭公屋用駿景園呎價參考去訂綠置居售價?擺明是同地產商抬高樓價。

蘋果作新聞。。。景泰苑今年先賣。果阿嬸就60歲。  58買280萬都可過銀行的測試。。。勁

引用:
原帖由 ala2005 於 2017-10-18 05:19 PM 發表
首個綠置居項目新蒲崗景泰苑今年初推售時,吸引大批綠表公屋戶申請,最終超額認購18倍。有景泰苑業主為一圓置業夢,即使要孭起20多年房債,也甘願一世做樓奴;有業主原本計劃退休,但為了供樓,「依家幾十歲人 ...
當初有人用槍指住迫你買咩, 攞左著數仲係度講風涼話, 正七頭
毒果究竟有心定無意, 次次都係搵呢D粉腸做訪問既?

引用:
原帖由 ala2005 於 2017-10-18 05:19 PM 發表
首個綠置居項目新蒲崗景泰苑今年初推售時,吸引大批綠表公屋戶申請,最終超額認購18倍。有景泰苑業主為一圓置業夢,即使要孭起20多年房債,也甘願一世做樓奴;有業主原本計劃退休,但為了供樓,「依家幾十歲人 ...
既然供得咁辛苦
不如賣番出去啦
應該有錢賺

仲有得揀喎,賣左佢出去租樓住咪唔洗供囉

買左無得再買  

引用:
果度都叫交通唔方便,唔係化

我都想二佰萬可以買到393呎市區樓呀,講風涼話,dllm

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-18 05:24 PM 發表
公屋設施同私樓豪宅完全不同,有咩理由火炭公屋用駿景園呎價參考去訂公屋售價?擺明是同地產商抬高樓價。
呢D咪叫地産覇權law

引用:
原帖由 班納沒恨 於 2017-10-18 05:30 PM 發表
蘋果作新聞。。。景泰苑今年先賣。果阿嬸就60歲。  58買280萬都可過銀行的測試。。。勁
毒果一向誤導架啦
佢地一家三口
以佢60歲計
仔女都起碼30啦
月入幾多呢 ?

思維有點膠膠地,唔怪得一世無發達。。。

睇下人地以前買落果D公屋居屋,宜家升左N倍。。。

資產增值果桶金,打死一世工都未必儲到,仲多過份退休金。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]