• 瀏覽: 10,952
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-21 03:12 PM 發表

用左50年先做到
先賢死哂啦
追到就得, 有咩問題?

試下比你50年, 你做李+X比我睇丫! 唔得就收皮吧!

引用:
原帖由 starr 於 2017-10-21 03:28 PM 發表

咁都比你點出中國制度、中國文化優勢

制度優勢-中國共產黨領導,唔會好似西方兩黨政治一時一樣
如果學西方,話唔定選個妖波出黎要做300年殖民奴隸、過幾年選出另一個又要搞獨立、不停loop... . ...
的確. 係中國的制度先可以有 50年的規劃. 鬼佬民主國家, 政府好多時只可以做到4-5年的規劃, 然後大選又要重新來過. 最嘔血係直頭要政黨交替時, 新政府就清理哂前政府做過既野, 例如而家的特朗普.

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-21 08:03 PM 發表

文革六四係中國制度優勢?
來來去去都係拎呢d來鞭屍, 悶唔悶d呀?

文革, 中共早已承認係錯. 之後咁多年已冇再犯同樣的錯.
六四, 中共成功防止由美國背後推動的亂事漫延, 只係用的手法未夠成熟, 但整體來講功大於過. 中共亦吸收左經驗, 所以在六四2.0-----即係佔中時應對進步左好多, 成功在最少的傷害下平息亂事.

由此可見, 中共不斷進步, 唔會好似你咁原地踏步, 只係識拎d陳年舊事來鞭屍.

引用:
原帖由 dvdmp3 於 2017-10-21 09:55 PM 發表
共產主義原意應該係公平共同付出擁有穫得所有,

但無奈人性自私貪婪怕蝕抵要不勞而穫貪圖安逸,所以先行唔成。

所以任何主義到頭來都敵到不過人性醜陋,如共產主義(不勞而穫)、

資本主義(貧富懸殊)。
冇錯. 共產主義在理想的層面係好的. 但現實世界行唔通.
引用:
宜家大陸所行好似係將社會主義及資本主義雙管齊下加上所有

精英領導都係要由低去歷練有功績而升級到最高主席位置同時

會訂下五至十年規劃,如有錯也會即時修改,好有長遠計劃。

唔似香港D議員靠把口吹到天花龍鳳全無實際經驗嚟呃選票

且市民無耐性短視成效都要即時見到,但好嘢壞嘢唔係一時

三刻就見到感受到。
始終平庸的人係大多數. 平庸的人一般比較短視.

引用:
原帖由 starr 於 2017-10-21 03:31 PM 發表

看完了第一集,海拔千米梯田、無人機靠衛星導航自動夜間殺蟲、基因改造稻米
第4集"中國製造"
世界最大既無人碼頭,機器人製造

仲有一間製衣廠,真係非常有趣,一條流水生產線可以做到件件衫都唔同,按客人喜好生產,所以係零庫存

d人成日話製衣等低端製造業會撤出中國,睇完之後,此等製造業重回中國,並以全新製造方式領導世界,大有可能……大家有興趣可以睇下

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-21 08:03 PM 發表
文革六四係中國制度優勢?
傻西只識死攬住兩件幾十年前既事繼續抹黑
但只係人云亦云冇睇清兩件事既本質
文革係徹底改革封建社會,但搞過龍
六四係蘇聯被打垮後,西方將目標轉到中國
兩件事唔可以叫做優勢,但都係其後中國高速發展既基石

大家要支持習大大,學習大大。中國復興,但首先要安排家人子女入外國籍先。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-22 02:52 PM 發表
大家要支持習大大,學習大大。中國復興,但首先要安排家人子女入外國籍先。
盲反中來來去去三幅被, 真係冇用!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-22 04:57 PM 發表

盲反中來來去去三幅被, 真係冇用!
愛國移民一條路,真係有用。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-22 06:00 PM 發表

愛國移民一條路,真係有用。
咁係唔係要全面實施鎖國政策, 禁止國人去其他國家?
今時今日, 都仲有你呢D咁迂腐的人.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-22 08:16 PM 發表

咁係唔係要全面實施鎖國政策, 禁止國人去其他國家?
今時今日, 都仲有你呢D咁迂腐的人.
我幾時話過有問題。
係你自己心有鬼,你自己都認為有問題先有咁嘅反應!

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-21 08:32 PM 發表
有無人知道科學發展觀進行成點?
你 ... 隨身自備幾十支香港島的水 ... 進行成點 ?
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2014-4-4 12:55 PM 發表
我隨身自備幾十支香港島的水
要求個廚房佬用香港島水洗菜煮飯

引用:
原帖由 vanga 於 2017-10-23 04:04 PM 發表

你 ... 隨身自備幾十支香港島的水 ... 進行成點 ?

幾十年前的事 仲提來仲乜

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-23 04:07 PM 發表

幾十年前的事 仲提來仲乜
原來已經拋棄了 ?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-23 03:32 PM 發表

我幾時話過有問題。
係你自己心有鬼,你自己都認為有問題先有咁嘅反應!
呵呵, 唔夠人講就扮冇意思. 咁你解釋下你82樓係想表達咩野意思吧!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]