• 瀏覽: 79,056
  • 回覆: 1,133
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 西奴末日 於 2017-10-18 12:49 AM 發表

香港很多人蜜汁自信啊
認為還是比內地很多大城市先進
沒必要還要與內地城市落後城市 爭取什麼吧
有時候我們一堆朋友坐一起聊天就聊中國最奇葩的城市,結果最后我們覺得是香港,理由就是這種迷之自信。不利用自己的優勢地位適當作出一些改變從而拿下大陸市場繼續做中國領頭羊,反而是不吭不响的自己過自己的,也是挺讓人服的,正如現在一句流行語:該吃吃,該喝喝,啥事不往心裡擱

引用:
原帖由 god 於 2017-10-18 12:35 AM 發表

八十年代初中中史書關於文化大革命嘅內容。
有無提要人跪玻璃,開大會批鬧,大武鬧?

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2017-10-18 01:06 AM 發表

點解,願聞其長
完全破壞中國人優良的傳統(其中一個例子:勇於批評統治者的氣節),但不知所謂的東西就保留哂(其中一個例子:貪污)!

引用:
原帖由 moonbeen 於 2017-10-18 12:40 AM 發表
取消通識,教壞細老,咩批判性思考。
批判性思考係啱,問題在於教嗰個都唔中立,咁點教人批判?只係一相情願去灌輸個人思想俾下一代。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-10-18 01:04 AM 發表

30歲前唔愛共產主義/共產黨係弱智,三十歲後仍然愛共產主義/共產黨係智障。
你噏乜呀??!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-10-18 01:04 AM 發表

30歲前唔愛共產主義/共產黨係弱智,三十歲後仍然愛共產主義/共產黨係智障。
中國早不是共產主義了,這是西方宣傳的一個促銷點,希望你能好好分析下中國的經濟體制作出客觀的描述。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-10-17 10:07 PM 發表

讀左中史,分分鐘更加反共。
若真的理解歷史,便知道世事沒絕對對錯。

引用:
原帖由 來碗淚流滿面 於 2017-10-18 01:10 AM 發表

中國早不是共產主義了,這是西方宣傳的一個促銷點,希望你能好好分析下中國的經濟體制作出客觀的描述。
咁憑什麼繼續一黨專政,中華兒女當年拋頭顱灑熱血,難道就係為自己的後代換一個新主人?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-10-18 01:07 AM 發表

有無提要人跪玻璃,開大會批鬧,大武鬧?
自己睇啦,有就有,無就無,相知多D咪自己去搵囉,第一日讀書呀,唔怪得俾人話香港教育係填鴨式啦,人地俾咩你就食咩,學校教基本知識,提起你興趣再自行發掘更多呀。

引用:
原帖由 god 於 2017-10-18 01:08 AM 發表

批判性思考係啱,問題在於教嗰個都唔中立,咁點教人批判?只係一相情願去灌輸個人思想俾下一代。

引用:
原帖由 williamsze31 於 2017-10-18 01:10 AM 發表

若真的理解歷史,便知道世事沒絕對對錯。
但歷史都係一知識,就係要教人明是非,分對錯。

引用:
原帖由 god 於 2017-10-18 01:14 AM 發表

自己睇啦,有就有,無就無,相知多D咪自己去搵囉,第一日讀書呀,唔怪得俾人話香港教育係填鴨式啦,人地俾咩你就食咩,學校教基本知識,提起你興趣再自行發掘更多呀。
這是中國內地歷史教材最成功也是最杯具的地方,培養了一堆歷史愛好者,但是自己發掘又發現只能在有限的經歷里研究一個時期,當然大多數的人選擇三國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]