• 瀏覽: 79,211
  • 回覆: 1,133
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 y98141 於 2017-10-17 11:28 PM 發表

如果唔介意仔女第日個錢途既話...
榮休香港警務處處長李明逵

於1968年在金文泰中學畢業,於1972年在香港中文大學新亞書院歷史系畢業,於同年7月成功投考加入皇家香港警務處,成為見習督察。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9D%8E%E6%98%8E%E9%80%B5

起碼黃絲要學中史先,唔識又要講,比人笑
知己知彼,百戰不殆

怕愈教愈反叛!

引用:
原帖由 股海一沙鷗 於 2017-10-17 11:34 PM 發表

榮休香港警務處處長李明逵

於1968年在金文泰中學畢業,於1972年在香港中文大學新亞書院歷史系畢業,於同年7月成功投考加入皇家香港警務處,成為見習督察。
https://zh.wikipedia.org/wiki/李明 ...
做警察, 你讀咩科都得啦

引用:
原帖由 hkykh 於 2017-10-17 10:05 PM 發表
我支持中史應納入必修科架,不過有冇人敢寫近代史既文革同六四事件?
佔中已經係一個好好既教學!現在大多數人都知班學生幾仆街

引用:
原帖由 y98141 於 2017-10-17 11:28 PM 發表

如果唔介意仔女第日個錢途既話...
只係叫人中學去讀!唔使講咁遠

要寫陽光掟菠蘿 都可以攞止驚大獎

認清楚點解香港變成英殖民地

引用:
原帖由 y98141 於 2017-10-17 11:26 PM 發表

我CE, AL都有讀到新中國後群眾運動, 新學制點解唔敢寫?
入左大學讀左科近代中國史, 一樣教新中國群眾運動
香港地連港獨都可以公開講, 文革64真係濕濕碎
係你既話會點寫文革同六四呢?

拿,先講文革啦,你會點寫呢?

引用:
原帖由 yipb1 於 2017-10-17 11:44 PM 發表
要寫陽光掟菠蘿 都可以攞止驚大獎
56年蔣光頭班死剩逃兵,搞鑊死最多人卻一無所有

引用:
原帖由 lalagal2 於 2017-10-17 11:38 PM 發表

佔中已經係一個好好既教學!現在大多數人都知班學生幾仆街
班學生仆街定或你地兩班政棍同權貴仆街呢?(當然包括犯民同保蝗啦),我講乜其實雞食放光蟲心知肚明啦

引用:
原帖由 soilvvang 於 2017-10-17 11:50 PM 發表

對 仲要寫毛澤東二萬五千里係逃避敵人  

引用:
原帖由 soilvvang 於 2017-10-17 11:50 PM 發表

我個人真係好buy老毛架播,但而家中共班友buy唔buy老毛呢?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2017-10-17 10:07 PM 發表

讀左中史,分分鐘更加反共。
實話實說,不會,會恨透日本。關于中共需要到了成年人接觸社會事件后才能作出判斷

引用:
原帖由 yipb1 於 2017-10-17 11:53 PM 發表

對 仲要寫毛澤東二萬五千里係逃避敵人  
必然會寫,但是教科書會寫戰略轉移,保留下寶貴的革命種子。
客觀的說,這就是逃跑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]