• 瀏覽: 13,797
  • 回覆: 56
+10
引用:
原帖由 崖上勇敢的香腸 於 2017-10-16 08:34 PM 發表
你完全忽略咗其中幾個重要現實,
今日同30年前嘅大學生接收同樣水平(假設)嘅知識,但30年前嘅學位相對今日稀少,而按人口比例亦係較稀少嘅部分,即當時學位持有人屬於較頂尖人材,
喺當時亦較大比 ...
寫咁多廢話冇意義, 兩張圖已經足以推翻晒你所有立論:

引用:
原帖由 I_love_J 於 2017-10-17 09:27 AM 發表
其實冇乜年青人反董建華, 反董建華嘅多數係中年人.
梁英出賣香港卿足難書, 無謂提.
當年五十萬人反董

很多是年輕人

還有 反梁英, 換了地產黨友好林鄭上台

抵撚你們仆街

引用:
原帖由 I_love_J 於 2017-10-17 12:38 PM 發表
寫咁多廢話冇意義, 兩張圖已經足以推翻晒你所有立論:
http://img1.yangqiu.cn/mmbiz_jpg/AKENtfuRLzxF4Zs1DuTlCn8vianNib0cvk1ib99uwvKFclzexgJXbg3PW6aKkUGAWeDLPibIAkvnqJmCcgluYRTbdQ/0?wx_fmt=jpeg
http://www ...
又是斷章取義的,生活成本就只有樓價嗎,又是人人都必須買樓嗎,點解唔計埋稅項,交通,保險,水電煤網…………等等呢。

什麼調查的,東京大阪會不是十大長工時地方。

明明顯而易見, 但 "社會精英" 卻離地地以為後生仔努力一下就買到樓, 而悲劇地, 在精英治港的原則下, 這些堅離地卻話語權極大, 選票又多又能加入政府的咨詢委員會, 政府都根據他們看法施政.

文中的都是政府公佈的數據, 但連政府都不看. 把公屋換成綠置居, 好明顯林鄭是視樓為投資工具, 不是民生必須品. 推更多人參與樓市場也不會使香港人的購買力增加, 因為人工都沒加過. 離地2.0

大學可以去做賣保險,入面個個都係"精英",入面個個Title 都係Sales Manager
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-17 08:00 AM 發表
即係咁樣,N年前跑到9秒9已經震驚世界,一定是世界冠軍,奧運金牌。
今時今日,跑到9秒9已經不是什麼一回事,唔通所有跑到9秒9以內的選手,都一律獲得金牌嗎。
金牌/冠軍永遠都只會得一個。

引用:
原帖由 csdenis 於 2017-10-16 07:30 PM 發表
佢完全故意忽略了其中一個重要情況,就係30年前的大學生,係社會上最頂尖的一群, 而家的大學生, 很多基本上只比會考肥佬好少少。 佢用呢兩個時代嘅 大學生月薪中位數做比較係完全錯誤。 要比較都起碼用而家大 ...
50後能上大學的,通常是有錢人,60後能上大學的,才是精英,七十後,一般正常人,都可以上到大學,只有三大才是精英。

一派胡言!
香討會員薪金中位數已經係5萬

//答案是 112.8 萬,就算全部用作首期,以最高按揭為樓價六成計算,可以買到金額是282萬//

點解係做6 成按, 唔係 8 成??

買到4-500萬既樓啦

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-17 03:53 PM 發表

50後能上大學的,通常是有錢人,60後能上大學的,才是精英,七十後,一般正常人,都可以上到大學,只有三大才是精英
sorry, Kong U only
reason: HK Island 人傑。地靈
港大畢業的會大聲說港大, 其他的只會細聲說三大

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-10-17 02:33 PM 發表
大學可以去做賣保險,入面個個都係"精英",入面個個Title 都係Sales Manager
敦倫金 Deputy Director!!!

引用:
原帖由 名字好難想 於 2017-10-17 02:24 PM 發表
明明顯而易見, 但 "社會精英" 卻離地地以為後生仔努力一下就買到樓, 而悲劇地, 在精英治港的原則下, 這些堅離地卻話語權極大, 選票又多又能加入政府的咨詢委員會, 政府都根據他們看法施政.

文中的都是政府公佈的數 ...
既然你自己都認為買樓係民生必須,只係覺得貴到買唔起,點解怪人將公屋變綠置居? 你想買樓定排公屋架? 唔係想政府派樓俾你呀嘛?

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-10-17 01:04 PM 發表

當年五十萬人反董

很多是年輕人

還有 反梁英, 換了地產黨友好林鄭上台

抵撚你們仆街
當年五十萬人上街係因為23條

引用:
原帖由 衫哥 於 2017-10-18 06:04 PM 發表
當年五十萬人上街係因為23條
多撚餘喇

當年成班負資產輸錢, 然後出來

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-10-18 08:11 PM 發表

多撚餘喇

當年成班負資產輸錢, 然後出來
所以當年出來的多是中年人, 並非年青人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]