• 瀏覽: 28,144
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 lcheung123 於 2018-1-13 12:16 AM 發表

資訊發達你都唔會無拉拉特登走去睇澳門新聞去了解澳門啦。算吧啦。internet有教整飛機,係唔係你都知點整?有目的而為,唔奇。你係冇動機去咁做。
資迅發達能知天下事。
當然有牆就另計。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-13 11:42 AM 發表

資迅發達能知天下事。
當然有牆就另計。
咁叻,你話我知克林頓上星期五去邊處演講?

引用:
原帖由 lcheung123 於 2018-1-14 04:16 AM 發表

咁叻,你話我知克林頓上星期五去邊處演講?
天下事,不是芝麻綠豆事。
知道不代表你博學。
唔知不代表我寡聞。
學問在乎明明明德,不是八八掛掛。
言談文筆自然流露學問深淺,不用拋書包的。

我只知親中先最難頂,明明出生/成長/生活響殖民地,而殖民地生活方式、習慣同內地有極大出入、好難相信一個在港生活、學習、成長的,會鼓吹愛國,國家升旗流淚羅,除非是新移民,甘我信!近年越來越多留言區,網站,標榜愛港愛國,入去望幾句,咪又係簡體蝗字,當你係港人,問到國家咩好,唔係天馬行空就影都冇,愛咩港,親咩中?!

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-12 12:15 AM 發表

此言差矣,移左民就唔一定係做順民,人地有權選擇自己嘅領導人。
係呀?咁閣下又選過咩領導人出唻咁爸閉呀?

引用:
原帖由 bdbd321 於 2017-10-16 10:35 PM 發表
以前香港人對大陸太好,籌款救災開辨學校乜都有.咁又點,佢地D人跟本無本心,而且依加跟本佢地係冷血同自high多
以前真係對大陸人太好喇。
驚啲勞工搵唔夠錢返鄉下買屋,要佢哋一星期做七日,每日十幾小時。
又為佢哋安全著想,工廠同宿舍大門都加上銷。火燭燒死人,仲有得經地區政府"賠償"畀佢哋添。
真係做到仁至義盡呀!

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-10-17 12:42 AM 發表
香港有好多善心人,世上也有好多善心人,這些善心人有一顆慈悲包容之心,不會因為自己的善行而隨意侮辱別人,小看別人。
中港關係的問題,其實只係一些仇中廢青引起,佢地嘅仇中及侮辱中國人的言行令國人反感,其實 ...
應該說過去香港對大陸很好~奉獻很多~但都不關這些年輕一輩反中仇中既人事
人地做善事時~佢地可能都未出世~
用別人的善舉為自已貼金~可憐可恥

包容下..

引用:
原帖由 starr 於 2017-11-3 06:48 PM 發表

香港人本來同內地血濃於水,但慢慢被毒果洗腦蠶食,尤其是新一代港人
有D人話香港不再香港,講得真係好!不過唔係赤化,而係黃化、冷血化、精神病化

https://www.youtube.com/watch?v=HFdfljqRfBY

黃絲 ...
認真就會輸

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-12 12:15 AM 發表

此言差矣,移左民就唔一定係做順民,人地有權選擇自己嘅領導人。
全世界移民率的國家是卡塔爾, 沙特, 新加坡

民主?

引用:

選黎選去咪又係經過華爾街篩選😂😂

引用:
原帖由 papaj 於 2018-2-5 10:30 AM 發表

係呀?咁閣下又選過咩領導人出唻咁爸閉呀?
若果佢係喺美國嘅,就當然係人地篩選咗嘅特朗普同希拉莉囉,唔通真係有得任佢揀咩。
這種人係咁嘅,甘心被人欺騙話領導人係佢選出嚟,不過俾邊個佢選佢就無得揀呢!

引用:
原帖由 guydan 於 2018-2-7 05:44 PM 發表

應該說過去香港對大陸很好~奉獻很多~但都不關這些年輕一輩反中仇中既人事
人地做善事時~佢地可能都未出世~
用別人的善舉為自已貼金~可憐可恥
真解。

引用:
原帖由 bryan7138 於 2018-2-16 12:32 AM 發表

選黎選去咪又係經過華爾街篩選😂😂
人地有得投票就叫做有得選擇啦,這種自我安慰嘅思維都真係適合佢呢種人。
老實講,佢話有得揀就揀來揀去都係爛蘋果,但係大陸無得揀卻就可以有能帶領國家不斷進步嘅領導人,咁你話有得揀好定無得揀好?事實都喺呢個現實世界中表現出嚟啦,仲要去講嗰啲紙上談兵,不切實際嘅廢話。話之佢講到民主有多好,事實就係一啲都改善唔到國家嘅困境,仲要想欺騙啲中國人去接受佢地嗰套?

引用:

請問你又係邊個民主國家嘅人?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]