• 瀏覽: 204,844
  • 回覆: 154
  • 追帖: 1
+2
今次事件醫管局高學歷高薪高層又有咩解釋⋯⋯⋯

瑪麗名醫手術中途離開 換肝病人開肚後白等3小時
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20171025&s=6996647&a=57376408

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2017-10-26 12:52 AM 發表
今次事件醫管局高學歷高薪高層又有咩解釋⋯⋯⋯

瑪麗名醫手術中途離開 換肝病人開肚後白等3小時
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20171025&s=6996647&a=57376408
外判醫管局轄下由最高層至最基層所有員工唔該用個心做好份工⋯⋯⋯唔好貪人工高假期多自由自在為所卻為做錯事有人包屁心態進入醫護行業工作⋯⋯⋯每個人生命只得一次⋯⋯⋯

公院無掩雞籠管理狀態越嚟越嚴重⋯⋯⋯日日都有閉門造車互相包庇大小醫療事故發生⋯⋯⋯皆因外判醫管局高學歷高薪高層完全無工作能力抱住完全唔洗負責月尾等出糧心態做份工⋯⋯⋯

公院無掩雞籠管理狀態越嚟越嚴重⋯⋯⋯無論中層到最基層員工講事講非時間仲多過真正做嘢時間⋯⋯⋯講真宜家每個醫護人員工作量比以前減少咗好多⋯⋯⋯又唔洗專業知識豐富經驗⋯⋯⋯薪金假期福利卻升得超高⋯⋯⋯都唔知有無搞錯醫護人員服務質素責任心卻成反比⋯⋯⋯

係架,甘又可以點

引用:
原帖由 史獨 於 2017-11-1 08:21 AM 發表
係架,甘又可以點
炒Q晒宜家仲係度搞三搞四講事講非多過做嘢醫護員工⋯⋯⋯用精英制度請人⋯⋯⋯

醫護人員呢份工⋯⋯⋯因為人工高⋯⋯⋯假期多⋯⋯⋯福利好⋯⋯⋯工作量輕鬆⋯⋯⋯吹水閒聊時間特別多⋯⋯⋯做錯事永遠唔洗負責一慣有上級包庇⋯⋯⋯加上絕大部分時間無王管大家懂的⋯⋯⋯公院無掩雞籠管理狀態越嚟越嚴重⋯⋯⋯日日都有閉門造車互相包庇大小醫療事故發生⋯⋯⋯皆因醫管局高學歷高薪高層完全無工作能力抱住完全唔洗負責月尾等出糧心態⋯⋯⋯

公院無掩雞籠再持續包屁質素極差嘅最基層下屬⋯⋯⋯就算聘請再多人手⋯⋯⋯起多幾十間公院都係解決唔到醫療事故頻生⋯⋯⋯宜家公院面對最大問題係留唔住有豐富經驗有責任愛心精英醫護人員⋯⋯⋯

唔該外判醫管局完全無工作能力高薪高層快很D執番好公院無掩雞籠DQ人工過高福利過好又無豐富經驗無責任愛心講是講非多過認真工作質素極差下屬⋯⋯⋯

班PK苛徵重稅,分賘自肥,

公院醫護人員薪金又高假期又多褔利又好⋯⋯⋯希望留住有豐富經驗有責任愛心精英醫護人員⋯⋯⋯儘快DQ質素極差中基層醫護員工⋯⋯⋯

倒數緊退休日子嘅醫護人員抱著少做少錯就算面對搞三搞四講是講非多過認真工作同事都係得過且過隻眼開隻眼閉⋯⋯⋯最緊要做錯要互相包屁唔好公開心態⋯⋯⋯所以公院醫療事故只會一單嚴重過一單無醫護人員需要負責⋯⋯⋯令人啼笑皆非⋯⋯⋯有豐富經驗又能幹嘅人係唔會願意留係是非之地工作係正常⋯⋯⋯有句成語好貼切⋯⋯⋯人係自私嘅針唔拮到肉唔知痛字點寫⋯⋯⋯希望以後所有受害者都係專門搞破壞嘅醫護人員家屬親戚朋友們⋯⋯⋯

歸根究底家屬都有責任⋯⋯⋯常抱著就算見到醫護人員唔稱職都唔敢投訴⋯⋯⋯怕家人受到傷害⋯⋯⋯請家屬再諗深一層⋯⋯⋯唔稱職老油條醫護人員得唔到應有處分⋯⋯⋯會變本加厲禍及更多有需要人士先係最大問題⋯⋯⋯

投訴機制絕對正確嘅⋯⋯⋯請埋咁多自私自利搞三搞四講是講非又懶嘅人把托咩⋯⋯⋯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]