• 瀏覽: 26,131
  • 回覆: 93
  • 追帖: 2
+19
行政長官林鄭月娥出席電台聯播施政答問節目,表示「斬釘截鐵」不會重新考慮全民退休保障。她表示,社...

真係聽到毛管動,話咩資源要俾最有需要的人,每個老人二千幾都話唔公平。

真係咁想慳錢幫市民,咁佢同張建宗一路食長糧一路拎首長人工係咪有需要呀?

真係咁為市民住屋就收返張建宗陳謬波間政府大屋,改間幾百劏房租市民住啦,佢地本身有大把屋唔洗霸住政府資源吧?
有心慳錢為民就整頓社福高層,禁止用公帑開年薪百萬職位,禁止出花紅啦。

根本就無心幫市民,撘500車回25蚊都當係大恩大德,一加價嘔突哂啦。

新聞來源連結:
https://thestandnews.com/politics/林鄭-斬釘截鐵不考慮全民退保/

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
引用:
原帖由 hy3161 於 2017-10-12 07:02 PM 發表

黃絲,全民退保means需要開徵銷售稅,你支持嗎?

如果要退出全民退保,必須和銷售稅掛鉤。你地黃絲全部只會破壞,不負責任。
全民退保係優化強積金和長生津以及解決公務員大退休長俸對市民負擔問題。現行公務員有些居然用公帑供強積金多於一般市民的五巴仙,是濫用公眾資源。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2017-10-12 07:32 PM 發表
你睇下支持全民退保長毛。李卓仁有無工作做?!根本佢地想香港學美國咁欠萬幾億倩咋。
我指全民退保係把現行強積金優化由中央處理不是由吸血保險公司負責經手,愈供多愈多退保有咩唔公平?

引用:
原帖由 kwan1516 於 2017-10-12 07:38 PM 發表
反對全民退保
無心又自私的吸血鬼做行會成員都明佢地要守護保險界利益吧

引用:
原帖由 hy3161 於 2017-10-12 08:04 PM 發表

全民退保必定需要引入銷售稅。你支持嗎?
既然政府覺得市民要處理自已退休生活,又為何強迫市民供強積金?取消強積金吧?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-10-12 08:05 PM 發表

你似乎好想養埋班大6蝗蟲喎

所以話,香港班飯民、反政府嘅無大6江派關照真係講都無人信
我們多次要求檢討150 配額,張建宗不但不檢討,仲批準市民住福建咁遠都可拎綜援,鼓勵大陸老野嫁來香港拎成萬回國嘆世界,為左佢地要令土生長市民老來受苦,仲惡人先告狀

引用:
原帖由 siuhung 於 2017-10-12 08:20 PM 發表
融資始終係個大問題!
除非咁,成立一個「全民退保基金」,只要香港人捐幾多落去呢個基金度,政府就貼幾多,總共籌到幾多就平分給香港65歲以上既全部市民,計起有著數架。
不過到時果班話贊成既香港人,真係捐條毛 ...
現時強積金行政手續費令市民儲一萬老在又係得一萬或更少,加重僱主負擔,現在大部份公司要市民自僱,呢班人老左咪一樣拎綜援。政府逃避現實唔搞好退休保障,日後付出更多未定。

引用:
原帖由 siuhung 於 2017-10-12 08:20 PM 發表
融資始終係個大問題!
除非咁,成立一個「全民退保基金」,只要香港人捐幾多落去呢個基金度,政府就貼幾多,總共籌到幾多就平分給香港65歲以上既全部市民,計起有著數架。
不過到時果班話贊成既香港人,真係捐條毛 ...
一d 問題都無,加入息稅二個巴仙,利得稅二個巴仙,買樓和股票炒賣印花稅0.5個巴仙,仲可考慮免公司供款增加香港競爭力。

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2017-10-12 09:23 PM 發表

你唔好話公務員人工高過市民入息中位數係浪費公眾資源?

你葡萄咪考入去做LO
你唔見我葡萄李加x?
人地真係叻打江山回來唔係靠圍威喂擦鞋文化食市民血汗錢又唔盡力做好份工呀。

引用:
原帖由 烏咀 於 2017-10-12 10:13 PM 發表

檢討150配額?,鼓勵大陸老野嫁來香港拎成萬回國嘆世界?

你以上所講既嘢,咪又係港燦自己搞出嚟
有無睇睇每日150件係d咩人嚟呢?,咪又係港燦係大陸上面d老公老婆仔女父母至親 ...
報紙大量請人做老公老婆,泛民登嫁?

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-10-12 11:07 PM 發表

x2

全民退保不切實際,我未見到一個真正可行既方案
現行mpf無啦啦要僱主供款,嚇怕投資者,令大企業都外判跟住逼人自僱,退休金額又少市民用幾年都要証明現行mpf 不行。

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2017-10-12 11:12 PM 發表
全民退保係揾納稅人找數,揾笨實,Ban!
二蚊撘車就是搵立稅人笨柒,你應該叫由政府為主要股東港鐵自已提供優惠唔係由市民補貼港鐵差價。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2017-10-12 11:34 PM 發表
真係咁為市民住屋就收返張建宗陳謬波間政府大屋,改間幾百劏房租市民住啦,佢地本身有大把屋唔洗霸住政府資源吧?
有心慳錢為民就整頓社福高層,禁止用公帑開年薪百萬職位,禁止出花紅啦。
香港係實行資本主義, ...
資本主義特朗晉都有良心過香港班貪官,起碼唔要人工,香港果班囤地炒樓為正業,hea做霸住個位阻人昇職有份。

引用:
原帖由 亞洲鐵貓 於 2017-10-12 11:33 PM 發表
屌!
汰弱留強社會,自已為自已負責就最撚公道架啦!乜撚嘢全民退保養曱甴,犯民要學D西畜搞福利主義叫佢地去死啦!
正常市民都支持多一重保障,感覺有少量人用不同account 講同民意相反的東西。
林鄭上星期話民意好清楚支持一地二檢,話聽民意。但民意調查好清楚支持要設全民退保,林鄭不能合意就聽,唔合意的就算市民支持當耳邊風。

引用:
原帖由 achau 於 2017-10-13 07:06 AM 發表

唔vnd

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160427/s00012/1461693463350

民意沒一面倒贊成某一方案

今次民調結果顯示,退休保障改革諮詢文件中提及的「不論貧富方案」及「有經濟需要方案」,都得到 ...
又語言偽術,如果問支不支持全民退保,有好多調查顯示絕大部份支持,衣家問題係怎執行。如果你話民意不是絕對支持就唔做,咁七七七的一地二檢更有四成日不支持,絕對不是壓倒性支持,虛偽的政苦又霸皇硬上弓?如好似你所問有唔同選項,包西九割地檢,福田一地二檢,深圳北一地二檢,咁支持割地的或更少,政苦又唔敢俾市選七七七政苦的邪惡呢個月看到哂。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]