• 瀏覽: 26,132
  • 回覆: 510
  • 追帖: 2
+19
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-13 02:10 PM 發表

有資產審查不如把長生津和退保個pool合併,取消強積金,中央公積金由政府全權負責唔洗俾外人食咁多行政手續費,市民供幾多任意供,政府每年注資一百億加碼,公司無需供款,或加入息稅一巴仙,利得稅一巴仙,炒股炒 ...
高額長生津已能給有需要老人每月3435。亦已有計劃實行了。強積金已在改革,但反對充公強積金一半放入全民退保。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0402_00822_001.html

高額長生津會向合資格及資產不多於14.4萬港元的單身長者,或資產不多於21.8萬港元的長者夫婦,提供每人每月3435港元的高額津貼,預計實施後首年,將有約36.6萬名長者受惠。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 07:00 PM 發表
行政長官林鄭月娥出席電台聯播施政答問節目,表示「斬釘截鐵」不會重新考慮全民退休保障。她表示,社...

真係聽到毛管 ...
真系唔明,成日有班人話要全民退保!!但又唔可以資產審查!!
我都窮都無指望要政府養老,其實香港有綜援已經好好了,真正有需要嘅可以去申請,無兒無女嘅老人家唔好話怕人哋睇唔起,過完呢幾十年就無人識了
仲有個藉口好搞笑,話交左咁多年稅要有翻呢啲福利

全民都退保!唔使養老母!

引用:
原帖由 toledo 於 2017-10-12 07:09 PM 發表
原則上,

不應該支持全民退保。

但泛民政棍成功爭取的話,

我大把錢都一定唔客氣照攞,

當廢青交稅俾我叫雞津貼,

不知幾爽。
叫得廢青 交得幾多稅呀 你隻雞等餓食都似!

英明決定

支持

支持

只要搞定醫療和住房,
根本不需要全部退保

長生津一樣是一大筆洗費,如不放棄長生津搞綜合退保,第時有過千萬身家的貪官張賤宗和七七七一樣照拎生果金,一定不是七七七口中有效運用資源。

做緊公務員和保險要利申先好繼續在我題目反對呀。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 07:00 PM 發表
行政長官林鄭月娥出席電台聯播施政答問節目,表示「斬釘截鐵」不會重新考慮全民退休保障。她表示,社...

真係聽到毛管 ...
白痴.
"全民退休保障" 會令香港破產!
冇人話唔幫老人(整係2蚊乘車已經幫左好多), 但唔駛全民囉.
唔通李嘉誠咁老你都要比錢佢駛? 大把老人家有幾間鋪收租呀.
"全民退休保障"根本就係一個資源錯配既政策.
係D垃圾議員既口號

晚年保障係要自己青年時努力去搵錢,成日諗住等人幫,等人俾錢你?
好似而家讀大學某啲讀屎片,而家有書唔好好讀,有工唔好好做,將來就一殼眼淚唔好怨,怨就怨自己而家浪費青春
香港有呢個強迫金已經夠衰,仲搞乜鬼全民退保

引用:
原帖由 黃族小學莊小蘭 於 2017-10-13 03:48 PM 發表
只要搞定醫療和住房,
根本不需要全部退保
醫療正是不問貧富都用公帑補貼,點解退保要資產審查,睇街症又唔洗? 譚耀宗咁有錢都可用一百蚊割瘤? 政苦藍絲的思維好混亂,好多犯駁之處去反全民退保。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-13 05:38 PM 發表
長生津一樣是一大筆洗費,如不放棄長生津搞綜合退保,第時有過千萬身家的貪官張賤宗和七七七一樣照拎生果金,一定不是七七七口中有效運用資源。

做緊公務員和保險要利申先好繼續在我題目反對呀。
長生津係要資產審查
生果金係另一樣嘢
唔好撈埋嚟講

另外,
生果金要70歲先有
金額係13XX
相比全民退保65歲以上每人3000差好遠

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]