• 瀏覽: 26,124
  • 回覆: 510
  • 追帖: 2
+19
引用:
原帖由 辟易笑死人 於 2017-10-13 07:09 AM 發表
林鄭要留番啲錢養新移民,
大陸人一落香港即刻分配公屋, 食綜援,
全家大細都有, 個個月幾萬蚊, 好和味
鬧錯人啦,你講既喺公民黨辛辛苦苦幫新移民爭取來既

支持唔要全民退保

星斗蟻民繼續發夢!

引用:
原帖由 文敬鑾. 於 2017-10-12 09:42 PM 發表

一定唔會
我成日見毛話大6有全民退保免費醫療免費教育
有乜理由會黎小hk
全民退保是一些不想做野想提早退休的人才想要
如果開徵銷售稅,加薪稅去搶青補老,只會令到後生更加冇機會上樓,六十歲以上的同胞大量湧入

好多歐洲國家抽重稅先有退休金但好多時都要將退休年齡延後因為政府無錢!你香港咁低稅率點樣可以全民退保?錢從何來?

引用:
原帖由 achau 於 2017-10-13 07:06 AM 發表

唔vnd

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160427/s00012/1461693463350

民意沒一面倒贊成某一方案

今次民調結果顯示,退休保障改革諮詢文件中提及的「不論貧富方案」及「有經濟需要方案」,都得到 ...
又語言偽術,如果問支不支持全民退保,有好多調查顯示絕大部份支持,衣家問題係怎執行。如果你話民意不是絕對支持就唔做,咁七七七的一地二檢更有四成日不支持,絕對不是壓倒性支持,虛偽的政苦又霸皇硬上弓?如好似你所問有唔同選項,包西九割地檢,福田一地二檢,深圳北一地二檢,咁支持割地的或更少,政苦又唔敢俾市選七七七政苦的邪惡呢個月看到哂。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-13 11:49 AM 發表

又語言偽術,如果問支不支持全民退保,有好多調查顯示絕大部份支持,衣家問題係怎執行。如果你話民意不是絕對支持就唔做,咁七七七的一地二檢更有四成日不支持,絕對不是壓倒性支持,虛偽的政苦又霸皇硬上弓?如好似 ...
如果執行唔到嘅問嚟做乜?

你所謂嘅絕大部份支持係點問法?
正如你問政府年年派3萬蚊俾你好唔好(唔講要加各類嘅稅)
相信超過9成會話好
但咁問有意思咩?

或者你可唔可以搵一個國家係行緊所謂嘅全民退保而又成功嘅
再根據嗰個國家嘅做法去討論
好過只係口號式話應該要有
但完全唔講/考慮點執行
(之前周教授講嗰套已經俾人KO咗)

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-13 11:49 AM 發表

又語言偽術,如果問支不支持全民退保,有好多調查顯示絕大部份支持,衣家問題係怎執行。如果你話民意不是絕對支持就唔做,咁七七七的一地二檢更有四成日不支持,絕對不是壓倒性支持,虛偽的政苦又霸皇硬上弓?如好似 ...
如果唔明,自己睇多次報導,政府有兩個方案,即全民退保或有資產 審查的退保,根據民意調查,兩個方案支持度差不多,所以市民無偏向於那方案,所以政府選有資產審查的退保,明未?

引用:
原帖由 achau 於 2017-10-13 01:11 PM 發表

如果唔明,自己睇多次報導,政府有兩個方案,即全民退保或有資產 審查的退保,根據民意調查,兩個方案支持度差不多,所以市民無偏向於那方案,所以政府選有資產審查的退保,明未?
有資產審查不如把長生津和退保個pool合併,取消強積金,中央公積金由政府全權負責唔洗俾外人食咁多行政手續費,市民供幾多任意供,政府每年注資一百億加碼,公司無需供款,或加入息稅一巴仙,利得稅一巴仙,炒股炒樓印花稅半個巴仙來cover呢一百億,到時老人退休基本三千蚊,再按供款多少額外一筆過收取,相信老人家退休生活好能過現在好多。

引用:

支持全民退保...........但不支持加稅,或變相加稅
支持政府區區起骨灰龕...........但反對起在我屋企附近
支持政府起多D樓...........但反對開發效野公園,反對填海,反對收地起新市鎮,反對迫走棕地上既營運者
支持增加最低工資........但反對我屋苑加管理費,反對減少清潔及保安人手
支持增加大學學額........但反對大學生人工低
下刪一千條.....
有冇人唔支持以上既"支持"?
冇? 即係民意所歸,香港既民生問題大部份已解決,政府仲唔馬上去做?
反對既意見點處理? 吊....我又唔係政府, 官員個個收幾百萬人工來問我?不如我做你個位啦...
樓主,咁講岩唔岩聽?

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-13 02:10 PM 發表

有資產審查不如把長生津和退保個pool合併,取消強積金,中央公積金由政府全權負責唔洗俾外人食咁多行政手續費,市民供幾多任意供,政府每年注資一百億加碼,公司無需供款,或加入息稅一巴仙,利得稅一巴仙,炒股炒 ...
你講緊幾樣唔同嘅嘢
強積金手續費高係一個問題
由政府接手做係其中一個解決辦法

至於全民退保
照你所講由市民任意供, 你覺得有幾多人會主動供款?
你仲話可以按供款多少一次攞返, 即係唔會用喺支付全民退保啦
政府每年注資100億, 公司又唔使供
你覺得可以支持到每人每月$3000?

現時香港超過65歲嘅人口已經超過100萬
按每人每月攞$3000
一年就要360億
請問政府每年注資100億夠唔夠俾?
要加稅去支持呢個全民退保
係咪大部份人都支持呢?
要加幾多先夠?
根據統計處資料
10年後香港超過65歲嘅人口會超過200萬
人口老化會愈嚟愈快
就算每月領取嘅金額唔加
一年都要過千億
到時又加稅? 加幾多?
錢從何來?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-13 02:27 PM 發表

支持全民退保...........但不支持加稅,或變相加稅
支持政府區區起骨灰龕...........但反對起在我屋企附近
支持政府起多D樓...........但反對開發效野公園,反對填海,反對收地起新市鎖,反對迫走棕地上既營運者
支 ...
唔講點執行
唔講有咩代價
齋講"支持"真係好易

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2017-10-13 02:30 PM 發表

唔講點執行
唔講有咩代價
齋講"支持"真係好易
我已代答左:
"吊...我又唔係政府,(點執行,點樣處理反對意見)....官員個個收幾百萬人工來問我?不如我做你個位啦.."

增加父母免稅額。 考順父母由仔女做起

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]