• 瀏覽: 26,115
  • 回覆: 510
  • 追帖: 2
+19
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 08:18 PM 發表

既然政府覺得市民要處理自已退休生活,又為何強迫市民供強積金?取消強積金吧?
你睇下當年咩人要爭取強積金先講啦。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 11:40 PM 發表

資本主義特朗晉都有良心過香港班貪官,起碼唔要人工,香港果班囤地炒樓為正業,hea做霸住個位阻人昇職有份。
咪天真,對他來說,總統人工只是碎銀。例如 布殊在任時,拉高油價,他家族的石油生意就真發財。

無底深潭,一早say no,好過俾假希望d人

引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-10-12 07:02 PM 發表
非常好!唔駛養傑青之餘,仲要養佢哋父母
身為納稅人的我,堅決反對全民退保

引用:
原帖由 hellexpress 於 2017-10-13 12:06 AM 發表
低稅率 + 高福利,  我唔覺得可行
全世界有幾多國家可以咁做?
應該一個都無

引用:
原帖由 achau 於 2017-10-13 12:12 AM 發表

咪天真,對他來說,總統人工只是碎銀。例如 布殊在任時,拉高油價,他家族的石油生意就真發財。
還有他本身也是富豪,人工來說比他自己請秘書可能都唔夠

引用:
原帖由 亞洲鐵貓 於 2017-10-12 11:33 PM 發表
屌!
汰弱留強社會,自已為自已負責就最撚公道架啦!乜撚嘢全民退保養曱甴,犯民要學D西畜搞福利主義叫佢地去死啦!
正常市民都支持多一重保障,感覺有少量人用不同account 講同民意相反的東西。
林鄭上星期話民意好清楚支持一地二檢,話聽民意。但民意調查好清楚支持要設全民退保,林鄭不能合意就聽,唔合意的就算市民支持當耳邊風。

非常好

點解因為有張香港身份證,就要包你生養死葬

唔全民住咪唔全民住囉,但符合資格老人每個要五千,資產審查要從寬,
而且要年年檢討,以後幾屆唔到你話事!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-13 12:30 AM 發表

正常市民都支持多一重保障,感覺有少量人用不同account 講同民意相反的東西。
林鄭上星期話民意好清楚支持一地二檢,話聽民意。但民意調查好清楚支持要設全民退保,林鄭不能合意就聽,唔合意的就算市民支持當 ...
https://m.mingpao.com/pns/dailyn ... 00012/1461693463350

民意沒一面倒贊成某一方案

今次民調結果顯示,退休保障改革諮詢文件中提及的「不論貧富方案」及「有經濟需要方案」,都得到約五六成的市民支持。換言之,民意並沒有一面倒贊成某一個方案。諮詢如期在6月底結束,筆者相信結論便是:市民對這兩個改革方向並沒有共識,應繼續就這些方向進行研究及討論,尋求最大的共識。

……

唔好誤導,之前政府諮詢兩方案,所謂全民和不全民退保民意支持差不多。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]