• 瀏覽: 26,116
  • 回覆: 510
  • 追帖: 2
+19
正常都唔會推全民退保
除非政府是白痴。

引用:
原帖由 hy3161 於 2017-10-12 08:04 PM 發表

全民退保必定需要引入銷售稅。你支持嗎?
既然政府覺得市民要處理自已退休生活,又為何強迫市民供強積金?取消強積金吧?

融資始終係個大問題!
除非咁,成立一個「全民退保基金」,只要香港人捐幾多落去呢個基金度,政府就貼幾多,總共籌到幾多就平分給香港65歲以上既全部市民,計起有著數架。
不過到時果班話贊成既香港人,真係捐條毛出黎囉。

"「斬釘截鐵」不會重新考慮全民退休保障"  係對的!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-10-12 08:05 PM 發表

你似乎好想養埋班大6蝗蟲喎

所以話,香港班飯民、反政府嘅無大6江派關照真係講都無人信
我們多次要求檢討150 配額,張建宗不但不檢討,仲批準市民住福建咁遠都可拎綜援,鼓勵大陸老野嫁來香港拎成萬回國嘆世界,為左佢地要令土生長市民老來受苦,仲惡人先告狀

林鄭

引用:
原帖由 tinnit 於 2017-10-12 08:49 PM 發表
"「斬釘截鐵」不會重新考慮全民退休保障"  係對的!
AGREE X 100

引用:
原帖由 siuhung 於 2017-10-12 08:20 PM 發表
融資始終係個大問題!
除非咁,成立一個「全民退保基金」,只要香港人捐幾多落去呢個基金度,政府就貼幾多,總共籌到幾多就平分給香港65歲以上既全部市民,計起有著數架。
不過到時果班話贊成既香港人,真係捐條毛 ...
現時強積金行政手續費令市民儲一萬老在又係得一萬或更少,加重僱主負擔,現在大部份公司要市民自僱,呢班人老左咪一樣拎綜援。政府逃避現實唔搞好退休保障,日後付出更多未定。

引用:
原帖由 siuhung 於 2017-10-12 08:20 PM 發表
融資始終係個大問題!
不過到時果班話贊成既香港人,真係捐條毛 ...
一d 問題都無,加入息稅二個巴仙,利得稅二個巴仙,買樓和股票炒賣印花稅0.5個巴仙,仲可考慮免公司供款增加香港競爭力。

林鄭, 好嘢!

醫保都唔需要考慮, 明益班保險佬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]