• 瀏覽: 26,119
  • 回覆: 510
  • 追帖: 2
+19
引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2017-10-17 02:44 PM 發表

其實你係唔識字定唔識睇?
幅圖係表示樓價升幅(見唔見左上角有個"%"呀)
唔係實際金額
係蘋果洗腦下.
D 盲反只會接受到香港係世界最差既地獄, 亂世.
其他地方唔會差得過香港

唔會知道, 唔會接受 自台灣廿年前有左民主, 社會就冇進步過
唔會知道, 唔會接受 印度有民主, 就日日可以強姦D 女性
唔會知道, 唔會接受 自由民主只係一個口號, 一個笑話

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-17 09:47 AM 發表

邊句屈公務員?
成段都係

最緊要係。公務員有幾衰。同老人退休有乜嘢直接關係。

引用:
原帖由 123RedLight 於 2017-10-17 04:36 PM 發表
對盲反來說, 事情有需要有關係?

引用:
原帖由 molittlemo 於 2017-10-17 02:52 PM 發表

係蘋果洗腦下.
D 盲反只會接受到香港係世界最差既地獄, 亂世.
其他地方唔會差得過香港

唔會知道, 唔會接受 自台灣廿年前有左民主, 社會就冇進步過
唔會知道, 唔會接受 印度有民主, 就日日可以強姦D 女性
...
世上無一個制度係完美嘅
民主制度亦唔例外
而民主唔係代表無限制
一樣會有遊戲規則
最重要係睇點去執行
現時香港嘅所謂民主派嘅問題係
當規則對佢有利就民主
當規則對佢無利就唔同你講民主
常見嘅係垃圾會會議
民主國家議會係由投票決定議案
但香港嘅民主派當有關議案唔啱佢口味就用拉布/集體離開引致流會等手法令議案唔能夠通過
呢點令我反感
佢哋一方面話垃圾會因為有功能組別所以唔民主
但一方面佢哋又要爭呢D功能組別嘅議席
完全係人格分裂

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2017-10-17 06:18 PM 發表

世上無一個制度係完美嘅
民主制度亦唔例外
而民主唔係代表無限制
一樣會有遊戲規則
最重要係睇點去執行
當規則對佢有利就民主
常見嘅係垃圾會 ...
陳淑莊已經完美演繹左啦~~
一地兩檢事前就民意前民意後.
但就算民意支持自己都會繼續反

我吾駛咬糧呀! 全盲退保就有!要吾要?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 123RedLight 於 2017-10-17 04:36 PM 發表
自已用盡公帑保障退休生活唔理市民咪衰囉。

引用:
原帖由 achau 於 2017-10-13 12:03 AM 發表

那你的定義和犯民的定義完全不同,你不清楚就不要討論。

犯民和班支持者的全民退保是一夠 年齡,不論貧富都可每月領三千幾元。有學者提議充公全港的強積金一半投入起動基金。真係有香港特色的共產主義。
資本主義自由經濟體變成共產主義的大鑊飯,犯民卻支持,有趣、有趣。

del

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-19 01:34 AM 發表

自已用盡公帑保障退休生活唔理市民咪衰囉。
大鑊飯,我鍾意呀,反正都中年了,實有錢分,從自私的角度而言,肯定100%支持,若為香港長遠的經濟發展利益及我們未來年青的下一代著想,肯定100%反對,人口不斷老化,香港人遲婚遲生仔、甚至不生的情況越來越嚴重,最終個基金供款的人口就越來越少,收益的老人就越來越多,個基金遲早要政府補貼或破產。供養父母是中國人千百年來的傳統美德,與西方國家有別,中國人普遍習慣儲蓄,儲蓄率相對較高水平,亦與西方國家有別,香港稅制簡單而稅率低,與西方國家有別,硬將西方那套攪到一鑊泡的福利制度搬到香港施行,香港早晚死膠硬!

引用:
原帖由 無聊閒人2011 於 2017-10-17 06:18 PM 發表

世上無一個制度係完美嘅
民主制度亦唔例外
而民主唔係代表無限制
一樣會有遊戲規則
最重要係睇點去執行
當規則對佢有利就民主
常見嘅係垃圾會 ...
打著民主旗號,做的卻是封建時代的共產主義,今時今日連中央政府都在續步擺脫封建時代的共產主義走向市場經濟,香港卻在倒退,再這樣下去,最終香港只會變成全中國最共產的城市。

香港依家最需要的是降低營商成本,增強競爭力,配合、融洽中國的經濟發展,始終中國仍處於一個高速發展及相對較高的經濟增長周期。

引用:
原帖由 66infinity 於 2017-10-19 02:50 AM 發表

打著民主旗號,做的卻是封建時代的共產主義,今時今日連中央政府都在續步擺脫封建時代的共產主義走向市場經濟,香港卻在倒退,再這樣下去,最終香港只會變成全中國最共產的城市。
不要拿資本主義做擋箭牌,現在是林鄭政苦未經授權共市民產享盡福利,一入住政府物業豪花成一千萬裝修,對老人家的照顧卻多孤寒度縮。全世界一線城市都唔會對老人家咁差。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]