• 瀏覽: 4,407
  • 回覆: 56
中共咪好冇面?

所以大家唔洗擔心,香港係唔會死!  香港離偉大復興之路不遠了!

打老婆的班頭   降婦女的領袖

天若有情天亦老 人間正道是滄桑

佔有過更損失得多, 彷彿有循環因果
追憶 總比平凡易過,
沒試過那知真正愛, 無力再轉送別人
沒愛過那知真正痛, 原來面上沒傷痕
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴
lm

笑話一則~
中國人要面……

人要面,樹要皮!

鬼佬要銀子,中國人要面子!

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-10-12 12:02 PM 發表
中共咪好冇面?

所以大家唔洗擔心,香港係唔會死!  香港離偉大復興之路不遠了!
首先你要定義,咩叫"死"?
如果假設一個場景, 中國人生活水平已超越香港,香港成為中國三流城市,(所以界定為香港已死)
咁點會冇面? 中共有能力令以前貧窮落後既中國超越香港,大大有面先岩, 香港死,只證明香港人廢,冇面既係香港人,點會係中共?

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-10-12 02:02 PM 發表
人要面,樹要皮!

鬼佬要銀子,中國人要面子!
你講得岩,鬼佬要既係銀子,邊個有銀畀佢,就畀面邊個
以英國佬為例,中國話,我唔閒招呼你,你個首相遲D先來啦,岩岩連英國議員來香港唔畀佢入境.....英國佬屁都唔敢放

如果掉轉,習大外訪被改期,中國公職人員被外國拒入境,我諗呢版既西狗已笑到拆天.....今時今日,以為鬼佬會因為一個小小既香港唔畀面中國?
打少D飛機啦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-12 04:28 PM 發表

以英國佬為例,中國話,我唔閒招呼你,你個首相遲D先來啦,岩岩連英國議員來香港唔畀佢入境.....英國佬屁都唔敢放

如果掉轉,習大外訪被改期,中國公職人 ...
好心D黃C臭港仔打開世界地圖望一望,比一比, 香港細到連鼻屎都不如, 就吾好成日自以為是!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-12 04:28 PM 發表

如果掉轉,習大外訪被改期,中國公職人 ...
你咁講,樓主好無面。

不過,樓主要的是錢,樓主可能收左好多外國錢,無所謂啦。

引用:
原帖由 kingchan75 於 2017-10-12 05:14 PM 發表

好心D黃C臭港仔打開世界地圖望一望,比一比, 香港細到連鼻屎都不如, 就吾好成日自以為是!
好多人唔明白,香港只係西人用來打擊大陸或攞著數既棋子,唔通真係關心香港人生活好唔好,權利有冇被剝削?
西人自己都周身屎,自己國民都未關心掂,關心香港?真係天真

到有一日,中國國力超越西方,連西人都睇中國做頭,一粒鼻屎咁細既香港,連被利用既價值都冇,提都冇人提

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-12 04:19 PM 發表

首先你要定義,咩叫"死"?
如果假設一個場景, 中國人生活水平已超越香港,香港成為中國三流城市,(所以界定為香港已死)
咁點會冇面? 中共有能力令以前貧窮落後既中國超越香港,大大有面先岩, 香港死,只證明香港人廢,冇 ...
睇嚟你咩叫冇面都唔係好清晰

啫係你老婆以前跟開條佬就身光頸靚,依家跟咗你就變黃面婆,拖件黃面婆去ball見到以前條佬咪就叫冇面囉!

或者簡單啲,你養隻狗都唔好養到又瘦又甩毛,拖佢出嚟都要見得下人先得架!

其實你哋大陸佬唔明白,香港人只係想做隻有飽飯食嘅狗咋!

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-10-12 05:49 PM 發表

睇嚟你咩叫冇面都唔係好清晰

啫係你老婆以前跟開條佬就身光頸靚,依家跟咗你就變黃面婆,拖件黃面婆去ball見到以前條佬咪就叫冇面囉!

或者簡單啲,你養隻狗都唔好養到又瘦又甩毛,拖佢 ...
中央政府與一個地方行政區既關係, 可以用夫婦,人狗去比喻?
你係自大到, 覺得香港與中央是平等關係(夫婦), 還是認為香港是中央政府隻狗?

如果夾硬要用你既比喻,中央=老公,
咁呢個老公就有幾十個老婆由老公直接照顧(國內各省市),
香港呢個老婆就特別D,唔使老公照顧,話要獨立生活...老公只負責保安,而老公既底線係,你點搞都得,但唔可以勾佬,
結果由老公照顧既幾十個老婆身光頸靚........香港呢個老婆就由身光頸靚變左黃面婆....當然只能證明香港能力不足....
邊個冇面?咪扮晒野自以為好掂,結果搞到自己變黃面婆既冇面囉

至於狗,你自己認就算,唔好代表香港人去認,亦唔關我事
另外話我是大陸人,又係轉移視線既低級手法,討論講既係理據,唔係背景身份.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-13 10:36 AM 發表

中央政府與一個地方行政區既關係, 可以用夫婦,人狗去比喻?
你係自大到, 覺得香港與中央是平等關係(夫婦), 還是認為香港是中央政府隻狗?

如果夾硬要用你既比喻,中央=老公,
咁呢個老公就有幾十個老婆由老公直接 ...
首先,唔好對號入座咁蠢
同埋你真係一啲都唔明咩叫冇面喎,搞到自己變黃面婆叫折墮,唔係冇面,拖件豬扒行街件豬扒會冇面? 一條女未婚生仔或落仔,條女叫墮落父母叫冇面,明未? 講到咁,唔明就係唔明,冇計

香港人從來都冇你哋大陸佬咁講“扮晒嘢自以為是”,或者你見個啲係咁不過唔好代表我,只係你哋大陸佬自悲啫,明嘅,舊時俾人施捨接濟得多係咁架啦,依家有兩個錢唔好好報恩(雖然冇人希罕),反而也文也武串自己當年恩人,話恩人自以為當年好有錢,走嚟私捨我

香港人從來冇自以為是。
當真。
唔係囉。
記得當年點呼喝個斟茶待應嗎。
記得當年點扮大爺嗎。
記得當年點指定要揾個後生靚女做老婆呀,以為乜料,原來香港做散工。
………………
不能盡錄

引用:
原帖由 y2k2 於 2017-10-13 04:14 PM 發表

首先,唔好對號入座咁蠢
同埋你真係一啲都唔明咩叫冇面喎,搞到自己變黃面婆叫折墮,唔係冇面,拖件豬扒行街件豬扒會冇面? 一條女未婚生仔或落仔,條女叫墮落父母叫冇面,明未? 講到咁,唔明就係唔明,冇 ...
我要講既已講晒,
你喜歡自認係阿爺老婆,阿爺隻狗咁荒謬比喻,我都冇你辦法,

另外唔係講幾句大陸人,就可以掩蓋你既詞窮理虧,
要玩身份針對? 好呀, 不如大家攞本BNO出來,影張相放上來畀大家睇下? 我一家3口共3本呀....3本都剪晒角,過期唔換,吹咩,你有冇?
唔好話我大九你,攞唔出來正賤種仆街大陸人,好唔好?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-13 04:31 PM 發表
香港人從來冇自以為是。
當真。
唔係囉。
記得當年點呼喝個斟茶待應嗎。
記得當年點扮大爺嗎。
記得當年點指定要揾個後生靚女做老婆呀,以為乜料,原來香港做散工。
………………
不能盡錄
你當真不是在說大陸土豪嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]