• 瀏覽: 77,195
  • 回覆: 372
  • 追帖: 20
+15
無可能,香港人話香港打工最辛苦

又問,咁你又去?!!

引用:
原帖由 demo195 於 2017-10-11 10:42 PM 發表
到最後發現香港工時比日本仲要高4分1
我剛畢業時首份工作都要不停加班,試過連續七日通宵!

工作壓力大, 整整下玩變態來平衡....

但日本製造好多軟實力出來好過某國只識山寨

去日本做野壓力仲大

引用:
原帖由 tsubame30 於 2017-10-12 01:55 AM 發表
咪以偏概全啦!我廿年前就喺東京生活過四年,曰曰一到放工時間,火車地鐵迫到好似唔夠力行咁。OT?的確係有、但只局限於同對外國有生意往來、夜市生意有關戈啲。
而我啲同事係因為唔想同人迫而選擇 ...
廿年前做比較

在日本,必定保障人權,OT雖然多,但必定會補水,還有各種津貼,
在香港,則多數冇補水,老闆簡直係乞兒,吸血鬼,當香港人係賤民,非常可恥!
我非常贊成謝偉俊所講:有汗出有糧出!!!係天經地義!!!打倒現代奴隸制度!!!

引用:
原帖由 碌七仔 於 2017-10-12 03:45 AM 發表
在日本你可以選擇! 你可以住鄉下地方,唔駛一定咁博,但在香港你冇得走,住貴樓就係住貴樓
移民日本住鄉下咁風趣。

旅行冇所謂,實際工作就辛苦了,文化制度如此,冇得改😰😰😰

引用:
原帖由 claudt 於 2017-10-12 03:21 AM 發表
在日本,必定保障人權,OT雖然多,但必定會補水,還有各種津貼,
在香港,則多數冇補水,老闆簡直係乞兒,吸血鬼,當香港人係賤民,非常可恥!
我非常贊成謝偉俊所講:有汗出有糧出!!!係天經地義!!!打倒現代奴隸制度!!! :sm ...
日本加班有補水?are you kidding me?

引用:
原帖由 claudt 於 2017-10-12 03:21 AM 發表
我非常贊成謝偉俊所講:有汗出有糧出!!!係天經地義!!!打倒現代奴隸制度!!! :sm ...
黎智英

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]