• 瀏覽: 77,192
  • 回覆: 372
  • 追帖: 20
+15
引用:
原帖由 kwan1516 於 2017-10-11 10:34 PM 發表
黃絲成日爭取民主....但係而家睇到民主最後竟然變生於亂世,民不聊生....民主國家點會咁架?
黃畜其實根本就係冇腦的代名詞

引用:
原帖由 Hung196108 於 2017-10-11 10:45 PM 發表
有OT,無補水,咁樣工作就梗係壓力大。
我月去東京自遊行,大約8-9pm,office 裡面仍有人在工作,做日本人真陰公

個別事件

報紙所講,都係廢話。

睇Jr通勤時間最實際。

Jr通勤時間,早上6至9點,晚上6至9點。
即是大約返工12小時。

如果在香港冇樓,返工14~16小時都唔掂。
但空氣環境,租金尺寸,都差過日本。
香港一個下午餐50蚊食垃圾,日本1000日元食到香港100至150蚊hkd質素。

香港所謂幸福,只限有樓,有公屋人士。
因為可以打風流工。

所以日本女人一嫁左就唔做嘢!

文法用詞錯晒,未學好仲要出來曬!
/images/common/back.gif[/img][/url]
次の人生は日本語ではない
(來生不做日本人) [/quote]

引用:
原帖由 claudt 於 2017-10-12 03:21 AM 發表
在日本,必定保障人權,OT雖然多,但必定會補水,還有各種津貼,
在香港,則多數冇補水,老闆簡直係乞兒,吸血鬼,當香港人係賤民,非常可恥!
我非常贊成謝偉俊所講:有汗出有糧出!!!係天經地義!!!打倒現代奴隸制度!!! :sm ...
日本做文職有補水?

非也,試過係香港的日資公司打工,果D工作文化係好難頂,非日資公司你係有野做先OT姐!日資吾係,你明明冇乜工作量都要OT,係要特登拖長D野來做!

quote]原帖由 staegean 於 2017-10-11 11:11 PM 發表
我覺得日本同香港差唔多,半斤八兩。 [/quote]

引用:
原帖由 kwan1516 於 2017-10-11 22:34 發表
黃絲成日爭取民主....但係而家睇到民主最後竟然變生於亂世,民不聊生....民主國家點會咁架?
中國咁好但啲人連廁所板都要去日本搶,點解既? 民主國家啲野好啲?

去玩同去生活根本就係兩件事

引用:
原帖由 間條無料 於 2017-10-12 06:16 發表

係香港直頭生於亂世啦
係呀,亂世因為有你呢啲人

可悲

唔係人去嘅地方,所以黃絲鍾意去

引用:
原帖由 maskman2008 於 2017-10-12 06:28 發表

生於亂世、有種責任叫拍Av
同一道理,中國人有種責任做妓女? 好多中國女人扮日本妹在東京搵食喎,你有冇幫趁過?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]