• 瀏覽: 1,439
  • 回覆: 13
政府會落實以港鐵股息補貼市民車費,不用申請,不設審查,只要在過去三十日乘搭港鐵、巴士、專線小巴、渡輪、電車等公共交通工具,車費達到四百元或以上,之後那一程開始,每程車會有 25% 折扣補貼,上限每月三百元。

又一走數之作~
個個以為係400蚊以上就有25%補貼~
你老味~原來係400蚊之後既每一程先有25%補貼呀

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/514226/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
我要唔要講多謝

小恩小惠。廢娥只係識垃圾施政。

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2017-10-11 12:50 PM 發表
我要唔要講多謝
我計過~我每個月得10蚊咋~夠去7仔買罐可樂飲囉

引用:
原帖由 nkt1234567 於 2017-10-11 12:50 PM 發表
我要唔要講多謝
多謝佢比了你一個笑料。

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-10-11 12:49 PM 發表
小恩小惠,五毛已經擦晒鞋
還我全民退保,林鄭又食言
班老野每程兩蚊, 都幾難受惠到

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2017-10-11 01:09 PM 發表

班老野每程兩蚊, 都幾難受惠到
一個月搭200程車咪攞到100,搭600程可以攞足300,😊

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2017-10-11 01:11 PM 發表

一個月搭200程車咪攞到100,搭600程可以攞足300,😊
HAHAHA~咁抵俾啦~仲忙過返工

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-10-11 12:49 PM 發表
小恩小惠,五毛已經擦晒鞋
還我全民退保,林鄭又食言
全民退保 你願交高稅@@?

搞咁多動作,直接派各人不得

我一個月搭車400蚊倒,咪即係冇得減

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 11/10/2017 12:45 發表
政府會落實以港鐵股息補貼市民車費,不用申請,不設審查,只要在過去三十日乘搭港鐵、巴士、專線小巴、渡輪、電車等公共交通工具,車費達到四百元或以上,之後那一程開始,每程車會有 25% 折扣補貼,上限每月三百元。 ...
好似意思是最多有400蚊,但呢400蚊只限總交通開支的25%,即是一個月要洗1600才可以申領到400,仲有唔可以搭的士或者紅VAN。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]