• 瀏覽: 115,498
  • 回覆: 1,001
  • 追帖: 17
+28
特首林鄭月娥宣佈,推出不設資產審查的交通補貼計劃。為每月交通費用超過400元的市民,提供最多25%的...

特首林鄭月娥宣佈,推出不設資產審查的交通補貼計劃。為每月交通費用超過400元的市民,提供最多25%的交通津貼,每月以300元為上限。
林鄭稱,津貼涵蓋乘搭港鐵、小巴、渡輪、電車等公共交通工具,只要每月交通費用超過400元的市民不須資產審查都能獲得補選,形容計劃簡單易明,預料有200萬市民能夠受惠。她指計劃要待立法會通過撥款,就能在一年內落實

我一個月車費差唔多$900
派300好過冇

新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20171011/57317140

我的旅行遊記BLOG (๑‧ . ‧๑)
2019 東京 草津 江之島 為食遊 (Update中)
http//giogio2014.blogspot.hk/
人人有份? 點申請呀?

引用:
原帖由 giohk2012 於 2017-10-11 11:40 AM 發表
特首林鄭月娥宣佈,推出不設資產審查的交通補貼計劃。為每月交通費用超過400元的市民,提供最多25%的...

特首林鄭月娥 ...
津貼25%
上限300
你900車費即係有225
不過點講都好
都係好事黎嘅

引用:
原帖由 aldonza 於 2017-10-11 11:43 AM 發表
人人有份? 點申請呀?

講到明唔駛申請

很可能用八達通,月票等形式進行,現金一定做唔到

引用:
原帖由 啤一啤 於 2017-10-11 11:48 AM 發表

津貼25%
上限300
你900車費即係有225
不過點講都好
都係好事黎嘅
好似唔係咁計喎。

引用:
原帖由 giohk2012 於 2017-10-11 11:40 AM 發表

特首林鄭月娥 ...
北上走水果班多謝哂

如果揸車返工超過四百蚊駛費
有無油錢停車場回贈

多謝林太。但點申請架?村巴都包掛?

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2017-10-11 11:50 AM 發表

講到明唔駛申請

很可能用八達通,月票等形式進行,現金一定做唔到
咁就好喇. 簡單啲行政費會少啲. 不過唔知係咪一定要申請個人八達通呢?

林太好野

點派呢300元呢,八達通用左自動加返呢,定又銀行過數啦,呢300元直接去多個地方,簡單自取仲好啦

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2017-10-11 11:51 AM 發表

好似唔係咁計喎。
暫時睇落就似係咁喇

引用:
原帖由 Peter_H 於 2017-10-11 11:53 AM 發表
又冇我份⋯
每月拿身分證到票務處領3百元現金重好
比返我交的稅我丫
點會冇你份, 除非你每月交通費少400蚊或都唔係香港人. 400蚊平均都係一日十多蚊. 好易過吧?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]