• 瀏覽: 115,503
  • 回覆: 1,001
  • 追帖: 17
+28
引用:
原帖由 屢禁不改 於 2017-10-11 12:02 PM 發表
說好的免審查,人人六百元呢?走數!

之前的流料是-每月交通費過600元有津貼,唔係每個月人人都派600元

引用:
原帖由 aldonza 於 2017-10-11 12:04 PM 發表

@@" 完來係有錢人來......咁冇計喇.
揸車就一定係有錢人?
搭車就一定係窮人?
乜野邏輯?

引用:
原帖由 judylam651 於 2017-10-11 11:57 AM 發表
【施政報告】每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

早前傳話600都收貨,而家400更收貨..
補貼多多少少都係好嘅,何況亦唔算少..
呢個肯定係德政來. 由其是對新界人而言, 佢地出市區返工返學既交通費係好咁.

不是公共交通工具呢? 我塔公司車上班, 一程$20, 一日來回$40. 一個月$800多. 公司果頭交通又不方便, 點算?

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2017-10-11 11:58 AM 發表

剛才直播講左唔駛申請

村包應該唔包,因為佢目的是針對服務全港市民的交通工具體(唔包的士呢D奢侈工具)

至於駕車人士更加唔駛想,因為政府希望環保,一定唔會津貼
無村巴唔好掛 …… 都係政府認可同發牌過喎。
而且小巴都係地區性?

如果計落個人8達通咪即係無優惠, 舉個例:

依家用都會票$425, 如果一定要用個人8達通, 當每日兩程過海:

$14.2*40*0.75 = $426

仲貴左一蚊, 你係優惠市民定優惠港鐵呀???

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2017-10-11 12:02 PM 發表
說好的免審查,人人六百元呢?走數!
之前話六百係交通費唔係津貼呀

引用:
原帖由 星級靚媽 於 2017-10-11 11:57 AM 發表
點證明每月車費超過$400?
會唔會係買一張400元或定一個價的月票,咁嘟夠一個月就冇效 ! 咁咪夠晒簡單囉 !

引用:
原帖由 86台 於 2017-10-11 12:01 發表

自己揸車
有錢揸車,
應該無錢回饋

引用:
原帖由 星級靚媽 於 2017-10-11 11:57 AM 發表
點證明每月車費超過$400?
張8達通會計

引用:
原帖由 aldonza 於 2017-10-11 12:07 PM 發表

呢個肯定係德政來. 由其是對新界人而言, 佢地出市區返工返學既交通費係好咁.
呢堆人好多用月票, 計落數應該都係益港鐵

引用:
原帖由 啤一啤 於 2017-10-11 11:48 AM 發表

津貼25%
上限300
你900車費即係有225
不過點講都好
都係好事黎嘅
錯!
"每月公共交通開支水平定於400元,政府會為超出這水平的公共交通開支提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限"
(900-400)*0.25= 125

都係果句, 好事黎既

上限300元

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]