• 瀏覽: 40,004
  • 回覆: 703
+142
響應何執業,組織減獨團。
但我殺咗人有冇罪?
愛國何律師話應該殺,而政府和特首冇出面遣責,冇叫人唔好聽佢亂嗡。
即係無罪啦!

睇睇佔中, 旺暴人版....
精人出口, 白痴出手.

引用:
原帖由 ek2014 於 2017-10-11 10:26 AM 發表
睇睇佔中, 旺暴人版....
精人出口, 白痴出手.
來何人精何律師係同白痴講野。

一聽到個殺字就好似瘋狗症上身,
一個BB係到玩噴口水,我同佢笑住講你再玩我打死你,唔通我就真係打死佢?
正常人能理解何君堯講港獨殺無赦,理解就係消滅港獨這種行為,何來有殺人之意,若何君真係走去殺人,自有法律制裁,難度講下就有罪,講下犯咗邊條法例?好心唔好係到小題大做,一句說話玩針對,係到講足九百幾年,悶唔悶o既啫!

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-10-11 10:33 AM 發表
一聽到個殺字就好似瘋狗症上身,
一個BB係到玩噴口水,我同佢笑住講你再玩我打死你,唔通我就真係打死佢?
正常人能理解何君堯講港獨殺無赦,理解就係消滅港獨這種行為,何來有殺人之意,若何君真係走去殺人,自有法律制裁 ...
何律師係BB噴口水呀?

自古以來私自殺人能否免除刑罰就有爭議
直到柳中元"駁復讎議"後,形成廣泛共識:合乎禮義的殺人可免刑責
當然,今日香港實行西方律法,中華文明既人情彈性就大大削弱了

‧‧‧
駁復讎議 柳中元

臣伏見天后時,有同州下邽人徐元慶者,父爽,為縣尉趙師韞所殺,卒能手刃父讎,束身歸罪。當時諫臣陳子昂,建議誅之而旌其閭;且請編之於令,永為國典。臣竊獨過之。

臣聞禮之大本,以防亂也。若曰:無為賊虐,凡為子者殺無赦。刑之大本,亦以防亂也。若曰:無為賊虐,凡為治者殺無赦。其本則合,其用則異。旌與誅,莫得而竝焉。誅其可旌,茲謂濫,黷刑甚矣!旌其可誅,茲謂僭,壞禮甚矣!果以是示於天下,傳於後代,趨義者,不知所向;違害者,不知所立,以是為典可乎!葢聖人之制,窮理以定賞罰,本情以正褒貶,統於一而已矣。嚮使刺讞其誠偽,考正其曲直,原始而求其端,則刑禮之用,判然離矣。

何者?若元慶之父,不陷於公罪,師韞之誅,獨以其私怨,奮其吏氣,虐於非辜;州牧不知罪,刑官不知問,上下蒙冒,籲號不聞;而元慶能以戴天為大恥,枕戈為得禮,處心積慮,以衝讎人之胸,介然自克,卽死無憾,是守禮而行義也。執事者,宜有慙色,將謝之不暇,而又何誅焉?其或元慶之父,不免於罪,師韞之誅,不愆於法,是非死於吏也,是死於法也。法其可讎乎?讎天子之法,而戕奉法之吏,是悖驁而陵上也。執而誅之,所以正邦典,而又何旌焉?

且其議曰:「人必有子,子必有親;親親相讎,其亂誰救?」是惑於禮也甚矣!禮之所謂讎者,葢以寃抑沈痛而號無告也;非謂抵罪觸法,陷於大戮,而曰:「彼殺之,我乃殺之。」不議曲直,暴寡脅弱而已。其非經背聖,不亦甚哉!《周禮》調人,掌司萬人之讎。凡殺人而義者,令勿讎,讎之則死。有反殺者,邦國交讎之,又安得親親相讎也!《春秋公羊傳》曰:「父不受誅,子復讎可也;父受誅,子復讎,此推刃之道。復讎不除害。」今若取此以斷,兩下相殺,則合於禮矣。

且夫不忘讎,孝也;不愛死,義也。元慶能不越於禮,服孝死義,是必達理而聞道者也。夫達理聞道之人,豈其以王法為敵讎者哉?議者反以為戮,黷刑壞禮,其不可以為典明矣。請下臣議附於令,有斷斯獄者,不宜以前議從事僅議。

引用:
原帖由 starr 於 2017-10-11 10:39 AM 發表
自古以來私自殺人能否免除刑罰就有爭議
直到柳中元"駁復讎議"後,形成廣泛共識:合乎禮義的殺人可免刑責
當然,今日香港實行西方律法,中華文明既人情彈性就大大削弱了

•••
駁復讎議 柳中元

臣伏見天后時 ...
中國自古以來,君要神死,神不能不死。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-11 10:42 AM 發表
中國自古以來,君要神死,神不能不死。
君權天授,天子都要敬天
不過你拉得太遠

引用:
原帖由 starr 於 2017-10-11 10:45 AM 發表

君權天授,天子都要敬天
不過你拉得太遠
你咪拉得仲遠!
我都係撘你順風車。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-11 10:38 AM 發表

何律師係BB噴口水呀?
係吖,噴到班港獨份子一面口水!班港獨份子咪騰晒雞囉,跟住就瘋狗症發作狂吠

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-10-11 11:02 AM 發表

係吖,噴到班港獨份子一面口水!班港獨份子咪騰晒雞囉,跟住就瘋狗症發作狂吠
你應同佢呀?
恐嚇罪成立。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-11 10:59 AM 發表
你咪拉得仲遠!
我都係撘你順風車。
原來你睇唔明 ... ...
簡單來說,中華文化中道德殺人無罪,例如誅殺漢奸、貪官、悍匪都係為民除害,係大英雄
不過香港法律西化,沒有中國智慧既人情彈性,就不能免罪

引用:
原帖由 starr 於 2017-10-11 11:09 AM 發表

原來你睇唔明 ... ...
簡單來說,中華文化中道德殺人無罪,例如誅殺漢奸、貪官、悍匪都係為民除害,係大英雄
不過香港法律西化,沒有中國智慧既人情彈性,就不能免罪
咁咪要殺毛澤東,佢勾結蘇聯作反叛國。

正常思維既人都會諗到“殺”的意思是指消滅港毒呢個行為及思想。

只有仇中仇共親英抗中亂港媚美的黃屍西奴美狗法輪港毒戀殖含洋腸奶洋西既,先會諗到真係囉把刀渣支槍去殺人。
又或者是刻意小題大做,扭曲,放大,吹噓,渲染。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-11 11:46 AM 發表
正常思維既人都會認到“殺”的意思是指消滅港毒呢個行為及思想。

只有仇中仇共親英抗中亂港媚美的黃屍西奴美狗法輪港毒戀殖含洋腸奶洋西既,先會諗到真係囉把刀渣支槍去殺人。
正常人就唔會係大庭廣眾之下,做埋手起刀落,講殺!殺!殺!啦!
儍佬咩!
你又認同佢呀?

鍵盤翻頁
左右