• 瀏覽: 23,880
  • 回覆: 255
+9
引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-21 04:44 PM 發表

講多次,我並唔係覺得高鐵冇用,不過係長距離(例如廣州╱深圳去上海)冇用,高鐵嘅真正用途係中距離(1000km以下),所以香港政府sell高鐵(可能)連接東南亞╱甚至歐洲(即使成功),冇乜用。

例如你要香港去 ...
你說的1000km以上的長途,
可以設計成晚上開出,明日早上到達,可以慳返晚酒店。
又或者可以在中途站落車半日遊,亦有相當吸引力。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-21 04:57 PM 發表

你說的1000km以上的長途,
可以設計成晚上開出,明日早上到達,可以慳返晚酒店。
又或者可以在中途站落車半日遊,亦有相當吸引力。
高鐵同普通鐵路嘅分別就係「高速」,如果你將時間拖慢,或者周圍觀光,根本唔需要高速。

咁同150km嘅普通鐵路有乜分別?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-21 05:05 PM 發表

高鐵同普通鐵路嘅分別就係「高速」,如果你將時間拖慢,或者周圍觀光,根本唔需要高速。

咁同150km嘅普通鐵路有乜分別?
又唔可以咁講。
如果你是明天早上去北京見客。
你現在只可選擇早一日飛到加住一晚酒店。
第時,可以選擇搭晚上的高鐵上北京。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-21 05:12 PM 發表

又唔可以咁講。
如果你是明天早上去北京見客。
你現在只可選擇早一日飛到加住一晚酒店。
第時,可以選擇搭晚上的高鐵上北京。
而家你都可以去深圳搭啦。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-21 05:15 PM 發表

而家你都可以去深圳搭啦。
嗎多左上深圳呢一程囉。
第時可以佐敦食完晚飯,西九上車舒舒服服訓醒就到。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-21 04:50 PM 發表

泛民曾經拉倒689幾項政策,都係做到啲嘢。
但泛民為左自己利益更拉倒吾少民生需要,就好似一地兩檢咁,你覺得呢條高鐵冇用或冇經濟吾緊要,但高鐵已經成定局,泛民就要反一地兩檢來降低高鐵效率,既然泛民係佢地已經覺得高鐵冇用重要伸多腳吾比一地二檢,重要將視線轉移話侵犯主權,又話公安係西九拉人呢D低能藉口來呃港人,好久以前我係民主黨粉絲,去過反23條立法大遊行,但咁多年佢地所作所謂,真係失望,今日鄭松泰話大眾系白痴等,你重信泛民嗎?不過我雖然以前係民主黨粉絲,但一向好討厭長毛

引用:
原帖由 ibmha6 於 2017-10-21 05:27 PM 發表

但泛民為左自己利益更拉倒吾少民生需要,就好似一地兩檢咁,你覺得呢條高鐵冇用或冇經濟吾緊要,但高鐵已經成定局,泛民就要反一地兩檢來降低高鐵效率,既然泛民係佢地已經覺得高鐵冇用重要伸多腳吾比一地二檢,重要 ...
唔好忘記689係有權將民生議案調到爭議議案之前嘅,究竟係689脅民生議案要脅,定係泛民不利民生?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-22 01:52 AM 發表

唔好忘記689係有權將民生議案調到爭議議案之前嘅,究竟係689脅民生議案要脅,定係泛民不利民生?
OK梁振英係施政方面就算有出錯,但而家林鄭連位都未坐熱泛民就出來反反反,仲去埋英國搵英國政客攻擊港府,仲不停拉布影響民生,如果咁都支持泛民就覺得怪,不過建制派都有好多廢柴都系真,所以要客觀分析現政府系未來施政係點,林鄭而家所做嘅事要時間去印證,高鐵有冇經濟效益都要時間印證,但現階段高鐵吾起都已經起左,所以我會支持一地兩檢令高鐵發揮最大效益

引用:
原帖由 ibmha6 於 2017-10-22 11:36 AM 發表

OK梁振英係施政方面就算有出錯,但而家林鄭連位都未坐熱泛民就出來反反反,仲去埋英國搵英國政客攻擊港府,仲不停拉布影響民生,如果咁都支持泛民就覺得怪,不過建制派都有好多廢柴都系真,所以要客觀分析現政府系未 ...
我都講過支持一地兩檢,不過政府嘅做法,難免令人覺得係霸王硬上弓。

當年起高鐵嘅時侯,鄭汝樺係咁講:

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-11 12:48 PM 發表

無啦啦管制? 即是有俾人恐襲危機啦!

大陸真是好危險,不是疆獨就藏獨,一波未平一波又起!
活在井裡!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-13 08:57 AM 發表

坐四個鐘已經好辛苦,坐十個鐘感覺同坐監一樣,價錢又不是平飛機好多,如果坐下,又落車玩兩日,即是不是一地兩檢,又或者是深圳檢亦無問題,因為反正你都要下車。
你的世界只有香港、深圳?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-13 07:30 PM 發表

即是不及飛機啦!你可以慳d洗!
只要坐過高鐵及飛機都知分別有幾大。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-15 06:06 PM 發表

連飛機也坐不起的大陸佬,港女會蘇你?真搞笑!
坐得飛機多你就知高鐵有幾咁舒服

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-15 06:10 PM 發表

有人洗都要洗得切先得㗎,坐四小時已經好辛苦,五小時頂哂龍!
未坐過就咪9up喇

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-15 06:10 PM 發表

有人洗都要洗得切先得㗎,坐四小時已經好辛苦,五小時頂哂龍!
未坐過就咪9up喇,寧願坐四、五個鐘車程的高鐵都唔坐個零鐘嘰飛機喇。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]