• 瀏覽: 21,863
  • 回覆: 151
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-10-14 11:31 AM 發表

侵吞軍費一定有啦,美國有全世界都有!但係用一兩單例子,就話全部軍費都俾人侵吞曬! 會唔會過於武斷? 不加思考?
咁肯定唔會全部,吞幾多成就無外人會知。人治社會好狼死都唔出奇!

二十年前,大家在比較中國和台灣的軍事實力,認為解放軍沒有能力攻台,必輸無疑。
十年前,大家在比較中國和日本的軍事實力,認為海軍裝備落後,必輸無疑。
今天,大家在比較中國和美國的軍事實力,認為無論海空都比不上,必輸無疑。

每次結論都是中國軍事實力不足,但命題者其實已經有答案,就是中國軍事實力已經快速強大。不久之前,大家都認為台灣的F16已經能應付大陸空軍有餘,美國F22能在大陸內地來去自如,中美軍事比較根本是多餘。今天呢?發現原來有討論空間。
那麼,將來呢?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2017-10-14 11:38 AM 發表

咁肯定唔會全部,吞幾多成就無外人會知。人治社會好狼死都唔出奇!
你有冇實際數據? 冇的話大家都係斷估, 你估好多!我都好少! 你又否定唔到我,我又否定唔到你!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-10-14 11:59 AM 發表

你有冇實際數據? 冇的話大家都係斷估, 你估好多!我都好少! 你又否定唔到我,我又否定唔到你!
對,吹水姐!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-10-14 11:59 AM 發表

平常百姓論國事唔是吹水是物?
啲物血飲之類是用某些已經發生的事推敲出某些可能性或佢引導的方向。可以系大陸收打賞的都知是奉旨喇

引用:
原帖由 wailunau1 於 2017-10-14 01:35 AM 發表

攻打日、台,可能不會,
但唯獨攻打美國關島,已足以令大陸大城市面臨美國大型報復性攻擊,
先假設沒有爆發核戰,
大陸根本沒有長程轟炸機或足夠長程導彈攻擊美國本土,
相反,美軍長程轟炸機、潛艦可在千里之外攻 ...
中國沒有好的戰略轟炸機這是真的,至于洲際導彈,你說沒有足夠的我也尊重,因為這是中國的絕對國防機密,除了特定的人之外,沒人知道中國數量和位置。我個人認為數量足夠打疼美國本土,因為幾十年前這是我們的國防重中之重。至于攻擊潛艇,海基發射戰略武器的實力我們已經具備了,現在中國唯一欠缺的是靠譜的空基戰略打擊能力。
當然了,分析半天也沒啥用。兩國戰略不同,又都是核武大國,戰爭有螺旋上升邏輯,中美經濟又不可能分開了,假如戰爭要么就雙方把世界管控權給它國,要么就地球GAME OVER。

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-14 05:18 PM 發表

平常百姓論國事唔是吹水是物?
啲物血飲之類是用某些已經發生的事推敲出某些可能性或佢引導的方向。可以系大陸收打賞的都知是奉旨喇
都唔知你噏乜春

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-10-14 06:38 PM 發表

都唔知你噏乜春
你知道國家機密?
無就是斷估吹水。
記得覆診呀。免費架

引用:
原帖由 千萬個為甚麼 於 2017-10-14 11:53 AM 發表
二十年前,大家在比較中國和台灣的軍事實力,認為解放軍沒有能力攻台,必輸無疑。
十年前,大家在比較中國和日本的軍事實力,認為海軍裝備落後,必輸無疑。
今天,大家在比較中國和美國的軍事實力,認為無論海空都比 ...
C兄,透徹!!!100個Like!!

段片都講咗大陸 1979 年後都無參與戰爭, 積極發動戰爭既只係美國,
但被妖魔化既就係伊拉克, 利比亞, 北韓, 大陸囉, 傻仔先信老尾正苦

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-14 06:45 PM 發表

你知道國家機密?
無就是斷估吹水。
記得覆診呀。免費架
我都係唔明你噏乜春!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2017-10-14 07:59 PM 發表

我都係唔明你噏乜春!

引用:
原帖由 超級灰膠袋 於 2017-10-8 02:27 PM 發表

美國究竟用乜野武器,可以將中國打回石器時代呢?
民煮鼓油

引用:
原帖由 史波行 於 2017-10-9 06:59 AM 發表
如美國贏梗,早就打咗中國。
一針見血

引用:
原帖由 超級灰膠袋 於 2017-10-8 02:27 PM 發表

美國究竟用乜野武器,可以將中國打回石器時代呢?
大殺傷力武器

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]