• 瀏覽: 60,981
  • 回覆: 540
  • 追帖: 2
+12
本人雖不是土生土長的長洲人,但熱愛這個地方,近幾十年看著港蝗一到假日就死入黎長洲飲飲食食搞到物價飛升,條街d人多到想行都行唔到,仲要自殺既都要特登死入黎長洲。

長洲四面環海水源不成問題、一般民生設施都有基本可以自給自足、電力可以使用風力發電。軍事上成立一支百人左右既憲兵隊用來宣示長洲國主權。

大家理性討論, Cheung Chau is not fxcking hong kong!

自組民兵是關鍵。

根據sanctuary天一國憲法
權利2:

有規律的國民自衛隊,是自由國家爲保障安全之必需,故此人民(個人)擁有及攜帶武器的權利,不可侵犯。

耶穌話要將天國建立在地上,是甚麼意思呢?

其實國的定義好簡單,以下三點缺一不可
國=話事權+土地+自組民兵(非政府軍)

政府軍=以僕人身份逆權侵佔children of god的人權
自組民兵=children of god

好似當年 九龍城寨 咁好吖。中國政府唔管,英國政府唔管,香港政府又唔管既三不管地區。耕種、牧畜、打漁、黃、賭、毒、無牌行醫,大把機遇。冇大學,又人人學歷平等。  

蒲苔島 可唔可以獨立呢?

引用:
原帖由 子將 於 2017-10-8 08:18 AM 發表
本人雖不是土生土長的長洲人,但熱愛這個地方,近幾十年看著港蝗一到假日就死入黎長洲飲飲食食搞到物價飛升,條街d人多到想行都行唔到,仲要自殺既都要特登死入黎長洲。

長洲四面環海水源不成問題、一般民生設施都有 ...
咁,長洲隔離個恨撚島點算呀。

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-10-8 10:03 AM 發表
好似當年 九龍城寨 咁好吖。中國政府唔管,英國政府唔管,香港政府又唔管既三不管地區。耕種、牧畜、打漁、黃、賭、毒、無牌行醫,大把機遇。冇大學,又人人學歷平等。  
咪好打果個做土皇帝囉!唔通同你講真普選咩

咁緊係陳展鵬做啦!
引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-10-8 01:36 PM 發表
咪好打果個做土皇帝囉!唔通同你講真普選咩

其實新界每條村,每個屋苑,甚至每間村屋都可宣布獨立。

我大粉嶺都要獨立,成立粉嶺國.......
我地粉嶺居民會投票選出粉嶺總統,帶領我地大粉嶺國獨立於香港,繁榮穩定

樓主長州共和國會否接受提議同我地粉嶺國結盟?
維持長久既粉長友好合作關係?

朕都係長洲出世
看到港蝗蹂躪長洲
真是心都痛埋
支持長洲獨立。。

使乜你咁關心,你又唔係長洲人。真一狗捉老鼠,多L事。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2017-10-8 05:00 PM 發表
車,大把唔係香港人搞港獨啦。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2017-10-8 05:00 PM 發表
大陸仔羅冠聰幫香港爭取獨立又係多L事?

引用:
原帖由 子將 於 2017-10-8 05:31 PM 發表

大陸仔羅冠聰幫香港爭取獨立又係多L事?
羅冠聰喺邊柒個我唔知, 香港根本冇人爭取獨立。有嘅只系為自己利益鳩叫獨立增加知名度而已。 睇下癡瘋盆滿缽滿, 睇下賓周仔,外國有知名大學收留。 當然也有失敗入獄墊尸底嘅。 仲有戇鳩鳩嘅訂書機王。

願樓主帶領長洲投共成功

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]