• 瀏覽: 11,478
  • 回覆: 49
+2
回歸20年有多特區政府高學歷高薪高官商鄕勾結下嘅香港⋯⋯⋯

由劏房波帶領下⋯⋯⋯無良業主錢搵錢⋯⋯⋯

係英國佬高地價政策呀.

上一代你估好易買樓咩.
節衣縮食用六七成人工,
買層四百尺,山旮旯,同隔離屋握手既居屋乍,
重要日日五點起身掛隊迫巴士返工,
有D仲要打兩份工呀.

依家,個個都話梗一年去幾多次日本呀.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-8 10:50 AM 發表
係英國佬高地價政策呀.

上一代你估好易買樓咩.
節衣縮食用六七成人工,
買層四百尺,山旮旯,同隔離屋握手既居屋乍,
重要日日五點起身掛隊迫巴士返工,
有D仲要打兩份工呀.

依家,個個都話梗一年去幾多次日本呀 ...
C主⋯⋯⋯上一代有無成功買樓要靠父幹呢句潮語呀⋯⋯⋯

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2017-10-8 12:01 PM 發表

C主⋯⋯⋯上一代有無成功買樓要靠父幹呢句潮語呀⋯⋯⋯
上一代係想靠都冇得靠呀。
根本就是俾呢班為子女俾首期甚至俾哂去買樓既人,扭曲左樓市。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-8 01:14 PM 發表

上一代係想靠都冇得靠呀。
根本就是俾呢班為子女俾首期甚至俾哂去買樓既人,扭曲左樓市。
C主⋯⋯⋯豪宅租金價劏房尺數泡沫係回歸20年有多特區政府班高學歷高薪高官貪得儘貪左手交右手既得利益官商鄕勾結閉門造車有預謀造成係常識囉⋯⋯⋯

小學雞都唔會信香港政府話無地起樓咁嘅大話可以講到何年何月何日⋯⋯⋯係特區政府高學歷高薪高官無一個有實質工作能力至真⋯⋯⋯

乜都賴官商勾結,你點解唔問下一層三百尺o既樓o既業主要賣收人四,五百萬,點解佢唔肯賣一,二百萬賣俾人,如果你層樓賣到五百萬,你又肯唔肯二百萬賣俾人呢?
資本主義社會,你賣到好價會唔會肯平賣俾人呢請問!

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-10-10 10:44 AM 發表
乜都賴官商勾結,你點解唔問下一層三百尺o既樓o既業主要賣收人四,五百萬,點解佢唔肯賣一,二百萬賣俾人,如果你層樓賣到五百萬,你又肯唔肯二百萬賣俾人呢?
資本主義社會,你賣到好價會唔會肯平賣俾人呢請問!
C主⋯⋯⋯無官商鄉勾結⋯⋯⋯市民唔洗住豪宅租金價三歩房幾十呎劏房係常識⋯⋯⋯

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2017-10-10 10:59 AM 發表

C主⋯⋯⋯無官商鄉勾結⋯⋯⋯市民唔洗住豪宅租金價三歩房幾十呎劏房係常識⋯⋯⋯74307657430766
你可以唔租架,佢收豪宅租金你班人都仲爭住去租,佢怕乜越加越多,你杯葛佢,佢無人租就自動要減租啦!
我係業主見咁貴都仲咁多儍佬租,我怕乜加,
關乜官商鄉勾結,啲單位係屬於個別業主,唔係地產商,你要鬧應該鬧點解啲業主貪得無厭

引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-10-10 11:16 AM 發表

你可以唔租架,佢收豪宅租金你班人都仲爭住去租,佢怕乜越加越多,你杯葛佢,佢無人租就自動要減租啦!
我係業主見咁貴都仲咁多儍佬租,我怕乜加,
關乜官商鄉勾結,啲單位係屬於個別業主,唔係地產商,你要 ...
C主⋯⋯⋯零晨後有時間可以去24小時開放麥當勞天橋底公園行個圈睇吓⋯⋯⋯真係多咗好多市民借宿一宵⋯⋯⋯呢個就係回歸20年有多特區政府高學歷高薪高官送俾香港最傑出嘅禮物⋯⋯⋯

[ 本帖最後由 我愛獅子山下 於 2017-10-10 05:04 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

特區政府高學歷高薪高官維護自己利益⋯⋯⋯絕對唔會立租金管制⋯⋯⋯由劏房波帶領下大部分業主不斷改建幾十呎劏房增加自己收入⋯⋯⋯改建樓宇應該唔合法係常識⋯⋯⋯可悲政府部門唔執法⋯⋯⋯

樓主睇野比較膚淺, 以為有咩唔好野就入哂政府數就得.

問題係地產佬已養到惡哂, 上屆政府為小市民著想, 想整治一下D地產佬, 打擊炒樓, 結果比地產佬夾埋泛民反咬一口.

所以今屆政府估計唔會對地產佬再做太多野. 只可以話係香港的泛民愚民自己攞來衰的.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-10-13 01:20 PM 發表
樓主睇野比較膚淺, 以為有咩唔好野就入哂政府數就得.

問題係地產佬已養到惡哂, 上屆政府為小市民著想, 想整治一下D地產佬, 打擊炒樓, 結果比地產佬夾埋泛民反咬一口.

所以今屆政府估計唔會對地產佬再做太多野. ...
C主⋯⋯⋯地產商都要有權威機構後台撐先可以慾所慾為⋯⋯⋯請問香港除咗特區政府高學歷高薪高官最權威外仲有邊個機構⋯⋯⋯

同意

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]