• 瀏覽: 5,129
  • 回覆: 36
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-7 12:47 PM 發表
扶老人反被索償,令社會冷漠、見死不救的風氣蔓延。針對社會這一怪狀,內地俗稱「好人法」的「中華人民共和國民法總則」第184條規定,將於10月1日正式實施,保障義務救助行為。

新華社報道,這條規定稱:因自願實施 ...
好人是國內一級受保護瀕危物種。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-7 03:32 PM 發表

好人是國內一級受保護瀕危物種。
遲下基本道德倫理都要立法

我都贊成立國歌法,但為公平起見,喺每次播國歌前應該先播:如果邊個唔想聽國歌,可以暫時離開或熄電視3分鐘。

應該立黃絲滾蛋法。

引用:
原帖由 Jeeg 於 2017-10-6 07:32 PM 發表
噓國歌發自內心, 亦無須大動作, 甚至不用張口, 人一多, 根本冇可能知邊個噓, 立法豈能杜絕!
旺角暴亂 夠有幾得人搞事,但都捉到 九十幾人,或許你認為捉唔哂,但起碼有 阻嚇性作用,而家D柒*姑碌咪死哂狗,收哂水。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-7 03:49 PM 發表

哈哈,西方人一早有衰人法,見死不救或不作為係犯罪行為。

根據學者統計,歐洲有超過一半國家或地區規定「見危不助罪」。歐洲法學家認為,在現代社會裡,國家的任務不是懲罰一種不道德的思想觀點,而是要懲罰「對個別成員或法律共同體造成危害或危險的行為」;他們認為「見危不助」有害,是因為不進行救助會令傷者失去獲救的可能。因此「延誤成功避免危害的實際機會」是立法懲罰「見危不助」行為的「刑事基礎」。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-10-7 05:40 PM 發表

哈哈,西方人一早有衰人法,見死不救或不作為係犯罪行為。

根據學者統計,歐洲有超過一半國家或地區規定「見危不助罪」。歐洲法學家認為,在現代社會裡,國家的任務不是懲罰一種不道德的思想觀點,而是要懲罰 ...
如果你有學過急救
有所謂好撒馬利亞人法

但重點係幫助者無罪

大陸之前有視頻
有個女人比車撞
後面d車不幫 反而撞多一野

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-7 03:49 PM 發表

使乜遲下,根本已經有。
例如:兄弟姐妹不能通婚。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-7 06:10 PM 發表

使乜遲下,根本已經有。
例如:兄弟姐妹不能通婚。
遲d細緻到排隊都要立法

讓座都要立法

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-7 05:50 PM 發表

如果你有學過急救
有所謂好撒馬利亞人法

但重點係幫助者無罪

大陸之前有視頻
有個女人比車撞
後面d車不幫 反而撞多一野
嗱,你呢類咪就係冇道德造謠抹黑大陸人囉,你點知人地後車係見到前車撞倒人唔幫更撞多野? 見唔到唔俾?

引用:

好提議!
當基本道德倫理未能規管刁民歪行,立法不失是好方法。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-10-7 06:20 PM 發表

遲d細緻到排隊都要立法

讓座都要立法
又一好提議!

有國家連食香口膠都立法規管,夠細緻未?

引用:
原帖由 Jeeg 於 2017-10-6 07:32 PM 發表
噓國歌發自內心, 亦無須大動作, 甚至不用張口, 人一多, 根本冇可能知邊個噓, 立法豈能杜絕!
無話立法可以杜絕,不過有機會入你罪

引用:
原帖由 cortet 於 2017-10-7 11:08 AM 發表

所以又反映出 黃屍 D 無知幼稚低能白痴 論點。
錯啦,好多黃絲雖然蠢,但都有些少良知,除咗這種極品人辦

引用:

好提議,對於喪盡天良的黃毒衣冠禽獸,絕對要!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]