• 瀏覽: 7,210
  • 回覆: 41
  • 追帖: 2
如果你講廣東話無問題的話,我想是因為你個性好有問題,才會被排擠。。。

所謂先修身才能平天下。

用在一般人都受用。

只要你對人好風趣幽默樂觀,任何人都自然想和你溝通,因為沒有人會喜歡一個悲觀負面對人差的人。

只要你一向都覺得被歧視,這麼你就會覺得人人都會用這種眼光望著言語說著你,所以其實當你指著別人歧視你,其實有一半指著自己。

1997年後,只擁有唯一中國籍的香港人才是香港的主人!

擁有外國籍的香港人,是生活在香港的外國人;
不承認是中國人的香港人,是居住在香港的無國籍難民!

樓主咪扮嘢,今年三十四歲,三歲來港,三十年前香港人邊有咁卜街,今日就吾知。

引用:
原帖由 lvmin63312823 於 2017-10-6 05:22 PM 發表

我也歧視港燦,所以你千萬千萬別來大陸,一次都不要
係到見到你,你身體超誠實

你唔係天一國子民咩?

大陸得班後生叫做文明d 有得傾

D 老野 好多經歷過反右 文革 上山下鄉
心理唔太平衡
有些根本係紅衞兵 而家唔出聲

有份參加文革的紅衛兵最細都七十歲啦!還可以點?

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 01:41 PM 發表
本人大陸出生,3歲時已來港,今年34歲,自問講野冇鄉音,因為手冊要填出生地點中國同埋籍貫,有好多填自己籍貫係香港,但自小讀書已被不少同學歧視叫我大陸仔,少部分老師亦是如此,直到出來做野偶然比人見到身 ...
學校歧視依樣嘢全世界一樣。小學一定要 拎啲嘢出嚟笑下其他人,中學可能嚴重啲。 正常到咗出嚟做嘢就會冇咗。

一日大陸人,終身大陸人,想做真香港人冇果張出世紙?真係唔使諗了。但又係黃絲思想,遲早精分。樓主且黃且珍惜吧,哈哈。

歧視?

大陸無啦啦叫人黑五類,是不是歧視?

樓主你有無申請入返大陸戶籍?是不是無得入返,咁是不是歧視你港人身份?

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 01:41 PM 發表
本人大陸出生,3歲時已來港,今年34歲,自問講野冇鄉音,因為手冊要填出生地點中國同埋籍貫,有好多填自己籍貫係香港,但自小讀書已被不少同學歧視叫我大陸仔,少部分老師亦是如此,直到出來做野偶然比人見到身 ...
根本喺閣下自己首先歧視自己!
我籍貫填返自己鄉下又唔見有人歧視我?
人必先侮而後人侮之,自己都睇唔起自己,其他人點會睇得起你!

有錢的歧視沒錢的,世界標準,哪裡都一樣,樓主也不用奇怪,只是香港人不承認罷了。以前是個香港人就比大陸人有錢,現在就不一定,怨氣更大,部分人自己衰,找發洩口而已。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]