• 瀏覽: 7,211
  • 回覆: 41
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 pakinHK 於 2017-10-6 06:59 PM 發表

你唔洗明,照做就得。
做乜?

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 06:56 PM 發表

可能歧視我成日要吐痰掛
三歲咁撚多痰?

引用:
原帖由 tomip11 於 2017-10-6 07:48 PM 發表

三歲咁撚多痰?
老師叫我吞左佢

引用:
原帖由 tomip11 於 2017-10-6 07:48 PM 發表

三歲咁撚多痰?
扮大人,有樣學樣。

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 07:01 PM 發表

做乜?
做番你自己。

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 07:56 PM 發表

老師叫我吞左佢
咁你咪吞咗佢囉,咁就冇人再叫你做大陸仔啦,咁簡單。

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2017-10-6 08:56 PM 發表

咁你咪吞咗佢囉,咁就冇人再叫你做大陸仔啦,咁簡單。
吞左啦,忍唔住又咳返出黎

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 01:41 PM 發表
本人大陸出生,3歲時已來港,今年34歲,自問講野冇鄉音,因為手冊要填出生地點中國同埋籍貫,有好多填自己籍貫係香港,但自小讀書已被不少同學歧視叫我大陸仔,少部分老師亦是如此,直到出來做野偶然比人見到身 ...
我自問不歧視,仲不知幾欣賞好多內地人既優點......
中港係同一族,同一家庭..........

歧視大陸人既通常自己就係大陸人........
札根香港,真正明白自己係來自大陸,真正肯面對自己有原祖藉既人,先係真正香港人........

就如樓主,話人歧視你其實你自己最歧視自己........
從你說話方面就知,你不敢勇敢承認自己原藉貫,卻大香港主義地認為祖藉寫香港先係高尚.........

就係正正因為你自己都歧視內地,所以才會為自己不在香港出生而感到自卑,覺得所有人都歧視你.........

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-6 01:58 PM 發表

歧視咁嚴重,做乜來香港?不如返大陸搵食啦!
無丁屋無丁權嘅人,唔返上去做乜?

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-10-6 11:17 PM 發表

我自問不歧視,仲不知幾欣賞好多內地人既優點......
中港係同一族,同一家庭..........

歧視大陸人既通常自己就係大陸人........
札根香港,真正明白自己係來自大陸,真正肯面對自己有原祖藉既人,先係真正香港人 ...
你D中文程度真係好有問題

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 11:43 PM 發表

你D中文程度真係好有問題
你d理解程度真係好有問題

公平,本地鬼頭都歧視香港人,當然香港人見鬼頭都自覺矮人一截

世界任何一個地方都有歧視存在,不單在香港嚴重,以往美國白人歧視美國黑人,歧視到要用殺剹手段!
只要一個人奉公守法,有禮,我不理他甚麼國藉也歡迎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]