• 瀏覽: 7,212
  • 回覆: 41
  • 追帖: 2
本人大陸出生,3歲時已來港,今年34歲,自問講野冇鄉音,因為手冊要填出生地點中國同埋籍貫,有好多填自己籍貫係香港,但自小讀書已被不少同學歧視叫我大陸仔,少部分老師亦是如此,直到出來做野偶然比人見到身份証係V字開頭亦會用歧視眼光問你點解個個Z字頭你唔係咁怪嘅?想問是否只要在大陸出世,就算第一日已來港,都一世不是香港人?

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 01:41 PM 發表
本人大陸出生,3歲時已來港,今年34歲,自問講野冇鄉音,因為手冊要填出生地點中國同埋籍貫,有好多填自己籍貫係香港,但自小讀書已被不少同學歧視叫我大陸仔,少部分老師亦是如此,直到出來做野偶然比人見到身 ...
歧視咁嚴重,做乜來香港?不如返大陸搵食啦!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-6 01:58 PM 發表

大陸冇戶籍呀

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 02:04 PM 發表

大陸冇戶籍呀
你在大陸出世,可以入返籍,去出生的市政府申請。

首先會預批你,再叫你取消香港戶籍,有了退戶籍證明,才可入返大陸籍,用大陸籍,來香港旅行,要搞簽證,外國旅遊,用中共國護照,不能用香港特區護照。

籍貫係香港?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-6 01:58 PM 發表

我也歧視港燦,所以你千萬千萬別來大陸,一次都不要

會唔會唔係岐視你身份,係你為人得人憎不自知呢?

我諗唔係因為你係大陸仔而歧視你。

引用:
原帖由 zero20021188 於 2017-10-6 06:41 PM 發表
會唔會唔係岐視你身份,係你為人得人憎不自知呢?
3歳會好黑人憎?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-10-6 06:45 PM 發表
我諗唔係因為你係大陸仔而歧視你。
可能歧視我成日要吐痰掛

引用:
原帖由 lvmin63312823 於 2017-10-6 05:22 PM 發表

我也歧視港燦,所以你千萬千萬別來大陸,一次都不要
不如香港七百萬人連埋香港政府搬上大陸,大陸13億人口加共國政府搬落香港啦,皆大歡喜呀!

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 01:41 PM 發表
本人大陸出生,3歲時已來港,今年34歲,自問講野冇鄉音,因為手冊要填出生地點中國同埋籍貫,有好多填自己籍貫係香港,但自小讀書已被不少同學歧視叫我大陸仔,少部分老師亦是如此,直到出來做野偶然比人見到身 ...
都話左黃屍多係大陸仔,又要反中又唔認自已中國人。
我係你就死鳩左佢啦

引用:
原帖由 pakinHK 於 2017-10-6 06:57 PM 發表

都話左黃屍多係大陸仔,又要反中又唔認自已中國人。
我係你就死鳩左佢啦
咩?唔明

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-6 06:57 PM 發表

不如香港七百萬人連埋香港政府搬上大陸,大陸13億人口加共國政府搬落香港啦,皆大歡喜呀!
我不喜歡港燦北上,喜歡大陸人去香港,越多越好

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-10-6 06:58 PM 發表

咩?唔明
你唔洗明,照做就得。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]