• 瀏覽: 28,436
  • 回覆: 65
+8
問心

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 49

1. 日本人
2. 中國人
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-12-14 09:57 AM 發表

要有一致的認同感才可以團結, 最常見既係民族及宗教, 對自古以來多民族多宗教既中國, 呢兩方面都好弱
到近代才出現另一種認同感, 就是現代國家觀念>國家屬於人民,人民有責任維護國家權益
在古代, 不論中西方, 國 ...
我唔可以話你錯,但太聰明嘅人心入面會有好多盤算,你果d野佢地未必重視。

優秀有不同標準
道德智商愛國文明行為定賺錢能力?
自然會有不同答案

好多人覺得日本人最強的地方就係團結. 但佢地並唔知道部落民(賤民)的存在
而且唔係以前既事. 係直到今時今日都係…:

https://buzzorange.com/2017/08/3 ... riminized-in-japan/

https://zh.wikipedia.org/wiki/部落民

http://www.bbc.com/zhongwen/trad ... ooc_jp_hidden_caste

引用:
原帖由 貝多芬 於 2017-10-6 10:31 AM 發表
問心
日本人定美國人優秀啲?

引用:
原帖由 chungalex78 於 2017-11-22 05:20 PM 發表
日本女女優秀d
都未必,四、五年前你去東莞睇下可能會改觀。

管他邊個優秀,殺我們同胞最多的肯定係日本人!

Everybody is a Genius. But If You Judge a Fish by Its Ability to Climb a Tree, It Will Live Its Whole Life Believing that It is Stupid

明就明,不作解釋

引用:
原帖由 貝多芬 於 2017-10-6 10:31 AM 發表
問心
在幾千年世界歷史,日本最多'閃'過一次咁大把, 但我們中國,每二三百年就'閃'一次, 中國同日本根本不同LEVEL!

引用:
原帖由 六離 於 2017-11-2 05:17 AM 發表

日本仔最虛偽,最識笑裏藏刀。
一個中國人打二個日本人,中國人贏
二個中國人打一個日本人,打和
三個中國人打一個日本人,中國人人輸

父母給我支那身
皇軍賜我大和魂
為報皇軍殺父母
誓死效忠大日本
  ----送給精神上當小日本 的香港人 台灣人

附件

1.jpg(59.36 KB)

2.jpg(49.78 KB)

咩叫優秀先?

優秀嘅定義/比重/評分會因人而異,好難去比較

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2017-10-9 11:07 PM 發表

朋友,你知道曾經有報告講過,中國人係全世界最聰明嗎?

當然,最聰明都有最聰明嘅問題,日本人唔係優秀,但佢有中國人無嘅一樣野,就係團結!

因為中國人太聰明,太聰明嘅人就唔多團結。
根本就是錯誤命題,說中國人不團結的,也不想想中國人口數量、分佈距離、文化差異。像韓國一樣,超過一半人口住在一個城市,當然團結。

引用:
原帖由 hy3161 於 2017-12-15 06:02 PM 發表

不過比美爹左一巴右一巴星

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]