• 瀏覽: 28,429
  • 回覆: 65
+8
問心

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 49

1. 日本人
2. 中國人
引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2017-11-3 09:11 PM 發表

這是.....一個相當難以回應的問題......

因為,日本天皇由古至今都是沒有權力的;

至於德川幕府倒台後的天皇到底是否有實權,就真的是死無對證。
歷史就這樣給我們開了一個大大的玩笑作出了這麼多反人類的政治決定和軍事行動的決定,特別是日本侵華戰爭帶給了中國人民永遠的傷痛,而作為日本最高領袖裕仁卻安然無恙

引用:
原帖由 chungalex78 於 2017-11-3 11:15 PM 發表

這個天皇還是生物學家,曾親手簽署了罪惡昭著的731部隊組建書。到了戰後,他卻推脫說並不清楚細菌戰是幹什麼的,甚至乾脆說沒看清內容就簽字了。裕仁天皇作為一國領導人,文件會不看清楚就簽字?其實這一切不過都在 ...
日皇裕仁無可能無能力反對,不過佢的確玩緊不主動,不抗拒,不負責的三不主義,ching講得岩,作為一個讀生物學嘅人,日軍對戰俘嘅研究就算唔係佢主使,都可以肯定佢得到唔少重要嘅數據。戰敗了,就等東條英磯條L樣孭鑊(雖然條L樣真係抵死)。
日本人虛偽不過有禮而且做事夠認真,中國人喺近百年嘅戰爭洗禮底下生存同利益已經變係唯一最重要嘅事,所以禮貌,廉恥等比不上日本人好正常。二戰後的日本人極崇洋,所以算不上團結愛國,不過羊群心理很強,例如著名的校園欺凌事件經常令不參與事件的人也加入,除了跟大隊之外,不加入可能會變成自己也受欺凌也是主要原因,其實中日的民族性遠遠不及韓國人。

你搵個只懂嗜血的民族同一個擁有幾千年文化的華夏民族去比較?實在太侮辱

其他唔敢講

奴性就日本人一定遠超中國人

咁係唔係可以結論日本人優秀D??

引用:
原帖由 貝多芬 於 2017-10-6 10:31 AM 發表
問心
好Q簡單, 你睇過去500年有幾多中國人死於非命, 有幾多日本人死於非命咪知囉. 計平民, 唔計軍人, 因為軍人可能倒返轉.

日本女女優秀d

引用:
原帖由 貝多芬 於 2017-10-6 10:31 AM 發表
問心
那個問題就像在生物學上,生活在兩個相鄰樹林的兩群猴子,那一群比較優秀。答案就是兩群都差不多,只是生活習慣不同而矣。

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2017-10-9 11:07 PM 發表

朋友,你知道曾經有報告講過,中國人係全世界最聰明嗎?

當然,最聰明都有最聰明嘅問題,日本人唔係優秀,但佢有中國人無嘅一樣野,就係團結!

因為中國人太聰明,太聰明嘅人就唔多團結。
哥哥 你搞錯一樣野 中國人係好團結架  只係以中國人口多 語系多 早在春秋 以分吳國人 秦國人 等等~ 到了現代  也有蜀自己地區或語系公會 如三水 潮洲 公會等等  所以錯覺上中國人吾齊心! 如果中國人吾齊心 漢人早在五胡亂華時  華族以經滅了! 日侵華也出了不小南方將領為捐軀  和平勝世有你我之分  國家大難 齊心一至    當然漢奸伊然不小!    對於多民族特質架中國人 絕對比單一特質架日本人優秀   以人類歷史作引證

邊便人多我就撐邊便!

漢奸最低劣

裕仁將幾百年神道教毀於一旦,日本崇美,民化根基都變得朦糊
引用:
原帖由 terivan 於 2017-11-11 12:09 AM 發表
日皇裕仁無可能無能力反對,不過佢的確玩緊不主動,不抗拒,不負責的三不主義,ching講得岩,作為一個讀生物學嘅人,日軍對戰俘嘅研究就算唔係佢主使,都可以肯定佢得到唔少重要嘅數據。戰敗了,就等東條英磯條L ...

引用:
問心
日本用緊的快子, 古代建築, 和服,政治體制,文字, 姓氏,茶道,佛學,農業,大米,麵,曆法,壽司等全都承襲copy中國!
日本近代,君主立憲,科技等則承襲copy歐美, 連港人最喜歡的AV事業都是學歐美!
完全吾知日本有什麼值得吹捧!
日本戰國時代, 武士拿著'三國演義' ,用三國演義的計, 就以成為軍神!

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2017-10-9 11:07 PM 發表

朋友,你知道曾經有報告講過,中國人係全世界最聰明嗎?

當然,最聰明都有最聰明嘅問題,日本人唔係優秀,但佢有中國人無嘅一樣野,就係團結!

因為中國人太聰明,太聰明嘅人就唔多團結。
要有一致的認同感才可以團結, 最常見既係民族及宗教, 對自古以來多民族多宗教既中國, 呢兩方面都好弱
到近代才出現另一種認同感, 就是現代國家觀念>國家屬於人民,人民有責任維護國家權益
在古代, 不論中西方, 國家是屬於皇帝, 人民亦是屬於皇帝..

引用:
原帖由 hkg1842 於 2017-12-14 11:47 AM 發表

相信閣下也是那種自稱 中華人民共和蟈人 但又沒有資格參與揀選 人大代表的 低端人口 一分子。

低端人口最喜歡説謊!

大家都知道  中華人民共和蟈 只能夠是屬於 滿手鮮血的 共產黨的, 不可能是屬於  ...
閣下連放棄中華人民共和國國籍也辦不到
就不要說別人了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]