• 瀏覽: 13,095
  • 回覆: 114
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 watergame 於 2017-10-5 10:13 AM 發表

最實際係習習杯酒釋兵權,不過不是將權力釋在自己身上,而是還政於民,這是3贏方案。

習習如果玩死香港,習習都唔長命
請看蘇聯解體前,戈耳巴x夫能保住條命地下台。

其實現在習習是前無進路,後有追兵,如果習習夾 ...
呢D嘢自從共產黨執政後,講左好多年啦,成日話共產黨唔惦,其實又係望天打卦,連80年代經常唱衰共產黨果本雜誌爭鳴最近都收埋皮,呢份嘢都不斷講共產黨不穩好多年啦,點知佢仲短命過共產黨.

引用:
原帖由 watergame 於 2017-10-5 10:29 AM 發表

已啟示所有共產國家難過70壽
共慘內部變化會波及香港
有了時間表? 中國共產黨執政過兩年就過70了,睇下你個神準唔準先.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-10-5 10:30 AM 發表

呢D嘢自從共產黨執政後,講左好多年啦,成日話共產黨唔惦,其實又係望天打卦,連80年代經常唱衰共產黨果本雜誌爭鳴最近都收埋皮,呢份嘢都不斷講共產黨不穩好多年啦,點知佢仲短命過共產黨.
以下是轉貼自其他版友
而家中國做平嘢又唔夠人平,

hi tech嘢又做唔出,

品牌形象惡劣,世界品牌一個都冇,

所有嘢做假,翻版,詐騙,冇版權,

負債係gdp五六倍,

製造業長期萎縮,

軟實力係零,

狂印人民幣製造虛幻gdp,

歷史上最大樓價泡沫,

穆迪連續降低中國評級,

全國充斥鬼城,影子銀行,豆腐渣工程,

彊屍國企霸佔所有資源,沒有創新民企,

全部人瘋搶外國品牌,中國嘢冇人買,

經濟數據灌水做假,

人均gdp全球只排第 85 位,

股市一沈不起,

人民幣大貶值,國際冇人用

污染,霧霾,沙塵暴,地溝油,三聚氰胺,人口急速老化,勞動人口劇減,出生率全球最低,癌病新症全球最多,貧富極度不均,男女比例3比2,5000萬中國獨身王老五終生找不倒女人,資源缺乏全部要進口,中國人被洗腦為冇道德嘅人,醫生收紅包,老人跌倒冇人扶,做所有嘢都要貪污賄賂,人與人之間零信任,人民永遠被監控完全冇私隱,全球top 20最大網站只有中國同北韓唔俾睇,遇到不平事隨時被消失被當尋釁滋事,護照不受歡迎,中國人冇文化,世界型像低落,有錢有能力嘅人全部走資移民,機械人/3D打印/人工智能引致大失業,國際上一個朋友都冇,整死諾貝爾和平獎得主,南海仲裁輸咗,中印邊境戰爭,美日韓台小北約薩德系統包圍中國,北韓核爆,藏獨彊獨港獨,台灣越走越遠,全世界睇住六四屠城,冇民主自由,冇人權法治,冇道德人性,冇普世價值,同全世界背道而馳,中國人玻璃心滿懷仇恨,無數社會問題越嚟越嚴重,一觸即發

全部都因為邪惡中共獨裁冇民主

真係要攞定 bno 同花生睇戲

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-10-5 10:35 AM 發表

有了時間表? 中國共產黨執政過兩年就過70了,睇下你個神準唔準先.
我咁樣公開講,當然是由理據支持,
但即使我說的預言成真,我會開心嗎?
不會。

因為那時候民族傷亡會好大

習習請思考,如果當日蘇聯解體前,戈耳巴x夫繼續好像你現在般死沖下去,不放下權力,那當時蘇聯會怎樣呢? 答案是民族死傷超大。

放下已有的權力都是一樣勇氣,卻能保住習習條命,且能造福民族

習習,你富亦富過,女人亦玩過,何不為民族做點事情呢?

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-10-5 10:35 AM 發表

同啲末日論騙徒一樣, 2012過咗就吹2014 ,2014過咗就吹2016, 跟住就吹2018, 總之就要keep住班黃絲信徒繼續奉獻

引用:
原帖由 csdenis 於 2017-10-5 10:49 AM 發表

同啲末日論騙徒一樣, 2012過咗就吹2014 ,2014過咗就吹2016, 跟住就吹2018, 總之就要keep住班黃絲信徒繼續奉獻
那麼你告訢我,習習下一步要向外侵略, 還是向內部剝削呢?

外部侵略已冇可能,台日韓美知你玩死香港後只會更團結地圍習習,外路已被封死。

內部剝削這條路都快到盡頭。在血汗工廠時代是可以維持,但自從工廠遷至東南亞其他地區後,大陸已經是2頭不到岸,人工貴/租金貴/污染勵害/社會問題無數。。

其實甚麼是communism system 呢?
Communism system 是如果不能向外用強權擴張侵略,就必須向內部剝削。這是communism永恆不變的定律。因為communism system的本質是自己不想付出卻想永恆保有自己的高位及權勢,所以不事生產,依賴掠奪別人的成果,或以干預自由市場(free market) 攻擊競爭對手造成獨佔市場之勢。以各樣卑鄙的方式不讓競爭對手有出頭上位的機會。

Sovereignty system 又是甚麼呢?
它的核心是"自由市場機制"運作,鼓厲公平及良性競爭,並提高競爭力。不讓極權政府插手干預自由市場的運作。它是鼓厲市民依靠自身的努力/付出,得到回報。不以卑鄙的方式或以強權獨佔市場打壓及攻擊競爭對手上位出頭的機會,這些以卑鄙的方式鞏固自己權勢且限制競爭對手發展上位的手段,會嚴重破壞"free market"自由市場及大家良性競爭的可能性。

老共的中華人民共和國這塊招牌是拿6000萬個頭顱換來的,如今任何地方想要獨立分裂可以,拿6000萬頭顱來換!

引用:
原帖由 watergame 於 2017-10-5 10:41 AM 發表

以下是轉貼自其他版友
而家中國做平嘢又唔夠人平,

hi tech嘢又做唔出,

品牌形象惡劣,世界品牌一個都冇,

所有嘢做假,翻版,詐騙,冇版權,

負債係gdp五六倍,

製造業長期萎 ...
所以咪話囉,你講共產黨所謂呢D衰嘢,從49年開始就不斷有,話人民不滿未停過,到依家共產黨咪一樣係度,所以望共產黨倒台自我安慰多於實際.

引用:
原帖由 watergame 於 2017-10-5 10:46 AM 發表

我咁樣公開講,當然是由理據支持,
但即使我說的預言成真,我會開心嗎?
不會。

因為那時候民族傷亡會好大

習習請思考,如果當日蘇聯解體前,戈耳巴x夫繼續好像你現在般死沖下去,不放下權力,那當時蘇聯會怎樣呢 ...
你個神有無預計過兩年中國共產黨倒台後,香港可唔可以獨立姐.

引用:
原帖由 csdenis 於 2017-10-5 10:49 AM 發表

記得2000年快到臨來時,有人話地球會玩完.

佢嘅神話

中國共產黨執政過唔到70壽,即:
1949-2019
快到了.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-10-5 11:10 AM 發表

你個神有無預計過兩年中國共產黨倒台後,香港可唔可以獨立姐.
神啟示所有共慘政權難過70壽,如果習習不能杯酒釋兵權仿效當時蘇聯解體,那麼香港很可能都會被攬炒。

解體前的蘇聯總統是經過為了民族性命著想,所以在關鍵時刻放下權力。但現在的習習好像不會放下權力,所以香港與大陸一起被攬炒可能性都好高。

引用:
原帖由 watergame 於 2017-10-5 11:20 AM 發表

神啟示所有共慘政權難過70壽,如果習習不能杯酒釋兵權仿效當時蘇聯解體,那麼香港很可能都會被攬炒。

解體前的蘇聯總統是經過為了民族性命著想,所以在關鍵時刻放下權力。但現在的習習好像不會放下權力,所以香港與 ...
咁究竟中國共產黨過唔過到70姐,你嘅神好似有條件咁.

引用:
原帖由 watergame 於 2017-10-5 10:29 AM 發表

已啟示所有共產國家難過70壽
共慘內部變化會波及香港

我不只是為香港想,還是為大陸想,為共慘當權者留後路
Source?

有自由冇飯食!紙扁值!千元一包萬元一水!餓L死你Don9仔!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]