• 瀏覽: 103,704
  • 回覆: 428
  • 追帖: 26
+3
最近看了電影追龍,又令我回想老廉成立之前的香港。呂樂(不是雷洛,雷洛只是電影改的名)是60年代總華探長,當年警務處長都忌他七分,權力大到要香港太平就太平,要香港亂就亂。總華探長,大概是今日警察的沙展,官階不大,但權力大過天。

李君夏,1957年考入警隊,1969年升為警司,後來更升為華人首位警務署長,當年警司的官階點都大過華探長,我想知道當年呂樂做總華探長的時候,李君夏究竟是一個點樣的人,講勢力,60年代警隊無人夠膽同呂樂公開作對,警察也幾乎沒一個是乾淨的,好仔唔當差,好女唔企街,就是當時一般市民對警察的觀感。廉政公署成立和四大探長著草後,點解李君夏作為可以升到咁高的官位,天時?歷史造物?還是怎樣呢……希望有香港老廉成立之前對香港警隊很了解的人說說。

仲有當年英國的頂層人士都唔係話好希望四大探長落網,以後唔好再翻香港就係了,原因是四大探長貪之餘也掌握住港英政府的鬼頭高層人士貪污罪證,真係順滕摸瓜查落去,連累到英國政壇.,麥理浩之前的港督……你地自己諗下吧

很喜歡五十年代至七十年代的香港,雖然社會好腐敗,但當時大部份人咁高咁大,有多小門路搵食,生活成本又低,有膽敢拼,書不用讀太多也能興家立業,灰色地帶遠比今日多,窮人寧可選擇係一個腐敗法規不完善但階級沒固化的環境拼搏都唔好係一個看似公平法規完善但其實已形成階級固化的環境拼搏.

腐敗的風氣下,何來法規完善?

跛豪又好,總華探長也好,都係特定時期的產物,所謂時勢造英雄,無對錯之分,你話跛豪犯了彌天大罪,話呂樂係香港和珅……呢D都唔重要,重要係時代的機遇,真正由俾人恰的day仔做到黑社會龍頭大哥絕對唔會容易過PC做到警務署長.社會越安定繁榮,階級就越容易固化,社會越亂,往往是一個時代的開始.朱元璋生在元末,總乞丐變皇帝,如果他生在乾隆盛世,一個乞兒,撈到個九品芝麻官就已經飛上天了.

黃屍想搞革命,而家係乾隆盛世,根本冇可能贏……王丹柴玲吾爾開希係1989年中國國力遠唔及現在都要失敗,人地好歹也對過坦克車,今日中國的國力係1989年的幾十倍,就恁你班槍都未見過奶都未戒的黃屍能搞得成功??

引用:
原帖由 泉船 於 2017-10-3 05:30 AM 發表
腐敗的風氣下,何來法規完善?
法規不完善有法規不完善的機遇,法規完善也有法規完善的不公平。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 05:55 AM 發表

法規不完善有法規不完善的機遇,法規完善也有法規完善的不公平。
好玄,我在努力細味中,謝謝。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 05:55 AM 發表

法規完善與否,也有總有人會鑽空子,找漏洞。

引用:
原帖由 泉船 於 2017-10-3 06:01 AM 發表

好玄,我在努力細味中,謝謝。
一個社會,腐敗好還是廉潔好?如果問我,我會說二頭都不是好……社會太腐敗,會亡國,會民不聊生;社會太廉潔,按照市場經濟的規則,階級很容易固化,水至濁則魚死,水至清則無魚。法規不完善有法規不完善的機遇,法規完善有法規完善的不公平。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 06:15 AM 發表

一個社會,腐敗好還是廉潔好?如果問我,我會說二頭都不是好……社會太腐敗,會亡國,會民不聊生;社會太廉潔,按照市場經濟的規則,階級很容易固化,水至濁則魚死,水至清則無魚。法規不完善有法規不完善的機遇, ...
模式。
社會風氣。
輿論,傳媒。可能才是現今的主導。
這是不健康的。
無奈法規之下,那些也是被容許。。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 04:48 AM 發表
最近看了電影追龍,又令我回想老廉成立之前的香港。呂樂(不是雷洛,雷洛只是電影改的名)是60年代總華探長,當年警務處長都忌他七分,權力大到要香港太平就太平,要香港亂就亂。總華探長,大概是今日警察的沙展,官 ...
我喺八十年代見過二過高級華人警官
一個叫司徒志仁,當時已經退休,耐唔中番警察總部嘅酒吧飲吓酒,D鬼佬都好專重佢,佢有指定嘅威士忌,言行成個老細咁

另一個係李君夏,當時身居西九一哥,膊頭禾花級別,佢講嘢好斯文,但有種壓場感覺,會主動同我傾吓計

佢亞哥李君達當時係警司,性格好人一個,零架子

如果搵到沙皮狗九叔出黎,佢會答到呢個問題。

引用:
原帖由 泉船 於 2017-10-3 06:22 AM 發表

模式。
社會風氣。
輿論,傳媒。可能才是現今的主導。
這是不健康的。
無奈法規之下,那些也是被容許。。
係大陸我聽過有D賣假貨的人怒斥腐敗,我心諗真有那麽法規完善,你地可以捉去打靶了。賣假貨的人說自己是法制不正規的受害者,但他們何償又不是這個不正規下的受益者呢?叫他們試下係香港Facebook,電商平台公開發布假貨買賣信息?冇兩下就俾拉人兼封艇,進去監房悔恨原來大陸那麽好……人人都是腐敗的受害者,同時人人也是腐敗的受益者。

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2017-10-3 06:41 AM 發表

我喺八十年代見過二過高級華人警官
一個叫司徒志仁,當時已經退休,耐唔中番警察總部嘅酒吧飲吓酒,D鬼佬都好專重佢,佢有指定嘅威士忌,言行成個老細咁

另一個係李君夏,當時身居西九一哥 ...
咁佢地點樣評價呂樂?跟呂樂搵食果班差佬,大概都係死既死,退休既退休。係1974年之前的香港警察,我唔信有清的,做清的肯定撈唔起,唔係守水塘就守老沙。

引用:
原帖由 泉船 於 2017-10-3 06:05 AM 發表

法規完善與否,也有總有人會鑽空子,找漏洞。
你可以比擬為四分五裂的國家,各部落有自已的規管方法,到大勢所趨,統一而定天下,各法側成了固有法律吧

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]