• 瀏覽: 103,692
  • 回覆: 428
  • 追帖: 26
+3
引用:
原帖由 Joeycky 於 2017-10-3 09:58 AM 發表
只不過一個總華探長,點解警務處長也無佢乎,英國人解僱呂樂不可以嗎?
當年英國人都係靠佢發展 點會解僱呂樂?

好帖!歷史重溫,勾起唔少回憶,多謝師兄

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 07:02 AM 發表

咁佢地點樣評價呂樂?跟呂樂搵食果班差佬,大概都係死既死,退休既退休。係1974年之前的香港警察,我唔信有清的,做清的肯定撈唔起,唔係守水塘就守老沙。
正是吖,當時 係1大架火車,唔上車咪行路。阻火車咪撞死。
係咁簡單。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 05:47 AM 發表
黃屍想搞革命,而家係乾隆盛世,根本冇可能贏……王丹柴玲吾爾開希係1989年中國國力遠唔及現在都要失敗,人地好歹也對過坦克車,今日中國的國力係1989年的幾十倍,就恁你班槍都未見過奶都未戒的黃屍能搞得成功??
黃屍大學生係我同朋友心中最鄙視的物種,所以公司只會請海外回流的大學生,
他們人品,英文都好過黃屍大學生

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 05:24 AM 發表
很喜歡五十年代至七十年代的香港,雖然社會好腐敗,但當時大部份人咁高咁大,有多小門路搵食,生活成本又低,有膽敢拼,書不用讀太多也能興家立業,灰色地帶遠比今日多,窮人寧可選擇係一個腐敗法規不完善但階級沒固 ...
咁依家及將來既香港咪啱哂你

引用:
原帖由 mo8519 於 2017-10-3 09:01 AM 發表

十分認同!依家呢班後生仔無經歷過英國政府管治嘅年代以為英國管係最好當年你有學歷都無用阿頭都係英國人華人好少機會上到位!
記得葉劉上志飯局講過,港英年代佢初入政府做AO,d confidential file係有分華人可閲同不可閲的。

樓主講得幾獨到,某啲位我都認同,但凡作反或者搞革命只會亂世先會比到機會你成功!當然,有啲人真係以為愚公移山係work嘅,咁就唯有等佢哋自J到尾嘞

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2017-10-3 10:09 AM 發表

乜你有去靈堂咩? 你係邊位呀?
識大把人做儐儀佬岸九

引用:
原帖由 虎虎虎 於 2017-10-3 10:32 AM 發表

記得葉劉上志飯局講過,港英年代佢初入政府做AO,d confidential file係有分華人可閲同不可閲的。
同今日西藏政府D文件有分藏人可閲同不可閲的一樣。

引用:
原帖由 天下不亂 於 2017-10-3 10:34 AM 發表
樓主講得幾獨到,某啲位我都認同,但凡作反或者搞革命只會亂世先會比到機會你成功!當然,有啲人真係以為愚公移山係work嘅,咁就唯有等佢哋自J到尾嘞
其實好多野好簡單。
如果社會真係咁差,D人真係對政府咁反感。
作反/革命你想停都停唔到

引用:
原帖由 hhaannggsseenng 於 2017-10-3 10:36 AM 發表

識大把人做儐儀佬岸九
哦, 你聽人講咋. 我以為果日你都在場添. ON9果個係你囉. 聽人講就信.

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 05:55 發表

法規不完善有法規不完善的機遇,法規完善也有法規完善的不公平。
北韓 盧旺達 伊拉克等地方仲好

引用:
原帖由 hhaannggsseenng 於 2017-10-3 09:30 AM 發表
李君夏都死左,靈堂看似冷清,最勁系李十誠有到
誠哥當然有到啦 !  佢大仔俾大富豪捉咗時佢問李君夏點算,李君夏叫佢唔好報警因為佢知大富豪真係會撕票 !  而誠哥信晒佢所以聽捉大富豪指示,後來親自上北京向老江告狀 !

英國佬最叻以華制華,當年管治,白的就靠班有$華人,黑的就靠差佬。呂樂貪$1,肯定英國佬袋左7毫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]