• 瀏覽: 103,687
  • 回覆: 428
  • 追帖: 26
+3
現在只是係企業化合理化,也可看看爛仔變商人,地產霸權,有關係政黨,保護傘官員....

話喜歡50~70年代的人因為他們根本沒有在那年代生活過。未試過肚餓冇飯食,有病冇錢睇醫生,住木屋把風落雨晴的慘況。等於有人話香港好亂,他們根本不知何謂之亂!?唔識歷史,睇吓國際新聞啦!

引用:
原帖由 zxcvv 於 2017-10-3 08:56 AM 發表

硬膠膠,當年你有本事都冇乜機會出頭,窮人沒書讀,社會講關係嚴重過今日。今時今日嘈嘈閉果班完全只係冇本事嘅失敗者,俾佢地上位香港玩x 完。
冇錯以前貪污腐敗得咁緊要竟然有人覺得好 ?!  俾黑幫保護費仲要俾埋警察,咩都講關係的年代竟然話好 ?!

因為警界貪污點都要有個信得過的中間人,而呂樂有膽色又有頭腦所以靠佢聯繫黑白界,其實佢唔做點都有其他人會做呢個角色,真正有本事的人在任何年代都係有機會的 !

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 05:55 AM 發表

法規不完善有法規不完善的機遇,法規完善也有法規完善的不公平。
思考中..........

引用:
原帖由 francobehmo 於 2017-10-3 09:28 AM 發表
總華探不會系現時的沙展咁低級呀?
探長=刑事偵緝的警署警長,S/Sgt,  如果有睇雷洛傳,雷洛後期係升做督察,所以總華探階級係而家嘅警署警長,當然,權力差很遠很遠了。

引用:
原帖由 leechilam 於 2017-10-3 04:48 AM 發表
最近看了電影追龍,又令我回想老廉成立之前的香港。呂樂(不是雷洛,雷洛只是電影改的名)是60年代總華探長,當年警務處長都忌他七分,權力大到要香港太平就太平,要香港亂就亂。總華探長,大概是今日警察的沙展,官 ...
樓主一定好後生或者其實唔係香港人,會以為六十年代既香港,係好過現在,多機會過現在.
首先講一下,其實香港五,六十年代,香港發展並不是黃金年代, 真正黃金年代是七十年代後期到九七年, 老香港都會明白,唔會同我拗, 咁解要到七十年代後,香港先真正起飛,中國是一個因素,其實呢個因素係到九十年代先大,七八十年代,中國仲係一窮二白,要香港接濟

咁五,六十年代同香港七十年代早期係點呢?簡直係市民既地獄. 一家八口一張床,木屋區大火,收黑,現在居然有D仆街係度美化黑社會同警察收黑錢, 真係無知兼白痴.
當時真實情港係點呢?
白粉橫行,通街老同,警察收黑,包庇呢D白粉檔,當時大部份既勞動人口,學識低,唔同現在既後生仔,明知索K有害都自己中埋去, 當時有多係比人昆左,以為食左會做野仲精神,就咁......家散人亡.
賭檔, 又係警察收黑, 咁除左大檔之外, 咁原來家庭煮婦都有,聽過什麼叫字花未? 搞到幾多賣兒賣女, 賣老婆落火坑....
收保護費,以前,唔好話係做小販要比,比完警察又要比黑社會, 就算你真係開間士多,都有人來收保護費,機會多? 真係白痴先會咁講.
當時,點解無黃絲?無港獨?因為大家根本唔當香港係一個長期會留低既家.
1981 暫借的美夢.
https://www.youtube.com/watch?v=oGO_QLRWYn8

其實,六十年代,發展到,香港成為白粉中轉基地,由金三角中轉香港,再到歐美,本來英國人都唔理,點知你影響到美國,美國最後發展,背後係牽涉到港府最高層既英國人, 其實收黑得咁勁, 英國人點會無份? 用腦想都知. 於是英國派來麥理浩,佢真係一個好官,佢同之前既港督最大分別係,佢係第一個政務官做港督,以前都係軍人,佢係第一個文官,由佢開創香港新局面,其實佢來,第一大目的,係要停止香港作為白粉中轉港, 而做呢樣野,就要做兩件事, 第一,打擊貪污, 第二,發展香港係白粉以外既生意, 大家要記住, 香港在此之前, 才剛剛從67暴動中恢復過來.

當香港貪污被打擊之後,香港係地理及法治既優點下,就發展出現在香港最重要既市場,金融市場!!!!

所以講到黑貪結合,製做機會, 係白痴既仆街先會咁講.
咁九七後, 係唔係就無晒機會呢? 樓主話,以前肯搏,就會有機會, 其實任何時期, 都係, 你只要肯承擔風險, 肯從低學起,其實現在機會一樣有. 唔信?

其實, 呢十年,你肯承擔風險,簡簡單單,係08,09年買層樓, 當時TKO最平一百多萬, 屯門有些一百萬. 咁有無人搏? 我都未講2003年咁遠. 好過去貪去黑去賣白粉吧?
咁又會有人話,又係炒野, 咁所以我唔講買700.
想學門手藝,以前六十年,又要比利士,又要拜師搞幾年先滿師,現在,係肯從頭學1-2年,學寫APPS,入行都成兩皮,做多幾年,三皮一定有, 仲隨時自己可以接JOB, 點解我知??
讀唔成書? 咁OK, 你可以考個.....外遊領隊牌, 工聯會有得考, 考完, 搏幾年, 升做一級領隊,你地以為佢地真係得皮幾野個月咩....?

基本上, 現在既香港, 比六十年代香港, 更公平, 更多機會.

識唔識架你,點會等於而家既沙展,笑死人

最近睇返一套電影叫《一代梟雄三支旗》,究竟陳志超係咪真有其人呢?

只不過一個總華探長,點解警務處長也無佢乎,英國人解僱呂樂不可以嗎?

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2017-10-3 06:41 AM 發表

我喺八十年代見過二過高級華人警官
一個叫司徒志仁,當時已經退休,耐唔中番警察總部嘅酒吧飲吓酒,D鬼佬都好專重佢,佢有指定嘅威士忌,言行成個老細咁

另一個係李君夏,當時身居西九一哥 ...
李君達係李君夏細佬. 李君夏排第四, 李君達排第五.

引用:
原帖由 hhaannggsseenng 於 2017-10-3 09:30 AM 發表
李君夏都死左,靈堂看似冷清,最勁系李十誠有到
乜你有去靈堂咩? 你係邊位呀?

引用:
原帖由 泉船 於 2017-10-3 06:01 AM 發表
好玄,我在努力細味中,謝謝。
有D 野其實係社會共識.
你未經歷過唔會明白.
好似以前警察可以好惡. 但絕大部份只係對黑底同玩野既人惡.

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-10-3 09:52 AM 發表

樓主一定好後生或者其實唔係香港人,會以為六十年代既香港,係好過現在,多機會過現在.
首先講一下,其實香港五,六十年代,香港發展並不是黃金年代, 真正黃金年代是七十年代後期到九七年, 老香港都會明白,唔會同我 ...
支持樓主講既野~~
係D 後生既唔知當年情況姐.

想補充既係. 當年華人既社會地位始終係底D.

哩個係統治之道。
好似而家係西藏,最惡同貪污最多的唔係漢人官員,而係依附漢人政權的藏族共幹高層,佢地可能官階不高,等漢人要靠佢地統治西藏,唔可以對佢地點。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2017-10-3 09:58 AM 發表
只不過一個總華探長,點解警務處長也無佢乎,英國人解僱呂樂不可以嗎?
你攪錯了 !  係成個警隊都貪係有錢齊齊搵咁荒唐呀 !  而呂樂就係中間人聯繫黑道,所以佢重要之餘亦食最多水 !  就係咁攪到香港污煙脹氣後來港督成立 icac , 仲要因為個個差人都貪所以要特赦呀 !

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]