• 瀏覽: 25,012
  • 回覆: 294
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 lewark 於 2017-10-1 03:22 PM 發表

無,

完全係空想。

一帶一路還在思考階段。

滿意答案未,井蛙。
所謂「高鐵亞歐線」,一係經過俄羅斯,一係經過全球最「安全」地區-中東。

先講俄羅斯,普京簽嘅《2030 鐵路發展策略》,橫越俄國的高鐵去左邊?
咩用高鐵接駁亞洲同歐洲的計劃,點解冇影?
仲有唔知大家有冇研究過,中俄的路軌係不相容的嗎?

至於南面嘅,首先有任何地理常識的都知道,由於地球係圓的,只有利用高緯度才可以縮減距離,至於沿途經過嘅印度等國家,目前同中國關係咁好,一定成事啦,仲有中東地區經過ISIS領地?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-1 03:51 PM 發表

所謂「高鐵亞歐線」,一係經過俄羅斯,一係經過全球最「安全」地區-中東。

先講俄羅斯,普京簽嘅《2030 鐵路發展策略》,橫越俄國的高鐵去左邊?
仲有唔知大家有冇 ...
啱,你呢個疑問係習總提出一帶一路時我都笑過佢,點解決各國的政治問題,

經過4年,你不妨睇多少少鳳凰衛視嘅討論節目,各國有好多年青人參與,用普通話講關於一帶一路的各地方建設,
說實在,我同你鬥吹如何得與唔得只係個人意見,
呢件係國家層面處理嘅事,唔係你同我睇咁表面,

而事實係西部已經舖緊鐵路,道路。
如火如荼。
咁你話吹水,等如我話你9up一樣,
個人見解而巳。

黃絲除左反除左攪事仲識咩……

引用:
原帖由 lewark 於 2017-10-1 03:58 PM 發表

啱,你呢個疑問係習總提出一帶一路時我都笑過佢,點解決各國的政治問題,

經過4年,你不妨睇多少少鳳凰衛視嘅討論節目,各國有好多年青人參與,用普通話講關於一帶一路的各地方建設,
說實在,我同你 ...
一帶一路其他基建唔係問題,我係懷疑所謂亞歐高鐵嘅可行性。

事實上要前往歐洲的必經之路,各國根本沒有任何連接歐洲與中國的計劃;在北面的俄羅斯,要經過幾千公里沒有人煙的永久凍土,去橫越西伯利亞的遠距離,連俄國都認為這種計劃絕不可行;而近十年中國不斷吹噓要建高鐵的外國合作,以今日中國與印度之間幾乎開戰的關係,要說服印度引進中國高鐵應該破滅。

況且最最重要嘅問題係,起高鐵淨係用作貨運?好地地十個鐘飛到歐洲,點解會選擇接近兩日去搭火車?傻的嗎?

如果淨係貨運,咁有乜需要「高鐵」?貨運時間差少少差幾遠?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-1 03:51 PM 發表

仲有唔知大家有冇 ...
外交官演講已經透露一帶一路發展的方法:

https://youtu.be/KEGLdhdGCnw

引用:
原帖由 iambigx3 於 2017-10-1 04:09 PM 發表

你又用唔著,關你咩事?
我只係指出所謂「亞歐高鐵」只係得過講字,完全唔可行。

引用:
原帖由 lewark 於 2017-10-1 04:07 PM 發表

外交官演講已經透露一帶一路發展的方法:

https://youtu.be/KEGLdhdGCnw
即係「雞髀打人牙較軟」嘅方式?問題就係成條線經過嘅咁多國家,系咪都可以解決?

淨係印度已經冇乜機會啦,仲有中東到時都唔知邊個國家邊個話事。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-1 04:07 PM 發表

一帶一路其他基建唔係問題,我係懷疑所謂亞歐高鐵嘅可行性。

事實上要前往歐洲的必經之路,各國根本沒有任何連接歐洲與中國的計劃;在北面的俄羅斯,要經過幾千公里沒有人煙的永久凍土,去橫越西伯利亞的遠距離 ...
我絕不懷疑亞歐鐵路的可行性,

這裡包括三條路線,北線俄羅斯境內,

中線的一帶一路規劃路線,

南線接連東南亞至荷蘭,最終站倫敦。

你所講嘅永久涷土建鐵路技術國家在上一年已解決並己建成。

中國高鐵建造技術已解決由北至南的所有氣候環境,亦已解決現有鐵路運行改接160公里的動車運行技術。

你所諗到或諗唔到嘅問題,技術已經由國家幾十家頂尖大學研究院,數百所科技中心,幾萬項專利技術解決了,
你所知道或諗到的問題國內已在2008年未建高鐵前經過十多年的討論了。
2008年到現在高速發展高鐵唔係諗到邊做到邊,係系統性地一步步解決後全面推行。

引用:
原帖由 iambigx3 於 2017-10-1 04:19 PM 發表

你又用唔著,米由得人講囉。你打機,唔係,你搭飛機得啦,真係厚多士。
所謂香港討論區,就係討論吓,樣樣同你有切身關係你先評論?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-1 04:18 PM 發表

即係「雞髀打人牙較軟」嘅方式?問題就係成條線經過嘅咁多國家,系咪都可以解決?

淨係印度已經冇乜機會啦,仲有中東到時都唔知邊個國家邊個話事。
啱,我係2013年笑習總,剩係伊斯蘭國呢個問題都唔知幾時攪得掂,

但係我地普通市民角度同國家角度又唔同,簡單如youtube那個外交官,比你同我叻幾十倍,靠你同我去攪梗係唔得啦。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-1 04:21 PM 發表

所謂香港討論區,就係討論吓,樣樣同你有切身關係你先評論?
所以我話中國一定得,

你話中國唔得都無問題,

因為我信中國人一定做得到。

引用:
原帖由 lewark 於 2017-10-1 04:18 PM 發表

我絕不懷疑亞歐鐵路的可行性,

這裡包括三條路線,北線俄羅斯境內,

中線的一帶一路規劃路線,

南線接連東南亞至荷蘭,最終站倫敦。

你所講嘅永久涷土建鐵路技術國家在上一年已解決並己建成。

中國高鐵建造技術已解決由北至南的所有氣候環境,亦已解決現有鐵路運行改接160公里的動車運行技術。

你所諗到或諗唔到嘅問題,技術已經由國家幾十家頂尖大學研究院,數百所科技中心,幾萬項專利技術解決了,
你所知道或諗到的問題國內已在2008年未建高鐵前經過十多年的討論了。2008年到現在高速發展高鐵唔係諗到邊做到邊,係系統性地一步步解決後全面推行。
我唔係懷疑興建嘅技術問題,係經濟效益問題。

俄羅斯東方地區人跡罕至,究竟有無支持一條高鐵嘅經濟能力?況且我之前都講過俄羅斯嘅鐵路同中國制式係唔同嘅。

同埋,最重要嘅問題仍然係,呢條鐵路係未主要用作貨運?點解有飛機唔坐?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-1 04:30 PM 發表

我唔係懷疑興建嘅技術問題,係經濟效益問題。

俄羅斯東方地區人跡罕至,究竟有無支持一條高鐵嘅經濟能力?況且我之前都講過俄羅斯嘅鐵路同中國制式係唔同嘅。

同埋,最重要嘅問題仍然係,呢條鐵路係未主 ...
條鐵路係貫通亞歐地區,有條鐵路點解剩係用來貨運一項,載唔到人咩?

唔明。

俄羅斯個條鐵路我覺得係賣帳用,同經濟無咩關係。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]