• 瀏覽: 6,818
  • 回覆: 41
其實,who cares?

香港一向是走難人的避難所,大家在香港只是好努力地生存,一向如此,從來無人刻意要打造香港成為亞洲第一定世界第一。富人同中產的人,生活不會差好遠,一樣是三餐一宿,放假去下旅行。但當然,無錢的人,三餐也不飽,自然想像人人都想發達。

香港人更care的是生活質素,生活空間,但多代人的努力,現在已經俾大陸人破壞哂。

如果大陸人覺得香港已無競爭力,快快搬走,大家仲開心!因為香港人終於有返多d空間,大陸人快d走啦!

好呀。
所有非香港原居民,
全部滾回大陸。
還我小漁村的香港。

香港需要的是不受大政府干預的無限大自由市場。
香港不需要大極權政府猛烈干預插手司法/立法/教育/傳媒/社會福利/醫療等自由市場

18. 國會須立法限制或禁止市場的集中,或壟斷獨佔的形成。

解釋: 香港這問題十分嚴重,權貴們用很多不同借口限制各項各業的發牌制度。例如之前王維基的香港電視申請電視牌照被拒,都是權貴們干預自由市場,打擊潛在競爭對手,以達至獨佔市場份額,長期鞏固權勢的手段。

9. 國會不得設立或資助醫療保健、教育、社會福利及社會保障制度。

解釋: 根據sanctuary 天一國憲法,第9點列明,國會及政府現職官員絕不能在教育部門有任何職位或干預,以保持教育範疇的獨立性。教育/社會福利/傳媒/醫療應由民間自發組織,制衡政府濫權並以自由市場自然地汰弱留強,同時,政府絕不能插手民間教育部門/傳媒/醫療/社會福利的資金資助或發牌權,以制衡極權政府/國會的權力,使分散極權政府權力,小政府才是香港繁榮的基石,林鄭極權大政府權力集中又濫權,干預教育範疇及自由市場,難道香港變成與大陸城市一樣叫好嗎? 另外,林鄭已是政府官員,不能同是擔任各院校的校監,否則,是為權力過度集中及濫權。現在理大還是不願悔改還繼續干預民主牆的言論自由,因為理大不是由民間組織自發經營,而是由政府及權貴資助。教育的自主性嚴重被極權政府與權貴強姦。

15. 國會不得規制互聯網。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-9-30 14:27 發表
On9仔以為港人好care香港係咪第一大城市, http://n2.hk/d/images/discuss_style/emailtofriend3.gif[隱藏]
其實,who cares?

香港一向是走難人的避難所,大家在香港只是好努力地生存,一向如此,從來無人刻意要打造香港成為亞洲第一定世界第一。富人同中產的人,生活不會差好遠,一樣是三餐一宿,放假去下旅行。但當然,無錢的人,三餐也不飽,自然想像人人都想發達。

香港人更care的是生活質素,生活空間,但多代人的努力,現在已經俾大陸人破壞哂。

如果大陸人覺得香港已無競爭力,快快搬走,大家仲開心!因為香港人終於有返多d空間,大陸人快d走啦!
依句 100% agree

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-9-30 02:57 PM 發表
好呀。
所有非香港原居民,
全部滾回大陸。
還我小漁村的香港。
扮咩原居民呀你!香港原居民是人猿,已經絕種!
香港人是有份走難來港,做咕喱做工廠,自己不夠食,還要寄花生油舊衫返鄉下的那一群人!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-9-30 05:40 PM 發表

扮咩原居民呀你!香港原居民是人猿,已經絕種!
香港人是有份走難來港,做咕喱做工廠,自己不夠食,還要寄花生油舊衫返鄉下的那一群人!
咁講呀。
不如話香港原居民,係老鼠曱甴丫。

去圍村行下啦,呢班人,大把住在英國多過香港,一年先返香港兩個月,人地是英國人呀!根本不 care 香港,無太公分錢,直頭不會返!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-9-30 05:55 PM 發表
去圍村行下啦,呢班人,大把住在英國多過香港,一年先返香港兩個月,人地是英國人呀!根本不 care 香港,無太公分錢,直頭不會返!
就係英國人囉哂佢地既土地農田,起公屋俾大陸喱住囉。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-9-30 06:02 PM 發表

就係英國人囉哂佢地既土地農田,起公屋俾大陸喱住囉。
但換了英國籍,所以不知幾滿意,其實連他們的老公老婆仔女,都入了英籍喎!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-9-30 06:09 PM 發表

但換了英國籍,所以不知幾滿意,其實連他們的老公老婆仔女,都入了英籍喎!
乜你以為去到英國真係好好咩。
有錢既嗎開餐館,冇錢既做待應囉。
都係日日做十幾個鐘。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-9-30 06:14 PM 發表

乜你以前去到英國真係好好咩。
有錢既嗎開餐館,冇錢既做待應囉。
都係日日做十幾個鐘。
原來你真的不是原居民,扮咩呀!

真原居民真不會出來大大聲自稱為原居民,一講自己是原居民,即是英國人啦!有事,你一定返英國啦,咁香港關你鬼事。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-9-30 06:18 PM 發表

原來你真的不是原居民,扮咩呀!

真原居民真不會出來大大聲自稱為原居民,一講自己是原居民,即是英國人啦!有事,你一定返英國啦,咁香港關你鬼事。
選擇英國或香港係我既事,
關你班大陸喱能事。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-9-30 07:38 PM 發表

選擇英國或香港係我既事,
關你班大陸喱能事。
你係英國佬,改變不了事實,香港關你鬼事,快d返你英國老家!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-10-1 12:39 AM 發表

你係英國佬,改變不了事實,香港關你鬼事,快d返你英國老家!
我又係英國佬,又係香港佬。
鐘意住邊嗎住邊囉。
關你大陸喱扮既香港人能事呀。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-10-1 01:04 AM 發表

我又係英國佬,又係香港佬。
鐘意住邊嗎住邊囉。
關你大陸喱扮既香港人能事呀。
又如何?叫你英國主子攞返HK啦…比佢都冇膽要…

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]