• 瀏覽: 32,090
  • 回覆: 59
昔日打著無產階級身份打地主及有資產既人,今日共產黨已經係全中國最大地主及最多資產既組織,實際走資本主義與共產無關...

一個名黎啫,公民黨都唔係教人做良好公民啦。

我唔知樓主係無知定故意抹黑,不過希望其他正常人唔好比佢洗腦~

中國自80年代改革開放,實行「中國特色社會主義」,簡單來說就係古語所講既中庸之道。
以2007金融危機為例,西方QE既錢用來炒商品、炒固定資產,但中國當時就推出「家電下鄉」,一方面資助農民改善生活、另一方面幫助因外圍消費力弱而大受影響既工廠,用雙贏方案改善全國百姓生活。
到今年中央郵政插手解決淘寶、順豐惡鬥,限制大明星酬金等,都體現市場失衡時中央就會出手,而唔係西方新自由主義放任資本家剝削人民。

引用:
原帖由 ericcowcow 於 2017-9-26 04:46 PM 發表
一個名黎啫,公民黨都唔係教人做良好公民啦。
馬克思主義所講既係演進過程,共產係一個理想中既終點,但從來冇人話要一步到位
中共用一個最終理想為組織名命,冇乜唔妥

至於公民黨,大概就係取自西方"公民社會"既概念
不過公民社會既前題係西方文化中政府性本惡,所以有"小政府大市場"、"守夜人"之說;既然政府性本惡,就需要用各種方法制衡,從而形成公民社會
而中國文化中,皇帝係天授、政府係父母,所以有"父母官"之說,引入西方公民社會係水土不服

引用:
原帖由 starr 於 2017-9-26 11:39 PM 發表

馬克思主義所講既係演進過程,共產係一個理想中既終點,但從來冇人話要一步到位
中共用一個最終理想為組織名命,冇乜唔妥

至於公民黨,大概就係取自西方"公民社會"既概念
不過公民社會既前題係西方文化中 ...
但中共由共產變返去資本主義,咁是否好似股巿咁,一個中期調整,調完又升返上共產?

引用:
原帖由 今天純情的山頭 於 2017-9-28 08:51 AM 發表

改忽名你比意見咪鳩up.
橫掂變成資本主義索性叫美國或資國。

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2017-9-26 03:53 PM 發表
昔日打著無產階級身份打地主及有資產既人,今日共產黨已經係全中國最大地主及最多資產既組織,實際走資本主義與共產無關...
鄧小平一開放改革就係變資本主義, 但又唔鐘意跟西方資本主義尾, 又怕國內人反感, 咪自稱有中國特色既社會主義囉. 不管黑貓白貓, 捉到老鼠就係好貓. 乜野意識形勢唔緊要, 最緊要係國富民強, 追回毛時代既時間損失.
開放改革30年, 證明鄧小平是對的.

當年, 中國整個股票市場, 我心諗, 有無搞錯, 仲敢話自己係共產國家?

引用:
原帖由 keke009 於 2017-10-1 14:50 發表

鄧小平一開放改革就係變資本主義, 但又唔鐘意跟西方資本主義尾, 又怕國內人反感, 咪自稱有中國特色既社會主義囉. 不管黑貓白貓, 捉到老鼠就係好貓. 乜野意識形勢唔緊要, 最緊要係國富民強, 追回毛時代既時間損失.
...
不過全世界都諗唔到只用三十年時間已經有咁嘅成果

不如問,點解要改名?

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2017-9-28 07:59 PM 發表

橫掂變成資本主義索性叫美國或資國。
美國是有錢才有權,中國是有權才有錢。

樓主唔使急。共產主義最後連個國家都可以冇埋,我哋以後會叫做冇國人。到時就唔使爭拗愛國問題了。

中共由無產階級領導

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]