• 瀏覽: 10,215
  • 回覆: 54
請問係唔係有 British Passport 就係英國人la. BNO 是嗎

引用:
原帖由 yeungt888 於 2017-9-23 08:23 PM 發表
請問係唔係有 British Passport 就係英國人la. BNO 是嗎
咁都要問?真係英國人點會冇權喺英國居留?

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2017-9-23 08:53 PM 發表

咁都要問?真係英國人點會冇權喺英國居留?
全部中國人有權喺中國居留咩?

唔係. 有BNO只算係英女王臣民. 要效忠英女王.

但英女王臣民唔一定係英國人, 亦可以係巴布亞新畿內亞人, 英國以外, 以英女王為君主既國家, 人民都係英女皇臣民, 但唔係英國人.

BNO 算係自成一國, 不過無土地.

引用:
原帖由 caledis 於 2017-9-23 09:11 PM 發表

全部中國人有權喺中國居留咩?
回鄉證同台胞證都可以. 其他就唔知.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-9-23 10:03 PM 發表

回鄉證同台胞證都可以. 其他就唔知.
回鄉證可以入境,但唔可以居留,同BNO去英國一樣。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-9-23 11:00 PM 發表

你入境留一年, 唔叫居留?
回鄉證可以一直留係大陸. 但要受大陸戶藉方面既法規限制(理論上), 即係好似D 外地民工理論上都要受戶藉法規限制, 實際上不過係少左福利, 限購買唔到樓. 回鄉證實際上係可以一直留係大陸.

另外回鄉證都可以係大陸工作. 不過要注意交稅點交法. 大陸比較多稅要交.

但最好係到期前返香港換新證. 唔係會有D 麻煩.

BNO呢, 你無申請合適簽證, 留英國超過半年, 可以拉你, 亦真係拉過.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-9-23 23:03 發表

你入境留一年, 唔叫居留?
回鄉證可以一直留係大陸. 但要受大陸戶藉方面既法規限制(理論上), 即係好似D 外地民工理論上都要受戶藉法規限制, 實際上不過係少左福利, 限購買唔到樓. 回鄉證實際上係可以一直留係大陸. ...
過左期唔換最多去到關口被入境處收走張舊證,之後要你去排期做張新證

去似BNO去英國留唔知幾耐(好似一個月)要去警署備案,否則都有權拉

BNO可以投票,回鄉證可以嗎?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-9-23 11:55 PM 發表
BNO可以投票,回鄉證可以嗎?
係咩?喎有BNO但某投過票,尼有某投過?

建議你去英國領事管查詢一下
引用:
原帖由 yeungt888 於 2017-9-23 08:23 PM 發表
請問係唔係有 British Passport 就係英國人la?  BN(O) 是嗎?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-9-23 11:00 PM 發表

吓!乜原來無嘅咩!

英國國民(海外)(英語:British National (Overseas),

簡稱BN(O))是一種英國國籍,既是英國國民,

也是英聯邦公民,

但此身分不賦予任何地區(包括英國及香港)的居留權

簡單來説,BNO是一個旅遊護照,但沒有居港及居英的權利。

引用:
原帖由 平常森 於 24/9/2017 07:19 發表

吓!乜原來無嘅咩!
BNO係英國佬用來敷衍香港人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]