• 瀏覽: 13,266
  • 回覆: 151
引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-21 08:38 AM 發表

唔明,你講我聽下
貼大字報係煽動唔係討論

引用:
原帖由 tomip11 於 2017-9-22 03:52 PM 發表

貼大字報係煽動唔係討論
但宜家政府話要禁止討論

如果討論港獨如何唔好, 或者理性分析, 當然可以討論.

但依家香港人有部份人唔係咁理性, 如果說港獨可討論, 就會一窩蜂會討論港獨點好點好.

我諗你唔想學校範圍有人去
討論吸毒的好處, 討論邊度買毒品平, 討論邊種毒品夠high?

又有人將獨立比喻做吸毒
不如試下調轉
獨立就像決心遠離毒品 不再依賴似是而非之事物 重獲自由
極權就像吸毒 開初的確令你有半刻快樂 但之後變得依賴它
最終慢慢被侵蝕 失去自主自由 不能自已
向毒品說不 take野衰硬

因為你無權無錢無地位!

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-22 04:09 PM 發表

但宜家政府話要禁止討論
現在我等就是在討論港獨呀,政府也討論港獨,只不過,這是真正叫討論,這不會禁止。
港獨分子掛X獨標語,他們及其支持者就是所謂叫『討論』,根本是做妓女又要立牌坊,想威有戴頭盔。

政府是禁止這些掛羊頭賣狗肉的『討論』,你。。。。現在清楚了嗎?

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-20 03:26 PM 發表
港獨當然不可行,但點解唔比討論?
討論唔代表支持㗎,可以係反對,例如討論毒品的禍害
香港人自己要有分析力,唔好人話乜就乜
用番你個例子,
你應該討論<港獨的禍害>而唔係討論<港獨>
明未??

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2017-9-22 07:50 PM 發表
又有人將獨立比喻做吸毒
不如試下調轉
獨立就像決心遠離毒品 不再依賴似是而非之事物 重獲自由
極權就像吸毒 開初的確令你有半刻快樂 但之後變得依賴它
最終慢慢被侵蝕 失去自主自由 不能自已
向毒品說不 take野 ...
原先我想話<港獨> = 離家出走。
但諗深一層呢個舉例係錯嘅!
正確舉例係:
你住喺父母屋企,你有一間房,但有一日你突然話呢間房係屬於你嘅,你父母無權進入,亦無擁有權,更加無權理你間房內所有嘢。
得唔得呢請問??

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2017-9-22 01:01 AM 發表
點解將港獨比喻為殺人放火同吸毒?
希望獨立係咪必然係錯或有害?
唔講法律,淨係講理據,
你去新界畫個圈,楝枝旗,然後話幅地係我嘅,得唔得???

引用:
原帖由 從地獄走一轉 於 2017-9-23 12:39 PM 發表

用番你個例子,
你應該討論而唔係討論
明未??
即是以後乜都加“的禍害”,實冇死,例如犯罪的禍害和代價,強姦的禍害和樂趣,唔加就隨時犯法

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-20 03:26 PM 發表
港獨當然不可行,但點解唔比討論?
討論唔代表支持㗎,可以係反對,例如討論毒品的禍害
香港人自己要有分析力,唔好人話乜就乜
你依家咪喺度討論緊囉,咁版主有無刪你帖呀?  如果無,咁仲有乜好嘈?

不如你先舉個例,邊度唔俾討論先啦!

引用:
原帖由 derek2020 於 2017-9-23 03:20 PM 發表

你依家咪喺度討論緊囉,咁版主有無刪你帖呀?  如果無,咁仲有乜好嘈?

不如你先舉個例,邊度唔俾討論先啦!
你囉,話唔比我嘈,宜家好驚

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 iambigx3 於 2017-9-23 03:47 PM 發表

驚?報左警未?睇下心理醫生?
好叻喇。心你毉森

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]