• 瀏覽: 13,270
  • 回覆: 151
引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-20 03:26 PM 發表
港獨當然不可行,但點解唔比討論?
討論唔代表支持㗎,可以係反對,例如討論毒品的禍害
香港人自己要有分析力,唔好人話乜就乜
不如討論下你老母床技啦~~

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-21 02:26 PM 發表

23條立法後就係唔比討論
阿23條專家葉劉唔係咁講喎。

http://life.mingpao.com/cfm/basi ... 30/braa02d/ggc1.txt

【明報專訊】全國政協委員劉夢熊前日表示要立法制止「港獨」言論,又指如按照《基本法》23條,鼓吹「港獨」已屬叛國。前保安局長、行政會議成員葉劉淑儀指出,政府在03年推行23條立法時,已確保不會以言入罪。全國人大常委范徐麗泰亦說,若發表「港獨」言論但沒有實際行動,毋須立法制止,又認為今屆政府未必會就23條立法。

引用:
原帖由 stratum321 於 2017-9-21 02:26 PM 發表

閣下也不要將煽動與討論混為一談
無膽做, 講來托

引用:
原帖由 x747x 於 2017-9-21 02:32 PM 發表

好呀,繼續屈我吧,我上面啲問題都係煽動,搵人告我啦!

理性?你地已經無咗,唔想繼續痴落去,勸你好好反省一下。
你已經離題,樓主問的是可否討論

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-20 03:26 PM 發表
其實你幾大拉年齡? 咁都吾識分? 我們知道毒品有害 是討論 點樣禁制 毒品!  吾係討論 點樣制做毒品同使吾使各大 黃傳 做廣告推銷 毒品!   或者我們是否要討論下 強奸殺人 是否有錯?

引用:
來我們再公開 係港台討論一下  港台有冇存在價值 或香港是否 需要 法治  要討論幾多野可以討論   點解d人吾討論下呢?  再討論一下 你在香港所佔有的東西是否蜀全港居民?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-9-21 04:55 PM 發表

阿23條專家葉劉唔係咁講喎。

http://life.mingpao.com/cfm/basi ... 30/braa02d/ggc1.txt

【明報專訊】全國政協委員劉夢熊前日表示要立法制止「港獨」言論,又指如按照《基本法》23條,鼓吹 ...
03年呀大哥

為何大陸可以搞獨立?立即歸順中國!

明。 香港獨立 係鼓吹。香港獨立?咁就算討論。 嘈乜吖。

明知不可行還討論,唔係白癡就係另有居心

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-21 06:23 PM 發表

03年呀大哥
即係今日嘅23條唔同03年嘅23條?繼續龍門任飄移?

點解將港獨比喻為殺人放火同吸毒?
希望獨立係咪必然係錯或有害?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-9-22 12:34 AM 發表

即係今日�23條唔同03年�23條?繼續龍門任飄移?
佢當年係厄人話不會以言入罪啫,你咁都信?

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2017-9-22 01:01 AM 發表
點解將港獨比喻為殺人放火同吸毒?
希望獨立係咪必然係錯或有害?
只能希望 ... 真無能

引用:
討論【香港為何不能獨立】,這個當然可以啦,但是,現在問題,是有人主張及鼓吹【XX獨立】,他們所謂的討論的是【XX要獨立】.這個就不是學術討論,也不是言論自由,而是鼓吹港獨的一種行為,也是違反憲法、基本法,也可能違反刑事罪行中的煽動罪。

例如,掛宣傳XX獨立的標語,這根本不是討論,是鼓吹,是煽動,而一些人急不可待跳出來,為這些人的違法行為辯護為【討論】,[言論】、甚麽【學術】,必須嚴厲譴責這些人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]