• 瀏覽: 13,267
  • 回覆: 151
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 stratum321 於 2017-9-21 12:28 AM 發表

樓主的意思應該係,點解唔可以討論:你啊媽係咪生你個果女人
正確

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-21 01:12 AM 發表

屌你都仲係唔撚明,討論毒品唔通要吸埋毒?討論可以係傾點對付尼班人,明未?
明,咁係咪可以掛橫額,貼滿民主牆?

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-9-21 01:31 AM 發表

明,咁係咪可以掛橫額,貼滿民主牆?
緊係唔得啦,尼班人該殺

好簡單,樓主開呢個帖,我地都同樣討論緊.........

但大字掛報,派傳單,編口號,呼籲一齊叫喊,開埋課題教班.........

叫唔叫淨討論啊?

引用:
原帖由 火燎森 於 20/9/2017 15:26 發表
港獨當然不可行,但點解唔比討論?
討論唔代表支持㗎,可以係反對,例如討論毒品的禍害
香港人自己要有分析力,唔好人話乜就乜
我覺鼓吹同煽動就一定唔得,但討論就可以。不過同殺人放火打劫強姦一樣,你無諗住做,其實唔會諗要討論。

就當真係討論吧:

港獨要幾錢去買軍火保家衛國?
對付解放軍要死幾多人?黃之鋒打頭陣佢敢唔敢?
佢唔敢,叫邊個去?梁家傑嘅仔女去好嗎?

而家啲警察係黑警,係咪要再請過啲警察?
香港軍隊著乜嘢衫,搵人設計過還是著返解放軍嗰啲?
佢地肯賣嗎?

聯合國唔承認香港國點算?
其他國家怕咗共產黨終止同香港國做生意,國際金融中心都無埋,點算好?
啲豪宅比大陸炸爛晒,叫邊個陪?

無得上陶寶港女去邊度買衫著?
機場未必保得住,就算保得住,又無 BNO 又無特區護照,香港人點去日本玩?

討論?可以!仲有無限咁多嘢要討論添!不過好似討論兩個基佬點生到仔一樣:有乜好討論?弱智的嗎?

學生自己都未能夠買樓/租樓,唔靠父母去獨立生活,又被人洗晒腦,有乜嘢好同佢地討論呢?

引用:
原帖由 x747x 於 2017-9-21 03:09 AM 發表

我覺鼓吹同煽動就一定唔得,但討論就可以。不過同殺人放火打劫強姦一樣,你無諗住做,其實唔會諗要討論。

就當真係討論吧:

對付解放軍要死幾多人?黃之鋒打頭陣佢敢唔敢? ...
其實去到最尾, 呢個係權責關係, "討論"其實係權利所在, "煽動"可以係不知責任既結果. 中國人通常都係只知權利, 不知責任同義務. 所以佢地以為言論自由係一種無責任既權利. 但呢個世界上冇野係有權利無責任既. 有權利就必有責任. 中國人通常唔知, 所以通常中國人都會冇權利. 冇人權, 冇言論自由, 因為大多數中國人都不知其責所在. 愚昧中國人以為佢地冇係因為統治者邪惡, 所以唔比. 只要統治者冇咁邪惡, 又或者推翻咗統治者就會有. 但搞革命搞咗咁耐, 政府推翻完一個又一個, 咪又係冇囉.

對於中國人黎講, 權利係與生俱來既,   責任係乜唔知. 所以到頭黎乜權利都冇.

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-21 01:12 AM 發表

屌你都仲係唔撚明,討論毒品唔通要吸埋毒?討論可以係傾點對付尼班人,明未?
明顯係有指向性╱結論性嘅言論宣傳╱囗號,不是討論!
例如:「姦你XX好唔好?」係討論。
又例如:「姦你XX!」那就不是討論。

不如討論下, 點解有人咁抗拒被中共 管/"照顧"..

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-21 01:38 AM 發表

緊係唔得啦,尼班人該殺
咁究竟你明唔明乜嘢叫做討論?

引用:
原帖由 x747x 於 2017-9-21 03:09 AM 發表

就當真係討論吧:

點解唔得?新加坡咁細都可以立國,又唔見馬來西亞截佢水電?

引用:
原帖由 tomip11 於 2017-9-21 06:10 AM 發表

咁究竟你明唔明乜嘢叫做討論?
唔明,你講我聽下

引用:

就當真係討論吧:

"殺人放火打劫強姦一樣,你無諗住做,其實唔會諗要討論"
是否要禁止讀犯罪學的師生討論"殺人放火打劫強姦"?

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-9-20 03:26 PM 發表
港獨當然不可行,但點解唔比討論?
討論唔代表支持㗎,可以係反對,例如討論毒品的禍害
香港人自己要有分析力,唔好人話乜就乜
依家唔係討論毒品的禍害係討論吸食毒品啊。究竟你明唔明自己講乜?黃絲廢青中意討論放火掟磚訓街鳩烏。無聊當有趣,正常人睇見都眼冤

引用:
原帖由 bobho 於 2017-9-21 09:49 AM 發表

依家唔係討論毒品的禍害係討論吸食毒品啊。究竟你明唔明自己講乜?黃絲廢青中意討論放火掟磚訓街鳩烏。無聊當有趣,正常人睇見都眼冤
宜家政府話唔比討論港獨呀,唔係話禁止討論如何實行港獨呀,你仲未明個分別?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]