• 瀏覽: 7,080
  • 回覆: 32
+3
港鐵羅湖站,落馬洲,一個站20蚊,距離短,一直剝削港人上深圳,究竟是誰批准他亂收費剝削港人的? 這又是一個原罪。
除了元朗居民可以用便宜的巴士和綠色小巴去落馬洲外,其他香港各地居民硬吃這麼多年,居然沒有造反,逆來順受這每一次的剝削?

很多年以前,九廣鐵路是香港政府一個部門,這最後一站的超高票價是變相的出入境稅,但鐵路經營者現在是一家上市公司,任由它袋袋平安是有欠公平的!

咁東鐵其他路程就要加價. 點睇.

引用:
原帖由 你阿叔 於 2017-9-18 09:48 PM 發表
很多年以前,九廣鐵路是香港政府一個部門,這最後一站的超高票價是變相的出入境稅,但鐵路經營者現在是一家上市公司,任由它袋袋平安是有欠公平的!
出入境稅是騙人的,我們香港人被騙了這麼多年。我剛剛還坐小巴,綠van,4.7港幣從新田到落馬洲,距離和普通小巴一個價格,哪有什麼出入境稅之說

要查究

八十年代時候,我記得政府好似解釋過,羅湖站係「國際路線」,類似樓主講既「離境稅」

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-9-19 09:45 AM 發表
八十年代時候,我記得政府好似解釋過,羅湖站係「國際路線」,類似樓主講既「離境稅」
那是80年代。現在都回歸20年了。還離境稅? 我元朗b1去福田要不要離境稅? 我新田做4.7蚊綠van離境要交多少稅?離境還要交稅?要做反才可以

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-9-19 09:45 AM 發表
那是80年代。現在都回歸20年了。還離境稅? 我元朗b1去福田要不要離境稅? 我新田做4.7蚊綠van離境要交多少稅?離境還要交稅?要做反才可以

引用:
原帖由 yesterday_gun 於 2017-9-18 10:03 PM 發表

出入境稅是騙人的,我們香港人被騙了這麼多年。我剛剛還坐小巴,綠van,4.7港幣從新田到落馬洲,距離和普通小巴一個價格,哪有什麼出入境稅之說
你攞小巴同港鐵比,傻架?

新田到落馬洲call車幾錢?

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-9-19 04:02 PM 發表

你攞小巴同港鐵比,傻架?

新田到落馬洲call車幾錢?
按距離收費天經地義。一個站收這麼貴就是合謀定價,壟斷。香港其他地方小巴和港鐵按距離收費差不多

引用:
原帖由 yesterday_gun 於 2017-9-19 05:59 PM 發表

按距離收費天經地義。一個站收這麼貴就是合謀定價,壟斷。香港其他地方小巴和港鐵按距離收費差不多
係咩?照你咁講,上水搭去紅磡咪應該貴過去羅湖?你估到時有幾多人贊成?

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-9-19 07:16 PM 發表

係咩?照你咁講,上水搭去紅磡咪應該貴過去羅湖?你估到時有幾多人贊成?
唔系,我意思是上水到紅磡12蚊,那上水到羅湖一個站最多就4-5蚊,現在多收了香港市民15-16蚊

引用:
原帖由 yesterday_gun 於 2017-9-19 08:03 PM 發表

唔系,我意思是上水到紅磡12蚊,那上水到羅湖一個站最多就4-5蚊,現在多收了香港市民15-16蚊

過境綫日均301k乘客量,每個少收$15-16,一年最少少收16億,咁你認為其他綫有可能唔加價咩?

引用:
原帖由 yesterday_gun 於 2017-9-19 20:03 發表

咁點解唔係羅湖落馬洲減4-5
沿線加返4-5

一直都係過境線補貼本地線
過境線唔收貴,就要本地線加價先公平

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-9-19 08:17 PM 發表

過境綫日均301k乘客量,每個少收$15-16,一年最少少收16億,咁你認為其他綫有可能唔加價咩?
一年淨利潤超額大幾十億,靠屈機多賺了15-16億。還要加價,離曬譜吧

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]