• 瀏覽: 7,819
  • 回覆: 67
最近,友儕間談論得最多的話題,就是移民。朋友A有美國公司工作邀請,請他到美國長駐,他在考慮移民美國。朋友B因為「港女」老婆認為香港實在待不下去,於是迫令B要移民台灣,要不然她就天天在香港說「我在香港很不開心,你是不是想我不開心?」幸好B口袋有個小錢,於是就移民台灣
...
如果不喜歡離開香港?還有另一條出路。我們看到,很多背景不算優厚的年輕人,跳樓自殺。
然後,我們在一頭熱,覺得某一個活得舒服(至少住在人家眼中的豪宅)的高官兒子自殺,一連串跟自殺沒有關係的討論又出來了
...
因為,那些人已放手,那些有能力走的人,已慢慢動身。剩下沒能力離開的人,就靜靜接受。
看着香港慢慢崩壞
很可惜,以上1000多字,反對派的「政工作者」及議員助理等等的「左膠」,是看不到的。因為他們的生活,容不下不一樣的人而我看着香港這樣走下去,我亦只可以保存陶傑老師教的那種心態:冷酷一點,看着香港慢慢崩壞,也有一種聽車婉婉的老歌《不必煞掣》的快感。
作者是作家

台灣有咩好過香港

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170916/s00022/1505478785490

就係多咗班黃絲日日散播歪理和仇恨。負能量爆燈,攪到班無思考能力的被思想污染。

連日本都收健吾呢d假日狗

傷台...........作家

台灣啲精英都去哂大陸搵食啦!

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2017-9-17 10:56 AM 發表
就係多咗班黃絲日日散播歪理和仇恨。負能量爆燈,攪到班無思考能力的被思想污染。
同意
只有那些漢奸走狗假西才會不斷送子女家屬財產去美英獻媚
還要嫁給英國人給中出

吓!!! 成日係度俾大大們出尋人啓示咁款去小嗰件 "健吾"原來係明報架!!!!!

名人黎喎

引用:
原帖由 AssLicker 於 2017-9-17 10:52 AM 發表
最近,友儕間談論得最多的話題,就是移民。朋友A有美國公司工作邀請,請他到美國長駐,他在考慮移民美國。朋友B因為「港女」老婆認為香港實在待不下去,於是迫令B要移民台灣,要不然她就天天在香港說「我在香港很不開 ...
有你呢的友仔
香港就是沒有前景

點都好過臺灣

89年已出錯........美國攪不散中國

97就狗吹共產可怕.......人人移民,最後家庭分離,又是回流返港

2017又狗吹..........港人真的又信??  (信者真是白痴,等同釘子健之流)

肥撈泥比錢泛民為咗什麼事    

佔中時資金又點來的

引用:
原帖由 OnionChannel 於 2017-9-17 11:14 AM 發表
認陶傑做老師,佢都好人有限
濕九才子.......生果日月法輪功(真的一大堆)

黃絲又顛倒是非,香港崩壞就係黃絲呢班畜牲做成嘅。

咁唔鍾意香港,快啲移民唔好返嚟呀,垃圾。

傷台少見既正常人,但系叫個假洋鬼子做老師,扣晒分。
政治同民生唔必然關係(大陸就系),香港既時出錯,
就系傑青人相信有民主就有民生,點會唔絕望。

引用:
原帖由 匯豐銀行 於 2017-9-17 11:20 AM 發表
傷台少見既正常人,但系叫個假洋鬼子做老師,扣晒分。
政治同民生唔必然關係(大陸就系),香港既時出錯,
就系傑青人相信有民主就有民生,點會唔絕望。
同意
如他們香港肯愛黨擁黨跟黨走
根本不愁發展

引用:
原帖由 mansionst 於 2017-9-17 11:19 AM 發表
黃絲又顛倒是非,香港崩壞就係黃絲呢班畜牲做成嘅。

咁唔鍾意香港,快啲移民唔好返嚟呀,垃圾。
移民台灣揾$5000蚊工作咪幾好.........自由不要心中衹有錢(泛民除外)

快............

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]